Doe je voordeel met deze tips, dan hoef je namelijk nooit meer een verloren comment of forum post te verdragen, tijd besteden aan het verwijderen van de tekstopmaak van een gekopieerde tekst of webpagina’s uit te printen en daarbij veel te veel pagina’s verspillen. Deze add-ons zijn gratis en nemen niet veel resources in beslag, dus hamster maar raak.

Belangrijk is dat de beste add-ons van webbrowsers die we hier behandelen origineel geschreven zijn voor Greasemonkey, een Firefox add-on die je JavaScript plug-ins laat schrijven die wellicht radicaal verschillen van de manier waarop je je favoriete websites gebruikt. De meeste van die scripts staan op de website Userscripts.org. Als je geen Firefox gebruikt, lees dan even dit artikel voor tips hoe je de scripts gebruikt met IE, Chrome en Safari.

Exclusief voor Firefox groupies

Maak Gmail beter

Download Gmail 2. Het is een samenraapsel van scripts en add-ons die ontworpen zijn om de nare karaktertrekjes van Gmail weg te nemen. Met Better Gmail 2 zullen e-mails oplichten wanneer je eroverheen zoeft met je muis, het cijfer dat staat voor het aantal ongelezen e-mails komt vooraan te staan (zodat het nog te lezen is wanneer het in een tabblad staat), de namen van bijlagen worden getoond in de list view en nog vele anderer tweaks die het leven van een Gmailer net wat veraangenamen.

De eerste versie van Better Gmail is overigens nu uit voor Chrome.

Nooit meer een forum post kwijtraken

Gebruik de Lazarus Firefox add-on om alles wat je op forums tikt op te slaan. Wanneer je pc dan crasht op een onfortuinlijk moment terwijl je net over de diepste krochten van een onderwerp aan het verhandelen was, hoef je je toetsenbord niet door je scherm te meppen.

Zonder franje

Copy Plain Text is een andere handige Firefox add-on. Het kleed tekst uit tot de naakte letters alles zijn wat er rest. Geen tekstopmaak meer bij kopiëren en plakken dus.

8 Toetsaanslagen minder per URL

Je hoeft doorgaans geen www. Of “.com” of soms zelfs “.nl” in te tikken in browsers. En dan bedoel ik niet dat je dan “Techworld” intikt en wacht tot Google verschijnt, maar direct verbonden worden met de juiste pagina. Door iets in te tikken in je navigatiebalk en dan Ctrl+Enter in te tikken, wordt je in de meeste gevallen direct naar de juiste pagina begeleid. In het geval van techworld kom je op de .com pagina uit, omdat die ook bestaat. In het geval van Webwereld kom je wel meteen op de .nl site uit, omdat daar geen internationale site van bestaat.

Met de middelmuisknop een link openen in een nieuw tabblad

Wanneer je met de middenste muisknop op een link klikt, dus met je scrollwiel, open je een link in een nieuw tabblad. Wanneer je een map met links aanklikt met de middelste muisknop, zullen alle bookmarks openen in een apart tabblad.

Het printvriendelijker maken van webpagina’s

Bij de meeste websites zijn de ‘printvriendelijke’ versies vrij achterlijk. Als je een webpagina wilt afdrukken, ga je voortaan dus naar PrintWhatYouLike.com en kies je precies uit welke elementen je wilt printen. Groen als gras, ja toch?

Chrome en Google Apps

Gmail met de voordelen van Outlook

Ben je ooit van Outlook naar Gmail overgestapt? Mis je de notificatie van de nieuwe berichten? Google Mail Checker Plus laat je weten wanneer je een nieuw Gmail bericht hebt, laat je het onderwerp meteen zien en opent een nieuw Gmail bericht als je een ‘mailto:-link’ aanklikt.

Check je Google Calendar

Als je regelmatig snel even naar je agenda moet kijken, pik dan DayHiker even mee en je zult hem kunnen openen zonder dat je een nieuw tabblad hoeft te openen of weg hoeft te gaan van de pagina waar je je op bevindt.

Makkelijk RSS feeds aan Google Reader toevoegen

Als je Google Reader gebruikt om je RSS feeds te tracken, zul je RSS Subscription Extension wel kunnen waarderen. Deze extensie laat een RSS icoontje in de adresbalk zien als je op een pagina zit die een RSS feed heeft. Klik simpelweg op het icoon en je kunt de feed aan je subscriptielijst toevoegen.

Verplichte kost voor iedereen

Een screenshot van een volledige pagina maken

Ooit een screenshot nodig gehad van een hele webapagina? Er zijn drie browser-specifieke plug-ins die dat kunnen. Te weten Screengrab voor Firefox, IE Screenshot en Talon voor Google Chrome.

Internet Explorer in een tabblad

Als je normaal gesproken IE niet gebruikt, is het toch soms handig om de browser bij de hand te hebben als bijzondere situaties zich voordoen. Heel soms wil een webpagina echt niet goed werken in een andere browser, of misschien wil je gewoon zien hoe je homepage eruit ziet en werkt in IE. Voor optimaal gebruikersgemak is er dan IE Tab voor Firefox en voor Chrome, waarmee je IE simpelweg in een tabblad in je favo browser kunt opstarten in plaats van meerdere browsers naast elkaar te openen.

Bookmarks synchroniseren

Als je meerdere sets bookmarks hebt en het te veel gedoe is om alles bij elkaar te voegen, gebruik dan Xmarks. Je kunt hiermee je bookmarks synchroniseren van verschillende pc’s en browsers.

Verifieer de betrouwbaarheid van sites

Op grote boze internet gaan vele gevaren schuil. Maar de Web of Trust add-on voor je browser belooft je avonturen in deze onherbergzame jungle in goede banen te leiden, door je te vertellen hoe de verschillende sites scoren op het gebied van privacy, betrouwbaarheid op verkoopgebied en kinderveiligheid.

Bron: Techworld