Naast "de grote drie" videobewerkingspakketten (Avid, Final Cut en Première) zijn er natuurlijk nog andere prachtige softwarepakketten waarmee mooie video's kan maken. Maar als je een klein budget hebt en/of je video's zijn erg simpel (maar ook weer niet zo simpel dat Windows movie maker of iMovie volstaat), waarom zou je dan niet eens kijken naar gratis alternatieven?

Tegenwoordig zijn de gratis video-edit-pakketten goed genoeg om professioneel-ogende video's te maken. Tuurlijk, je zal op sommige vlakken wat in moeten leveren (codec-ondersteuning, minder videotracks, minder effecten, een afwijkende workflow) maar dat zijn meestal elementen die toch niet gebruikt worden voor zulk soort video's.

Shotcut

Shotcut bestaat al meer dan 10 jaar, en wordt regelmatig bijgewerkt door open-sourceontwikkelaars die zich hebben toegelegd op de missie om gratis een videobewerkingspakket op prosumerniveau aan te bieden.

Dit programma ondersteunt de meeste audio- en videoformaten die je nodig hebt, het stelt je in staat om de meeste aspecten van je video zorgvuldig te bewerken met krachtige filters, en het heeft een zeer aanpasbare gebruikersinterface die kan worden geschaald. Van een interface voor de beginneling, tot eentje voor de ware professional.

Shotcut biedt niet zo veel begeleiding, ondersteuning of tutorials als sommige andere editpakketten, maar nieuwsgierige editors kunnen meer dan genoeg informatie en how-to's vinden op YouTube en andere websites. De community achter dit editpakket is namelijk gigantisch.

De software is beschikbaar voor Windows, macOS en Linux.


Videosoft's Video Editor (VSDC)

Deze gratis video-editor van Flash-Integro LLC is erg uitgebreid voor een gratis video-editprogramma. Het pakket heeft ondersteuning voor verschillende effecten, kan overweg met meerdere videotracks, ondersteunt hardwarematige acceleratie, multi-color chroma keys, masking en tientallen bestandsformaten en codecs.

Daarnaast heeft Videosoft's editor ingebouwde dvd-authoring software waardoor het branden naar dvd's die compatible zijn met stand-alone dvd spelers een fluitje van een cent is. Ook kan deze software de desktop capturen voor mensen die softwareguides maken en kan de software rechtstreeks video capturen van andere videobronnen en (ingebouwde) webcams.

Kortom, een zeer compleet pakket dat niks kost. En nee, er zitten geen addertjes onder het gras. Je krijgt niet te maken met tijdsbeperkingen, watermerken of nag-meldingen. Dit bedrijf verdient z'n geld met het geven van ondersteuning of donaties.

De software is echter alleen beschikbaar voor Windows.


VideoPad Video Editor

De software van videopad is beschikbaar voor zowel de desktop als op draagbare iOS- en Android-apparaten. Er zijn echter wel een paar dingen waar je op moet letten. De gratis desktopversie mag niet voor commerciele doeleinden gebruikt worden en valt dus af voor je bedrijf. Je zal het dus moeten doen met de iOS- en Android-versies.

Met deze mobiele versies kom je een heel eind maar voor bepaalde effecten en plug-ins zal betaald moeten worden via in-app aankopen.

De applicatie werkt op Windows macOX, iOS en Android.


Wevideo

Leuk al die softwarepakketten, maar wat nou als je computer niet krachtig genoeg is? Kijk dan eens naar Wevideo. Het video editen gebeurt in de cloud. Upload je videomateriaal naar de dienst (of importeer deze via andere online bronnen) en ga aan de slag. Deze dienst is erg handig voor gebruikers die niet of nauwelijks ervaring hebben met het bewerken van video. Naast de standaard timeline-functies, biedt deze dienst ook een storyboard modus aan om het editen wat makkelijker te maken. Omdat het editen in de cloud gebeurt, kunnen andere mensen ook meedoen en samen werken aan een project.

De dienst werkt volledig in je browser en is daarom besturingssysteem onafhankelijk. Daarnaast werkt Wevideo ook met apps waardoor gebruikers met hun Android- en iOS-apparaten aan de slag kunnen.

Er zijn wel een paar dingen waarmee je rekening moet houden. Als je de gratis versie gebruikt kan je maar twee gigabyte aan videomateriaal per maand uploaden en 5 minuten aan videomateriaal bewerken. De maximale resolutie waarop video kan worden uitgerenderd is 720p. Daarnaast wordt er ook een watermerk toegevoegd aan je video's.

Je wordt dan ook aangespoord een abonnement aan te schaffen waardoor je meer mogelijkheden tot je beschikking hebt.

Deze dienst werkt op elk gangbaar besturingssysteem met een moderne webbrowser en Flash plug-in. De apps draaien op Android en iOS.


OpenShot

Openshot is een gratis open-source video-editor die ooit is begonnen als Kickstarter-project. Deze software is redelijk jong maar heeft toch aardig wat handige features waaronder de ondersteuning voor oneindig veel mediatracks, filters, transities, alpha compositing, rotoscoping, (chroma) keying en alle codecs waar FFMPEG mee overweg kan. Als VLC het kan afspelen, kan OpenShot het importeren. Een groot voordeel daarvan is dat je je besturingssysteem niet hoeft te vervuilen met codec packs.

