Het is inmiddels lang en breed bekend dat Steam de grootste portal is om games aan te schaffen en te spelen. Dit is echter slechts het topje van de ijsberg. De client zit vol met 'verstopte' features die je pc (gaming)-ervaring verbeteren. Nu de halloween sale is losgebarsten en de winter sale voor de deur staat is het dus handig je Steam library te optimaliseren en deze features te gebruiken:

Non-Steam games toevoegen aan je bibliotheek

Hoewel Steam de grootste speler is op pc-gaming-gebied, is het nog steeds mogelijk games via andere bronnen binnen te halen. Games van Electronic Arts kunnen/moeten soms via Origin worden binnen gehaald en ook Blizzard heeft z'n eigen games portaal. Daarnaast haal je misschien DRM-vrije games binnen via GOG of Humble bundle of heb je nog oude games liggen. Steam geeft je de mogelijkheid deze games toe te voegen aan je bibliotheek.

Deze games worden uiteraard niet onderhouden of bijgewerkt door Steam en je savegames zullen niet worden opgeslagen in de Steam cloud. Het voordeel van deze functie is dat het spelen van de game wordt opgenomen in je statistieken en dat je vrienden kunnen zien welke non-steam-game jij aan het spelen bent. Daarnaast kan je heel makkelijk in-game screenshots maken en de in-game chatfunctionaliteit gebruiken.

Deze feature kan worden aangezet door naar Games > Add a Non-Steam Game to My Library te navigeren en via deze optie de desbetreffende game of applicatie te selecteren. Als je je nieuwe toevoeging een eigen plaatje wilt geven kan je deze toevoegen door met de rechtermuisknop op je toegevoegde applicatie te klikken en de optie Set Custom Image te selecteren. Op Reddit is een topic aangemaakt waar fans allerlei mooie afbeeldingen hebben gemaakt voor Non-Steam games en ook op de Steam Banners website en Deviant Art valt meer dan genoeg te vinden.

Zelf bepalen waar je games terecht komen

Wil je al je games verplaatsen naar die gloednieuwe, supersnelle SSD, of minder zware games juist verplaatsen naar die gigantische mechanische harde schijf die je net hebt ingebouwd? Geen punt. Hoewel Steam een eigen structuur heeft, is het erg makkelijk in te stellen welke game waar wordt geplaatst.

Navigeer naar Steam > Settings > Downloads en klik op de Steam Library Folders-knop. Vanaf daar kan je zoveel mappen toevoegen als je maar wilt. Als je deze mappen hebt aangemaakt, krijg je de optie: Choose location for installation-optie te zien als je een nieuwe game installeert.

Mooier nog, het is supermakkelijk om games, die je eerder hebt geïnstalleerd te verplaatsen naar een van je vers aangemaakte mappen. Klik met de rechtermuisknop op de game die je wilt verplaatsen en klik daarna op Properties, selecteer Local Files en kies onderaan de optie Move Install Folder-knop. Je krijgt dan een lijst te zien van alle mappen waar je je game naartoe wilt verplaatsen, een kind kan de was doen.

Vraag je je af voor welke SSD je kan gaan om je Steam-games op te zetten? Lees ook: De beste SSDs van 2018

Meerdere games tegelijk installeren

Een handige feature voor mensen die een nieuwe computer hebben gekocht. Steam heeft sinds kort de optie meerdere games tegelijk te installeren of verwijderen. Open je Steam Library in de detail of list view en selecteer de games die je wilt installeren door de CTRL-knop ingedrukt te houden en te klikken op de games.

Op deze manier kan je ook meerdere games verwijderen van je computer. Als je ze allemaal hebt geselecteerd, kies dan de optie Delete Local Data.

Maak een back-up van je games

De Steam cloud houdt tegenwoordig netjes je games bij, maar dat geldt alleen voor de savegames, en dan alleen titels die het ondersteunen. Het zelf back-uppen van games is een handige slag om de arm mocht er een keer iets verschrikkelijks gebeuren met je systeem.

