De iPad had best wat meer grensverleggende mogelijkheden mogen hebben. Als Apple de wereld echt wil veranderen met de iPad, en er een nieuwe categorie apparaten mee wil scheppen, dan moet het echt beter. Als de iPad de volgende features had gehad, dan hadden we echt staan watertanden.

Multitasking

Er zit helemaal geen multitasking in het besturingssysteem van de iPad, zelfs niet voor meerdere webpagina’s in Safari. Je kunt niet naar Pandora luisteren terwijl je over het web surft, of heen en weer gaan van Facebook naar Twitter, of een document schrijven terwijl je een VoIP gesprek voert.

Adobe Flash

Wat je ook van Flash denkt, je kunt niet echt van het web genieten als Flash niet ondersteund wordt. We willen Hulu kijken op de iPad. Dit konden we door de vingers zien op een klein apparaat, maar niet meer op een 9,7 inch scherm.

Camera / iChat

We verwachten niet dat mensen zo’n groot ding als de iPad omhoog willen houden om foto’s te maken met de camera in de rug, Maar een camera die naar voren is gericht voor videochat zou helemaal niet misstaan. Een apparaat als de iPad zou perfect zijn voor zo’n applicatie. Met een camera zou het apparaat ook perfect zijn voor het filmen en editen van je persoonlijk YouTube filmpjes. Kun je jezelf ook bekijken terwijl je het filmpje schiet.

Betere Video en HDMI

De video ondersteuning op de iPad is ongeveer hetzelfde als die op de iPhone en de iPod Touch, beperkt tot 720p H.264 Main Profile. Er zou ook ondersteuning moeten zijn voor Advanced Profile video, en als we dan toch bezig zijn wil ik ook een mini HDMI-poort om de video naar onze HDTV’s te sturen.

16:9 beeldformaat

De 4:3 beeldformaat is makkelijk voor het gebruik van iPhone apps in full screen, maar het is minder voordelig voor filmpjes. YouTube video’s, series en films gaan langzaamaan allemaal over naar wide screen. En die zwarte balken zijn ondertussen erg ouderwets.

Wireless Sync

Als mijn computer met mijn iTunes-account op mijn lokale netwerk zit, dan is er helemaal geen reden waarom het niet mogelijk zou zijn om mijn iPad over WiFi te synchroniseren. Met het 802.11n wireless netwerk zou dat nog snel gaan ook. Als Microsoft het kan met de Zune, waarom Apple dan niet?

Handschiftherkenning

Een soft keyboard is leuk, maar het is niet genoeg om zo te kunnen typen. Op een tablet willen mensen soms gewoon snel een notitie maken. Dan is handschriftherkenning veel makkelijker.

Een nieuwe interface

De interface is eigenlijk die van de iPhone, maar dan een beetje aangepast. Dat is natuurlijk lekker vertrouwd, maar het maakt niet optimaal gebruik van het grotere scherm. Wij zouden meer willen, misschien met informatie die continu gepusht wordt naar de desktop van Twitter, Facebook, feeds, het weer en e-mail.

Bestandstoegang

Het is duidelijk dat Apple wil dat we niet alleen consumeren op de iPad, maar ook creatief zijn. Brushes kwam in de presentatie van Jobs niet voor niets heel duidelijk in beeld. Er zou een folder moeten zijn waar we onze documenten en plaatjes kunnen benaderen, van waaruit we ze naar de desktop kunnen slepen en waar we documenten kunnen opslaan van het web.

Tijdschriften

De iBook store lijkt een geweldig begin voor boeken, maar veel mensen hadden verwacht dat de iPad ook de uitgevers van bladen en kranten zou redden. Maar niets van dat al. Er zitten geen tijdschriften of kranten in de iBook store. En niet alle uitgevers ter wereld gaan hun eigen apps maken, zoals The New York Times. En eerlijk gezegd willen we ook niet voor elk blad dat we lezen een andere app.

Openheid

Niemand verwacht van Apple dat ze hun producten open maken, dat is zoiets als van de paus verwachten dat hij het hindoeïsme omarmt. Maar Apple heeft toch een paar kansen laten liggen om het apparaat een beetje beter te laten samenwerken met non-Apple technologie. Zullen er boeken in het ePub-formaat verschijnen uit andere winkels dan de iBook? Zal Google Voice een app kunnen publiceren voor de iPad? Waarom zijn alle mooie fotofeatures die iets met locatie en tagging te maken hebben afhankelijk van iPhoto, en dus van Mac, in plaats van dat ze werken met bestaande metadata voor foto’s? Maar aan de andere kant is het heel mooi van Apple dat ze deze apparaten verkoopt met unlocked 3G en dat de iPad samenwerkt met alle telco die zo goed zijn om je van een simkaart te voorzien.

iPants

Docks en toetsenborden zijn noodzakelijk, maar Apple heeft de kans gemist om direct een hele nieuwe iFashion te introduceren. Er zijn iPants nodig, hippe broeken met zakken die groot genoeg zijn om de iPad in mee te nemen.

Bron: Techworld