Openshot is voornamelijk ontwikkeld voor Linux maar werkt ook onder macOS en Windows.


Kdenlive

Ook deze video editor is begonnen als project voor Linux. Net als Openshot gebruikt dit pakket de Ffmpeg libraries voor het ondersteunen van een hele zwik aan codecs, multitrack video editing, video-effecten en hardwarematige videobronnen voor zowel input als output.

Dit pakket is beschikbaar voor Linux en macOS, aan de Windows-versie wordt nog gewerkt, maar kan al wel worden geprobeerd.


Lightworks

Lightworks is een ware veteraan op editgebied. Het pakket bestaat al sinds 1989 en heeft z'n sporen ruimschoots verdiend in de videowereld. De software is ooit ontwikkeld als concurrent van Avid en is gebruikt door verschillende filmstudio's in Hollywood. Lightworks is zeer uitgebreid en heeft niet alleen ondersteuning voor de, door FFMPEG ondersteunde codecs, maar ook veel broadcast codecs.

Het pakket heeft onder andere ondersteuning voor professionele kleurcorrectie, GPU-acceleratie, chroma keying en 3rd-party special effect tools als Boris FX.

Lightworks kan overweg met verschillende workflows. Mocht je met editors werken die ervaring hebben met Avid of Final Cut, kan je het pakket zo instellen dat de sneltoetsen en de layout worden aangepast aan de look and feel van deze pakketten.

Dit is veruit het compleetste, uitgebreidste pakket dat je gratis kan gebruiken. Het feit dat deze software door verschillende grote Hollywood-studio's is gebruikt om films als Pulp Fiction, 28 Days Later en The Wolf of Wall Street te produceren zegt eigenlijk al genoeg. De gratis versie mist enkele features als het uitrenderen van video met een broadcast-codec en het exporteren naar dvd en Blu-ray. Daarnaast is de maximale resolutie niet hoger dan 1080p met een MP4-codec (geoptimaliseerd voor Vimeo en Youtube). Maar dat zijn elementen die de simpele filmmaker niet in de weg zullen zitten. Je zal je overigens wel moeten registreren voor een gratis licentie en deze om de zoveel tijd moeten vernieuwen. Dat kost verder niets, maar je moet het niet vergeten.

De gigantische hoeveelheid aan mogelijkheden kan misschien wat intimiderend overkomen. De leercurve is ook best hoog en als je simpele video's maakt, is het misschien wel overkill, maar zeker het overwegen waard.

Lightworks is beschikbaar voor Windows, macOS en Linux.


Hitfilm Express

Deze zeer uitgebreide video-edit software heeft ondersteuning voor een hele sloot aan special effects, audio en videofilters. Daarnaast ondersteunt het pakket ook compositing, chrome keying, layers en masking.

Het programma kan makkelijk worden uitgebreid met allerhande plug-ins en extra effecten, deze kosten echter wel geld. Dus bekijk van tevoren wat je wilt hebben voordat je met deze software aan de slag gaat.

Hitfilm Express is beschikbaar voor Windows en macOS


DaVinci Resolve

Nog zo'n super uitgebreid editprogramma. DaVinci Resolve's sterke punten liggen vooral in kleurcorrectie en het masteren van audio. Dit pakket heeft zelfs al ondersteuning voor HDR en RAW-videobestanden.

Dit pakket is zo uitgebreid dat het misschien een beetje intimiderend kan overkomen als je gewoon even snel wat simpele edits wilt maken voor je huis, tuin en keukenvideo. Daar staat wel tegenover dat, als je echt iets in elkaar wilt zetten dat goed genoeg is voor een tv-uitzending, je met dit pakket (net als Lightworks) een topproductie kan maken.

De gratis versie mist enkele features, maar dat zal de gemiddelde (thuis)editor niet tegenhouden. De maximale exportresolutie is bijvoorbeeld "slechts" 3840 x 2160 en sommige filters zijn niet uit te wisselen met andere pakketten.

Deze software is beschikbaar voor Windows, Mac en Linux.


Blender

Blender is gratis open-source 3D softwarepakket met cross-platform ondersteuning.

Naast het maken en renderen van 3d objecten zit er ook een video-edit component in dit pakket. De functies omvatten audio mixing and waveform visualisation, speed control, adjustment layers, keyframes en meer.

Blender biedt ook meer dan 30 slots voor het toevoegen van videoscènes, maskers en de benodigde speciale effecten.

Over het geheel genomen is Blender het beste geschikt voor geavanceerde bewerkingsprojecten die mogelijk 3D-animatie vereisen. Dit prachtige pakket is beschikbaar voor Windows, Mac en Linux.


Pitivi

Als je het liever allemaal wat simpeler wilt houden, kijk dan eens naar Pitivi. Deze prachtige open source video-editor ziet er heel simpel uit, maar heeft meer features dan je in eerste instantie zou verwachten. Dit pakket is speciaal gemaakt voor de GNOME desktop environment, maar er is ook een versie voor macOS beschikbaar.