Navigeer naar je library, en klik met de rechtermuisknop op de games die je wilt backuppen en kies de optie Backup Game Files. Er verschijnt een dialoogvenster met een lijst van alle geïnstalleerde games. Vink de games aan die je wilt backuppen en kies next. Vervolgens kan je kiezen hoe en waar je je games op wilt slaan.

Het herstellen van games is net zo makkelijk en kan op verschillende manieren. De herstelfunctie kan worden opgevraagd door de eerder genoemde stappen te selecteren en te kiezen voor restore games, maar je kan de boel ook terug zetten door te navigeren naar de backup-map in Steam en dubbel te klikken op de steambackup-executable.

Deze functie maakt overigens geen back-up van mods, zelfgemaakte configuratiebestanden, Non-Steam games of games die gebruik maken van 3rd-party installers.

Familie-gamedeling

Er zijn gelukkig steeds meer diensten die door hebben dat een bibliotheek iets is dat gebruikt kan/mag worden door meerdere personen (familieleden). Ook Steam heeft tegenwoordig zo'n feature en het geeft gebruikers de mogelijkheid hun bibliotheek te delen met vrienden en familieleden als zij zelf niet spelen.

Je moet wel eerst de Steam Guard protection-mogelijkheid inschakelen voordat je verder gaat. Dit geldt niet alleen voor jezelf, maar ook voor de mensen met wie je je bibliotheek wilt delen. Dat kan je doen door te navigeren naar Steam > Settings > Account > Manage Steam Guard account security. Volg de aanwijzingen en log in met het account van je vriend of familielid. Navigeer naar Steam > Settings > Family en vink de optie: "Authorize Library Sharing on this computer." aan. Er wordt gevraagd welke lokale accounts er geautoriseerd mogen worden voor family sharing Je kan je bibliotheek met maximaal vijf mensen delen en deze spelen op tien verschillende apparaten.

Als je dit gedaan hebt kan je uitloggen en kunnen je familieleden inloggen met hun eigen account op jouw computer en de games spelen die in jouw bibliotheek staan.

Drivers van je videokaart bijwerken

De tijd van zoeken op de webpagina van je videokaart-fabrikant naar de nieuwste driver is voorbij. Steam neemt al deze ellende tegenwoordig voor z'n rekening. Klik op Steam > Check for Video Driver Updates in de menubalk. Het programma zoekt automatisch naar de nieuwste driver die bij je kaart past en installeert deze automatisch.

Geef het aantal FPS weer

Op hoeveel Frames Per Seconde draait jouw game? Vroeger had je 3rd-party applicaties nodig om dat te checken. Nu kan je deze optie vanuit Steam zelf inschakelen door op Steam > Setting > Interface te klikken en de optie In-game FPSS counter-optie te selecteren. Selecteer deze en kies aan welke kant je de teller wilt zien tijdens het gamen.

Lees ook: Dit zijn de beste videokaarten van 2018

In-home streaming

Staat je monsterbak op je bureau op zolder maar zou je graag eens beneden op de TV willen spelen of op je laptopje in de woonkamer? Gebruik dan de In-home streaming functie van Steam. Deze functie geeft gebruikers de mogelijkheid hun game te streamen van hun krachtige computer naar een andere computer in een lokaal netwerk. Deze functie is te vergelijken met Playstation Now, Netflix of GeForce Now.

Heb je geen tweede computer in huis, kan je gaan voor het super-betaalbare Steam Link-apparaatje. Dit kastje streamt je Steam gameplay net zo makkelijk naar je tv en het maakt het multiplayeren met meerdere vrienden nog makkelijker.

Het inschakelen van deze optie is supermakkelijk. Het enige dat je hoeft te doen is inloggen op het apparaat waar je naar toe wilt streamen terwijl je op je pc al bent ingelogd in Steam. Er verschijnt een optie om de streaming-functie in te schakelen. Als je de Steam Link gebruikt zal je de boel moeten synchroniseren door een pincode in te voeren om je pc te verbinden met de Steam link. Je zou zelfs je Raspberry Pi kunnen gebruiken als Steam link, maar dat bewaren we voor een andere keer (als er genoeg interesse voor is). In de onderstaande video wordt uitgelegd hoe de Steam link werkt.


