Migreren naar Windows 7: het begint zo langzamerhand wel eens tijd te worden, maar je kijkt er nogal tegenop. Gelukkig kun je jezelf een hoop gedoe besparen door voor de migratie de juiste tools in te zetten: software die er voor zorgt dat je gebruikers zo min mogelijk van de verhuizing gaan merken, terwijl IT er zelf ook zo min mogelijk tijd aan kwijt is. Hieronder noemen we 11 programma’s waar je je voordeel mee kunt doen, of je nu een paar gebruikers van een nieuwe pc wilt voorzien, of het hele bedrijf aan de virtuele desktop wilt helpen. NB: de prijzen zijn in de meeste gevallen een indicatie…

Microsoft Deployment Toolkit

De Microsoft Deployment Toolkit levert gereedschap voor en hulp bij de installatie van zowel Windows 7 als Windows Server 2008 R2. De nieuwe P2V Migration functie (bèta bij dit schrijven) automatiseert de conversie van fysieke naar virtuele desktops.

Prijs: Gratis

User State Migration Tool

Microsofts User State Migration Tool is bedoeld om user accounts, besturingssystemen en applicatie-instellingen over te zetten. Microsoft noemt het zelf een “scriptable command-line tool die IT-professionals een in hoge mate aanpasbare migratie van gebruikersprofielen biedt”. De User State Migration Tool is ontworpen voor grootschalige geautomatiseerde installaties waarbij alle machines gelijk worden behandeld. Als je maar een paar gebruikers wilt migreren kun je wellicht beter gebruikmaken van Windows Easy Transfer.

Prijs: Gratis

XenDesktop

XenDesktop is het desktopvirtualisatieplatform van Citrix. Het is gemaakt om veel meer te doen dan alleen Windows 7 migraties, maar je kunt het ook gebruiken om gebruikersinstellingen over te zetten naar nieuwe Windows 7 installaties op zowel fysieke als virtuele desktops. De virtualisatiesoftware maakt het mogelijk Windows 7 vanaf een server op een brede reeks hardware te draaien (ook op oudere pc’s en thin clients). IT kan er eenvoudig een standaard Windows 7 desktop image van maken die eenvoudig kan worden uitgerold.

Prijs: Van 75 tot 350 dollar per gebruiker

ThinApp

VMwares ThinApp virtualiseert oudere toepassingen, zodat je ze kunt blijven gebruiken onder Windows 7 zonder de code te hoeven aanpassen. Je kunt er bijvoorbeeld Internet Explorer 6 mee draaien onder Windows 7.

Prijs: Vanaf 6.000 dollar voor 50 client licenties

Dell KACE K2000 Deployment Appliance

Dells KACE K2000 Deployment Appliance is een special voor grote ondernemingen bedoelde applicatie voor de installatie van besturingssystemen, waarmee ook gebruikersinstellingen gemigreerd kunnen worden. De software is ook in staat de beschikbare pc’s te controleren op hun Windows 7 compatibiliteit. Het controleert tevens software licenties, managet patches en nog veel meer.

Prijs: Van 4.500 dollar (100 clients) tot 39.000 voor een onbeperkt aantal

AppSense Environment Manager

De Environment Manager van AppSense is bedoeld voor migraties van XP of Vista naar Windows 7, door gebruikersgegevens los te koppelen van de desktop en die persoonlijke instellingen weer in te voeren in een versie Windows 7 installatie. De software kan centraal worden beheerd en werkt met desktop en applicatie technologie van Citrix, VMware en Microsoft.

Prijs: 109 Dollar per gebruiker

ProfileUnity

ProfileUnity van Liquidware Labs migreert gebruikersgegevens naar Windows 7, maar desgewenst ook naar Citrix XenDesktop of VMware View. Het maakt een “universeel profiel” aan voor iedere gebruiker dat compatibel is met Windows 2000, XP, Vista of Windows 7.

Prijs: 19 Dollar per gebruiker

Parallels Desktop Upgrade to Windows 7

Parallels Desktop Upgrade to Windows 7 is ontworpen voor individuele gebruikers die een nieuwe Windows 7 pc kopen of een bestaande pc willen upgraden naar Windows 7. De software verplaatst alle programma’s, bestanden, gebruikersinstellingen en media naar het nieuwe besturingssysteem, waarbij het de bestanden onderweg veilig opslaat op Parallels eigen online backupsysteem.

Prijs: € 39,95

Migrate 7

Migrate7 van Tranxition is bedoeld voor grotere ondernemingen. De software verzamelt autoamtisch alle mogelijke gebruikersgegevens uit de bestaande omgeving en zet die over naar het nieuwe besturingssysteem, fysiek of virtueel. Dit product ondersteunt inmiddels ook Microsoft Office 2010 en de System Center Configuration Manager.

Prijs: Vanaf 20 dollar per gebruiker

Viewfinity User Migration

De User Migration software van Viewfinity is een soort wizard die gebruikmaakt van Microsofts eigen User State Migration Tool (zie boven). De tool hoeft niet geïnstalleerd te worden en stelt IT in staat per installatie specifieke functies en applicaties te selecteren voor migratie. Het makat bovendien scripting overbodig.

Prijs: Zo’n 10 tot 25 dollar per desktop

Zinstall XP7

Zinstall XP7 is bedoeld om programma’s, instellingen en bestanden van Windows XP over te zetten naar Windows 7. Dit product maakt het mogelijk toepassingen te blijven gebruiken die niet compatibel zijn met Windows 7, en zorgt er bovendien voor dat er geen vervuilende (incompatibele) systeembestanden als DLLs, registervermeldingen of drivers op de nieuwe machine worden geïnstalleerd. Zinstall heeft overigens ook een apart Enterprise Server product om meerdere werkstations tegelijk onder handen te nemen.

Prijs: 89 Dollar per computer (inclusief ‘migratiegarantie’) Bron: Techworld