Belarc Advisor

Het is soms behoorlijk pittig om je hard- en software instellingen te tweaken zonder precies te weten wat er aan hardware in je computer zit. Belarc Advisor geeft zeer gedetailleerd weer wat voor hardware, software, netwerkstatus, patches en beveiligingsinstellingen je op je computer hebt staan. Als je voor het eerst op een nieuw systeem werkt kan het heel handig zijn Belarc even te draaien zodat je precies kan zien wat voor vlees je in de kuip hebt. Dit scheelt een hoop uitzoekwerk en kan ervoor zorgen dat het troubleshooten een stuk sneller gaat.

Advisor richt zich vooral op de individuele thuisgebruiker maar er zijn ook versies die in grote bedrijven kunnen worden gebruikt. Als je een IT-professional bent en je wilt weten hoe je nieuwe werkomgeving in elkaar zit, zoek dan niet verder.

HWInfo

Als je nog veel meer informatie wilt over je hardware dan Belarc je kan geven (misschien omdat je je eigen custom overgeklokte gaming-monster aan het bouwen bent of oververhittingsproblemen probeert op te sporen) gebruik dan HWInfo. Dit programma geeft je zeer gedetailleerde informatie over je componenten evenals real-time tracking op de temperatuur en energieconsumptie van hardwarecomponenten.

Het programma is wel wat groter dan software als CoreTemp (die alleen maar de temperatuur en energieconsumptie van je processor bijhoudt), maar daar krijg je zoveel meer voor terug. Je kan HWInfo ook gebruiken om mooie rapporten uit te draaien of online te posten.

Prime95 en MemTest86+

Ok, je hebt Belarc gebruikt in combinatie met HWInfo en je weet wat je onder de motorkap hebt zitten, nu wil je weten hoe goed je computer presteert onder een zware load? Er zijn verschillende stress-testing utilities beschikbaar maar Prime95 en MemTest86+ zijn toch wel de betere tools om mee aan de slag te gaan. Prime95 gebruikt je processor om extreem grote priemgetallen te berekenen en MemTest86+ vult je RAM met verschillende zware algoritmen. Als er niet goed zit in je configuratie dan kom je daar zeker achter met deze tools.

MemTest86+ is vooral een handig stukje software omdat je er direct naar toe kan booten. Als je denkt dat je computer een geheugenprobleem heeft en daardoor je Windows-installatie instabiel maakt, kan je Windows "overslaan" en direct naar Memtest booten.

Als je graag iets "terug wilt geven" aan de community, kan je gebruik maken van GIMPS (waar Prime95 een onderdeel van is). The Great Internet Mersenne Prime Search is een project waarin mensen zich bezig houden met de zoektocht naar nieuwe Mersenne primes.

MSI Afterburner

En als we het toch over het maximaliseren van prestaties hebben, moeten we vooral MSI Afterburner niet vergeten. Het is jarenlang een van de populairste overklok en monitor-tools geweest. Wil je het maximale aantal pixels uit je videokaart persen zonder je moederbord te smelten? Dan is Afterburner de applicatie voor jou.

Afterburner is niet te vergelijken met het oldschool overklokken waarbij je jumpers vast moest solderen op je videokaart en alleen met water je videokaart enigszins koel kon houden. Hoewel een software-oplossing als Afterburner dit allemaal onnodig maakt, toch moet je uitkijken en weten wat je doet want ook software kan je hardware slopen, wees dus voorzichtig.

Treesize Free

Het maakt niet uit hoe groot je harde schijf is, vroeg of laat raakt het opslagmedium vol - net als usb-sticks en externe schijven. TreeSize Free analyseert je schijfruimte en toont het verbruik in een boomstructuur. Grote bestanden kunnen zich dan niet langer verschuilen in ingewikkelde mapstructuren. Je gebruikt TreeSize het eenvoudigst via de rechter muisknop. Klik met rechts op een map of schijfletter en kies TreeSize Free. Vervolgens toont TreeSize de grootte van de inhoud van iedere map, inclusief subfolders.

Er is ook een betaalde versie beschikbaar en deze heeft geavanceerdere functies. Schijfmanagement (waaronder bestands-de-duplicatie, diepgaandere visualisaties en rapporten). Voor standaardtaken is de gratis versie meer dan voldoende.

Recuva

Als je ooit een ticket hebt gehad van een gebruiker die in paniek was omdat hij of zij de prullenbak per ongeluk had geleegd, ken je deze vast wel. Recuva is een simpele (en bovenal: gratis) tool om verwijderde bestanden alsnog terug te halen - zowel van de harde schijf als van externe stations.

