Top geeft je een overzichtelijke blik op de huidige processen en het geheugen- en processorverbruik. Je kunt er ook signalen mee naar processen sturen en hun nice-niveau veranderen. Voor wie wat meer kleurtjes wil zien is er htop, dat gebruiksvriendelijker is en de informatie ordent op een manier waardoor het allemaal wat leesbaarder is. En voor wie geavanceerdere mogelijkheden wil is er atop (Advanced Top), dat ook historische gegevens bijhoudt in een logbestand waaruit je rapportages kunt genereren. Helaas werkt atop alleen onder Linux. Htop is wel aanwezig in de FreeBSD ports en werkt daar via de Linux-emulatielaag.

I/O en netwerk

Top heeft ook heel wat programma's geïnspireerd die specifiekere informatie monitoren. Zo heb je iotop dat onder Linux statistieken laat zien over het I/O-verbruik van je processen, waardoor je vlug kunt ontdekken welk proces je harde schijf zo aan het werk houdt. Wil je het netwerkverkeer per proces bekijken, dan kan dat onder Linux met NetHogs, in tegenstelling tot bekendere programma's zoals ntop en iftop die de bandbreedte per IP-adres of protocol laten zien.

Web, database en virtuele machines

Voor wie een webserver op Apache draait, is er het handige apachetop, dat de Apache-logbestanden gebruikt om realtime informatie te tonen over het aantal requests per seconde, de populairste URL's, de populairste referrers, enzovoort. Draai je ook een database, dan biedt mytop (voor MySQL) of ptop (voor PostgreSQL) soelaas. Je krijgt hiermee realtime te zien welke queries er verwerkt worden en statistieken over het aantal queries per seconde, de key buffer efficiency, enzovoort.

Op virtualisatievlak is er virt-top, waarmee je statistieken te zien krijgt over virtuele machines die je op een libvirt-platform draait. Voor Xen is er xentop en voor VMware ESX bestaat het uitstekend gedocumenteerde esxtop.

Bron: Techworld