Cygwin is geen onbekende voor Linux- en Unix-adepten die hun favoriete programma's ook onder Windows willen draaien. Het project is een handige manier om een met Linux compatibele ontwikkelomgeving in Windows op te zetten, en Linux-distributeur Red Hat biedt zelfs commerciële ondersteuning voor Cygwin. Voor gebruikers die alleen wat handige commandline-tools uit de GNU-collectie willen draaien, is Cygwin echter overkill.

GNU op Windows

Voor deze gebruikers biedt het project Gow (Gnu on Windows een lichtgewicht alternatief voor Cygwin. Het programma installeert 130 handige open source Unix-tools die als Win32-binary's gecompileerd zijn en in totaal slechts 10 MB opslagruimte gebruiken.

Bovendien geeft het installatieprogramma je ook de optie om een "Command Prompt Here" optie toe te voegen aan het contextmenu van Windows Verkenner. Daardoor kan je heel eenvoudig in elke gewenste map een shell-venster openen. De directory waarin de programma's geïnstalleerd zijn, wordt overigens aan de omgevingsvariabele PATH toegevoegd. Daardoor zijn de programma's van overal eenvoudig aan te roepen.

Basistools uit Linux-gereedschapkist

Tot de programma's in de lijst behoren heel wat basistools uit de gereedschapskist van een Linux-systeembeheerder. Uiteraard is de shell bash van de partij, maar ook allerlei tools voor bewerkingen op bestanden, zoals basename, cp, mv, dd, chgrp, chown, chmod, mkdir en mvdir, archiverings- en (de)compressietools zoals tar, gzip, bzip2 en zip, ontwikkeltools zoals make, bison, patch, diff en m4, tekstmanipulatietools zoals tr, sed, indent, head, grep, gawk, fmt en dos2unix, netwerktools zoals scp, sftp, putty, ncftp, wget, curl en rsync en zelfs de editor vim. Helaas zijn de versies van een aantal programma's al wel wat verouderd.

De recentste versie is ten tijde van schrijven Gow 0.5.0. De installer is opensource onder de MIT-licentie, zodat je deze ook in commerciële toepassingen kunt meeleveren. Het programma heeft een uninstaller die alle tools mooi verwijdert, en komt met een commando gow dat met de optie --list een lijst van alle geïnstalleerde programma's geeft. Alle programma's zijn 32-bit versies, maar werken ook onder 64-bit Windows.

Alternatieven

Voor wie bijvoorbeeld alleen wat eenvoudige shell-scripts onder Windows wil uitvoeren is Gow ideaal. Alternatieven zijn GnuWin en MSYS van het MinGW-project. Als je een volledige open source ontwikkelomgeving met compiler en dergelijke nodig hebt kun je ook terecht bij MinGW. Wie meer dan de beperkte collectie tools nodig heeft of voor Linux geschreven programma's op Windows wil compileren, zal toch zijn toevlucht moeten zoeken tot Cygwin, dat niet alleen heel wat meer tools aanbiedt maar ook een hele POSIX runtime omgeving aanbiedt.