Als een prullenbak wordt geleegd, worden enkel de verwijzingen op het secundaire geheugen verwijderd en de gegevens blijven staan tot ze worden overschreven. Recuva gaat op zoek naar data zonder verwijzingen en herstelt het pad om ze terug te kunnen halen.

Autoruns

Het is inmiddels lang en breed bekend dat Windows tijdens het opstarten een ook programma's start en dat sommige van deze programma's behoorlijk irritant kunnen zijn. De opstart-tab van taakbeheer kan al netjes weergeven welke applicaties er wel of niet gestart moeten worden tijdens het opstarten van Windows maar bijbehorende hulpprogramma's en malware gebruiken soms achterbakse trucs om niet voor te komen in het opstartmenu of om later stiekem toch op de achtergrond te starten.

Microsoft biedt een gratis programma genaamd Autoruns aan. Deze tool zoekt heel Windows door en verklapt waar alle autostart-programma's zitten (zelfs Windows-programma's en onderdelen). Ook deze prachtige tool een product van Sysinternals en kan, net als Process Explorer worden gebruikt zonder van tevoren te installeren.

Autoruns heeft flink wat opties aan boord. In deze blogpost kan je daar een mooi overzicht van vinden. Een handige optie is het verstoppen van alle standaard-Windows-programma's waardoor je alleen de programma's ziet die door derden zijn geïnstalleerd.

Autoruns kan automatisch startende programma's "bevriezen" als je een vinkje achter het programma zet. Herstart vervolgens je systeem en kijk of alles nog naar behoren werkt. Blijkt de boel minder goed te werken omdat er een "onderdeel" mis, kan je deze net zo makkelijk weer aanvinken.

Deze tool is dus ontzettend handig om hardnekkige software (malware/adware/spyware) uit te schakelen die anders niet weg te krijgen is. Zelfs de beste malwarescanner struikelt nog wel eens over een proces of "helper programma" dat maar niet kan worden uitgeschakeld of de boel weer breekt nadat de scanner klaar is en de computer opnieuw wordt opgestart. Autoruns is dan een geweldig extra hulpmiddel.

Process Explorer

En het kan nog uitgebreider! Zijn Taakbeheer en Resmon nog te beknopt voor je? Ga dan voor Process Explorer. Deze tool gaat erg diep op de materie in. Als je met je cursor over een proces gaat (zelfs svchost) en je ziet welke commando het proces gestart heeft inclusief het pad naar het bestand en alle Windows services die het gebruikt. Klik op het proces met de rechtermuisknop en er wordt online naar meer informatie gezocht over de executable.

De kan zelfs met de rechtermuisknop een hash van het proces sturen naar VirusTotal (een zoekmachine/database voor virussen en malware) en de dienst zal je vertellen of het bestand bekend staat als malafide.

Process Explorer is begonnen als een gratis programma en is gemaakt door een klein bedrijf genaamd Sysinternals. Mark Russinovich en Bryce Cogswell zijn de twee genieën achter het bedrijf en zij weten ontzettend veel van Windows (en software in het algemeen) af. Microsoft heeft in 2006 het bedrijf overgenomen en heeft beloofd dat alle gratis Sysinternals-producten gratis blijven.

Process Explorer kan hier worden gedownload en kan direct worden gebruikt zonder eerst geïnstalleerd te moeten worden. Het Sysinternals-forum is nog steeds actief en staat vol met praktijkvoorbeelden en informatie.

BitMeter OS en Wireshark

Als je wilt weten hoeveel internet bandbreedte je systeem gebruikt, kan je aan de slag met Bitmeter OS. Deze tool geeft je realtime-bandbreedte-analyse in een mooi, gebruikersvriendelijk pakketje. Als iemand vraagt aan je vraagt waarom het internet op de computer zo traag is, kan deze tool precies laten zien welk proces alle bandbreedte opslurpt.

Wireshark

Oorspronkelijk is Wireshark een protocolanalysetool van Gerald Combs, maar hij wordt inmiddels gebruikt als een populaire, gratis penetratietester en bestaat nu vooral dankzij de sponsoring van netwerkbedrijf Riverbed. "Wireshark is waarschijnlijk de beste packet sniffer die er is", zegt Cotton. De tool, die standaard in Kali Linux zit, schaalt niet goed om bestanden te pakken die groter dan 100 MB zijn.