In macOS is een aantal verbeteringen verschenen in Mojave (10.14), de versie die later dit jaar officieel verschijnt. Sommige daarvan zijn van cosmetische aard, sommige verbeteren de beveiliging van het systeem en weer andere breiden features uit. We behandelen hier kort twaalf handige nieuwe functionaliteiten van Apple's besturingssysteem.

We hebben dit artikel gebaseerd op de huidige bèta, dus het is mogelijk dat in de herfst deze features in de officiële versie worden aangepast, uitgebreid of zelfs verwijderd.

1. Sms-verificatie

Als je een iPhone hebt gesynchroniseerd met je Mac wordt in macOS Mojave gedetecteerd als je een 2FA-verificatie via sms binnenkrijgt. Die wordt dan automatisch geplaatst op je Mac, zodat tweestapsverificatie makkelijker in gebruik wordt. Apple probeert mensen aan deze tweede beveiligingslaag te helpen.

2. Recente apps in het Dock

Dit is een iPad-feature die net zo handig is in macOS. Pictogrammen van drie onlangs gebruikte applicaties die niet al in het Dock zitten worden weergegeven tussen Instellingen en Downloads. Je zet deze feature aan in het Apple-menu onder Systeemvoorkeuren > Dock.

3. Automatisch bijwerken

Apple heeft Software-updates een eigen venster gegeven in de Systeemvoorkeuren. Hier kun je de Mac vragen om automatisch op systeemupdates te controleren en bij te werken wanneer deze beschikbaar zijn. Ook kun je instellen dat app-updates en beveiligingsupdates automatisch worden geïnstalleerd.

4. Strakkere machtigingen

Apple probeert Mac-gebruikers ervan te overtuigen om geen tape over de iSight-camera te plakken, door ervoor te zorgen dat gebruikers worden verwittigd wanneer apps toegang vragen tot gevoelige rechten, zoals de camera of microfoon.

5. Previews van meldingen

Nog een andere security-verbetering (beschikbaar in Berichtgeving) stelt je in staat te bepalen of je previews van notificaties altijd wilt laten zien, of alleen als je Mac ontgrendeld is. Dat is handig als je vaak op een openbare plek zit en je niet wilt dat mensen je berichten zien als je van je plek bent en je systeem hebt vergrendeld.

6. Favicons in Safari

Ik begrijp niet waarom dit zo lang moest duren, maar eindelijk geeft Safari ook favicons weer, de websitespecifieke pictogrammen die navigeren door bladwijzers een stuk makkelijker maken. Default is de feature uitgeschakeld en je activeert het onder Voorkeuren, het tabblad Tabbladen en een vinkje te zetten bij Toon symbolen van websites.

7. Het geheime toetsenbord

Om toegankelijkheidssnelkoppelingen te openen kun je nu al drie keer op Touch ID klikken (of Optie + Command + F5 indrukken). In Mojave is het toegankelijkheidstoestenbord toegevoegd aan deze opties. Klik er drie keer op en er verschijnt een virtueel toetsenbord die je kunt gebruiken met een muis of schakelbediening.

8. Terug naar mijn Mac

Apple biedt al jaren een manier om beveiligd in te loggen van de ene Mac naar de andere op afstand. Terug naar mij Mac was beschikbaar in de voorkeuren van iCloud, maar is daar verdwenen in de Mojave-preview. Dit is een bèta, dus wellicht keert de feature nog terug.

9. Foto's toevoegen

Je ziet dit misschien zo over het hoofd, maar er is niet alleen een knop toegevoegd aan de app Mail om emoji's toe te voegen aan een bericht, maar ook eentje om een afbeelding toe te voegen. Klik hierop en je kunt een bestaande afbeelding toevoegen of rechtstreeks scannen of schieten met je iPhone.

10. Siri geeft wachtwoord

Zoek je de inlogcode van een specifieke dienst of website? Je kunt het nu ook aan Siri vragen. Het item wordt dan geopend in Keychain, maar Siri spreekt het wachtwoord natuurlijk niet hardop uit.

11. Light Mode

Behalve Dark Mode kun je nu ook kiezen uit een breed kleurenpalet om elementen als het menu en highlights van knoppen aan te passen. Je vindt deze opties in Systeemvoorkeuren > Algemeen.

12. Dvd-speler

Jawel, er is een 64-bit dvd-applicatie in de Mojave-bèta beschikbaar.