De Steam link zal tijdens de winter sale in de aanbieding gegooid worden. Wil je dit apparaatje samen met De Steam-controller willen bestellen kan je ook gaan voor de bundel.

Geavanceerde server-opties

Als je veel online speelt kan je niet zonder goede, stabiele servers. En laat het nou net zo zijn dat Steam ook netjes bijhoudt welke servers het beste zijn om op te spelen. Navigeer naar View > Servers. Je ziet enkele tabs met informatie over de servers die zijn verbonden met de dienst. Er zijn zelfs spectate en LAN-tabs beschikbaar voor mensen die graag willen kijken naar andere gamers. De History/geschiedenis-tab geeft alle servers weer waar je zelf ooit op hebt gespeeld. Zit er eentje tussen waar je een zeer goede ervaring mee had? Klik dan met de rechtermuisknop op deze server en kies de optie Add server to favorites om ze toe te voegen aan je favorieten-tab.

Broadcast je games

En nu we het toch over kijken naar andere gamers hebben... Misschien vind je het zelf wel leuk om je skills te delen met de wereld. We weten dat Twitch heer en meester is wanneer het aankomt op het kijken naar andere gamers, maar Steam kan er zeker ook wat van. Navigeer naar Steam > Settings > Broadcasting om de feature in te stellen. Je ziet een hoop opties over hoe je de stream kan aanpassen. Denk aan dingen als videokwaliteit en de mogelijkheid de audio van je microfoon mee te nemen in je stream zodat je kan praten met je kijkers.

De privacy-instelling is uiteraard de belangrijkste. Gebruiken het om broadcasten uit te schakelen of om alleen vrienden mee te laten kijken met je speelsessies. Je kan er natuurlijk ook voor kiezen je broadcast openbaar te maken. Je speelsessie verschijnt dan op de publieke broadcasts-pagina van de Steam Connunity Hub. Maak je geen zorgen. Steam begint pas met het broadcasten van je game als iemand begint te kijken. Je computer zal dus geen systeembronnen gebruiken als niemand kijkt.

Optimaliseer je downloads

Dit is een hele belangrijke optie en wordt vaak vergeten door Steam-gebruikers. Ga naar Settings > Downloads en loop alles daar even door.

Steam selecteert automatisch de beste downloadserver bij je in de buurt. Deze optie wil je waarschijnlijk niet wijzigen, maar het is wellicht handig even bij de Download Restriction-opties te kijken. Daar kan je bepalen hoeveel bandbreedte de client mag gebruiken. Je kan zelfs instellen op welke tijden er mag worden gedownload. Als je pc krachtig genoeg is en je hebt genoeg bandbreedte tot je beschikking, kan je zelfs instellen dat Steam games downloadt, bijwerkt en installeert terwijl je aan het gamen bent. Deze optie staat standaard uit, het kan veel tijd schelen als je die inschakelt.

Wijzig de openingspagina van Steam

Als je Steam opent word je standaard doorgesluisd naar de winkel. Dat kan je veranderen als je geen zin hebt om te winkelen. Ga naar Steam > Interface en klik op de Favorite Window-optie. Je krijgt een lijstje te zien met alle andere onderdelen van Steam. Kies er eentje en de eerstvolgende keer dat je de client start, word je automatisch doorgesluisd naar je gekozen optie.

Wijzig het uiterlijk van Steam

Steam heeft standaard geen mogelijkheden om het uiterlijk van de client te wijzigen, maar je kan skins downloaden van andere websites en toepassen. PCGamesN heeft een mooie collectie skins beschikbaar.

Kopieer de gedownloade bestanden naar de root skin-map van je Steam client. Als je Windows gebruikt is dat C:\Program Files (x86)\Steam\skins\ . Linux-gebruikers doen dat op ~/.local/share/Steam/skins/ en Mac-gebruikers moeten met de rechtermuisknop (of control)-klikken op Steam.app en de optie show package contents selecteren en vervolgens navigeren naar /Contents/MacOS/skins .