De iPhone is zeker geen zakelijke telefoon pur sang. Maar toch vindt de smartphone stilaan zijn weg binnen de bedrijfsomgeving. Nu het aantal applicaties voor het toestel de 100.000 is gepasseerd, bekijken we een paar interessante zakelijke applicaties.

1. Remember the Milk

Ontwikkelaar: Remember the Milk

Prijs: € 20 per jaar

Het duurde even, maar afgelopen zomer (sinds de iPhone OS 3.0 update) heeft Apple voor het eerst toegestaan dat applicaties van derden de push-notificatie functie van de iPhone gebruiken. Het programma Remember the Milk is het eerste 'to-do programma' dat push ondersteunt. De app laat je elke taak een prioriteit toewijzen en stuurt herinneringen via sms, e-mail en zelfs instant-messaging (IM). Gebruiken kan gratis, maar voor de volledige functionaliteit is een Pro-account vereist. Deze kost ongeveer 20 euro (25 dollar) per jaar.

2. Audio Notes

Ontwikkelaar: Peter Jankuj

Prijs: € 2,39

Met dit programma wordt het nog gemakkelijker om snel en eenvoudig notities te maken in beeld en geluid. Daar zijn meer apps voor, maar deze is opgenomen in deze top 10 omdat het features biedt die concurrerende (gratis) producten niet kennen. Zo neemt de app direct na het starten van de applicatie meteen geluid op en zit er een sensor ingebouwd die het scherm uitschakelt zodra de iPhone naar het gezicht wordt gebracht. Ook kan per notitie een alarm worden ingesteld dat desnoods via de push-functionaliteit met een herinnering komt. Voor het backuppen en delen van notities kunnen audioboodschappen via ftp en e-mail worden doorgestuurd.

3. iSpend

Ontwikkelaar: Arnold Cachelin

Prijs: € 7,99

Via het programma iSpend kan de zakelijke gebruiker onderweg tijd en uitgaven registreren. De app houdt bij welke onkosten zijn gemaakt, waarbij onderscheid gemaakt kan worden tussen verschillende opdrachtgevers en projecten. Ook kun je onkosten indelen in bijvoorbeeld reis- en verblijfskosten. Opgeslagen gegevens kun je vanuit het programma exporteren naar Google Docs en Google Spreadsheets. Voor gebruikers zonder Google-account is het ook mogelijk de overzichten te e-mailen in een .csv-bestand.

4. Contact Grouper

Ontwikkelaar: Mike Shilinksi

Prijs: € 0,79

Of Apple het vergeten is in te bouwen of dat ze het expres niet hebben gedaan, is niet geheel duidelijk. Wel is zeker dat het niet mogelijk is om via het toestel contacten in groepen in te delen. Met deze goedkope applicatie kan het wel, en kun je gemakkelijk een onderscheid maken tussen privé en zakelijke contacten. Handig is ook dat contacten in meerdere groepen geplaatst kunnen worden.

5. Encamp

Ontwikkelaar: Alexander Batalov

Prijs: € 7,99

Voor webgebaseerd projectmanagement is Basecamp één van de meest gebruikte oplossingen voor de desktop. Via Encamp is het ook mogelijk om via de iPhone de collaborationtool te gebruiken. Het voordeel van deze app is dat deze ook via het reguliere gsm-netwerk goed werkt en dat er niet gesynchroniseerd hoeft te worden omdat alle data zich in de cloud bevindt. De gemakkelijke interface van het progamma maakt deze app aantrekkelijk voor mobiel projectmanagement.

6. FlightTrack Pro

Ontwikkelaar: Ben Kazez

Prijs: € 7,99

Wil je altijd weten waar businesspartners zich bevinden op de aardbol en van tevoren opzoeken hoe een vlucht precies verloopt? Het kan met FlightTrack Pro. Toets een vliegveld of een vluchtnummer in en je ziet waar de vliegtuigen vliegen en wat de voorspelde vertrek- en aankomsttijden zijn. Ook toont het programma weerradars en ontvang je updates over de vlucht via push-notificaties. Een aanrader voor iedereen die af het toe het vliegtuig pakt of veel te maken heeft met internationale partners.

7. mbPointer

Ontwikkelaar: Haw-Yuan Yang

Prijs: € 2,39

Iedere manager moet eens in de zoveel tijd een presentatie geven. Via deze app is het mogelijk via de iPhone vlekkeloos te presenteren. Het programma stuurt via wifi PowerPoint op de computer aan en kan naast veel gebruikte taken (begin slideshow, vorige slide, volgende slide, etc.) ook fungeren als muiscursor via het touchpad. Let op: voor gebruik moet een client op de computer (pc of mac) worden geïnstalleerd.

8. Analytics App

Ontwikkelaar: Inblosam

Prijs: € 2,39

Bijhouden hoe het loopt met statistieken over websites? Naast Google Analytics is er nu ook de Analytics App voor de iPhone. Het knappe van dit programma is dat het vrijwel dezelfde functionaliteit biedt als de versie die Google heeft ontworpen. Via de app, die werkt nadat bij Google is ingelogd, kunnen 47 verschillende soorten statistieken worden opgevraagd, desnoods voor meerdere accounts. Handig is de optie ‘Today’ waarmee enkel de statistieken voor vandaag in beeld komen.

9. Box.net

Ontwikkelaar: Box.net

Prijs: Gratis

Geen zin om overal een usb-stick mee naartoe te nemen? Via Box.net liggen alle belangrijke documenten, pdf-bestanden, spreadsheets en presentaties binnen handbereik. Het is wel noodzakelijk eerst een gratis Box.net account op te zetten, maar hier is 1 gigabyte opslagcapaciteit bij inbegrepen. Het programma bevat verder geen reclame en is ook voor de beginnende gebruiker eenvoudig te bedienen.

10. Bloomberg

Ontwikkelaar: Bloomberg

Prijs: Gratis

Beleggers maar zeker ook zakelijke gebruikers willen op de hoogte blijven van actuele beurskoersen, financieel-economisch nieuws en de stand van zaken met betrekking tot het eigen portfolio. Ook wie niet actief belegt zal dit programma vaak genoeg inschakelen.

Bron: Techworld