We leven in een tijdperk waarin het spelen van spelletjes een fluitje van een cent is geworden. Er hoeft niet meer geïnvesteerd te worden in een dure pc of spelcomputer om jezelf te kunnen vermaken. Sterker nog, je hoeft niet eens meer software te installeren als je goed zoekt. Wij bekeken veertien browsergames die je direct kan spelen zonder externe software te installeren en die toch leuk genoeg zijn om jezelf (of elkaar) mee te vermaken.

Wij kijken alleen naar games die direct te spelen zijn via je browser zonder dat er extra software (in de vorm van plug-ins) geïnstalleerd moet worden. Voor Flash maken wij een uitzondering omdat deze nog op erg veel computers aanwezig is en standaard in Chrome (de populairste webbrowser op dit moment) is ingebouwd.

Cube Slam

Laten we beginnen met een kloon van een van de bekendste en oudste games ooit, Cube Slam, een 3D-versie van Pong die je kan spelen tegen virtuele beren of echte mensen. Zorg ervoor dat de kubus in het doel van je tegenstander terecht komt en voorkom dat deze in jouw doel terecht komt door de balk een en weer te bewegen. Niet moeilijk, wel erg leuk. Nog leuker is dat deze game webcams ondersteunt waardoor je het gezicht van je tegenstander kan zien als je 'm de pan inhakt.


Doom

Deze game mag dan wel tientallen jaren oud zijn, populair is deze nog steeds. Fans blijven maar sleutelen aan deze first person shooter en proberen de game zelfs op zoveel mogelijk verschillende apparaten te draaien. Uiteraard is er ook iemand geweest die Doom speelbaar heeft gemaakt vanuit je webbrowser. Je hebt er wel Flash voor nodig, maar dat mag de pret niet drukken.


Op de volgende pagina: Consolemascottes in je browser

Infinite Mario Bros

Wie kent deze loodgieter nou niet? Het is een van de vele games, remakes, ports en fanmade games die je kan spelen op de pc en voor deze versie heb je slechts een webbrowser nodig. Infinite Mario Bros is een eindeloze platformer die willekeurig levels genereert. Het leuke daarvan is dat je nooit weet wat je te wachten staat en deze game daarom oneindig vaak kan blijven spelen. De game is oogt en speelt niet zo gepolijst als een echte Mario-game, maar hij is leuk genoeg om je uren zoet te houden.

Let op: Nintendo staat erom bekend dit soort praktijken niet te waarderen en de kans is daarom groot dat deze game offline kan worden gehaald. Geniet er dus van nu het nog kan.


Ultimate Flash Sonic

Nintendo's tegenhanger, SEGA, staat iets minder streng tegenover het maken van fangames. Sterker nog, ze sporen fans zelfs aan dat te doen. Daarom zal je ook veel meer SEGA-fangames online vinden dan van andere gamestudio's en vooral Sega's Mascotte, Sonic, heeft een hoop door fans gemaakte games.

Ultimate Flash Sonic is zo'n game en is geïnspireerd op de Sonic-games die SEGA ooit maakte voor de Gameboy Advance. In tegenstelling tot veel andere Sonic-webgames is deze erg goed en speelt lekker weg. Zoals de titel al deed vermoeden, vereist deze game de flash-plug-in.


Op de volgende pagina: Arcadeklassiekers

World's Biggest Pac-Man

Laten we beginnen met een arcade-klassieker. Pac-man. Deze game heeft door de jaren heen aardig wat remakes en remixes gekregen en is nog steeds erg genoeg. Niet alleen digitale stores, maar ook het web staat vol met verschillende Pac-man games waarmee je je uren kan vermaken. World's Biggest Pac-Man is een webgame die je niet alleen de klassieke Pac-man games laat spelen, maar ook prachtige creaties van andere spelers. Je kan dus makkelijk de hele dag zoet zijn met deze game en als de zelfgemaakte levels van andere spelers je niet bevallen, kan je altijd zelf levels bouwen.


Op de volgende pagina: Ridders en Rennen

Runescape

Zit je eenzaam thuis maar wil je toch liever samen met andere mensen spelen? Ga dan voor Runescape! Deze Massive Multiplayer Online Role Playing Game (MMORPG) wordt door miljoenen mensen gespeeld. De game bestaat al bijna 20 jaar en is door de jaren heen flink gegroeid en verbeterd. Ga op avontuur met je medespeler, ruil, chat of vecht tegen elkaar en verken met z'n allen de gigantische wereld.


QWOP

Dit is geen multiplayer game en al helemaal geen grafisch hoogstandje. Toch presteert deze game het al bijna tien jaar lang om mensen aan het lachen te maken en het keer op keer te spelen.

Je speelt een atleet die op de olympische spelen de 100 meter moet rennen. Makkelijk? Simpel? In de meeste sportpellen wel, maar in dit spel? Erg lastig. In de meeste spellen is het rennen/bewegen/besturen van je character een kwestie van drukken op de juiste knop. In deze game heb je vier knoppen tot je beschikking waarvan twee gebruikt worden voor de bovenbenen (QW) en de andere twee voor je onderbenen (OP). Probeer nu nog maar de finish te halen. Succes!


Op de volgende pagina: Spelen met jezelf en lol met een slangetje

Cursor * 10

De veelgehoorde Engelstalige uitspraak "There's no 'I' in Team" kan de prullenbak in. In Cursor * 10 moet je een puzzel oplossen binnen de opgegeven tijd. Dat lukt je echter niet in je eentje. Als de tijd om is zal je merken dat je de eerste keer niet ver bent gekomen. Bij de tweede poging zal je echter zien dat je terug in de tijd bent gegaan en worden je handelingen van de eerste keer door de cursor opnieuw uitgevoerd. Jij bestuurt echter een nieuwe cursor. Hierdoor kan je "jezelf" helpen en samenwerken met "jezelf" om uiteindelijk toch de finish te halen. Erg leuk bedacht en een dikke, vette aanrader.

Deze game vereist Flash.

Slither.io

Een "MMO"-mix van Nibbles, Snafu, Tron/Lightbikes en Snake. Je speelt een slang die steeds groter moet worden door balletjes te eten a la Snake en Nibbles en andere spelers dwars te zitten door ze af te snijden a la Tron/Lightbikes. Als je andere spelers afsnijdt of tegen jou aanbotsen, sterven ze a la Snafu en komen er extra grote balletjes vrij die, als jij ze opeet, je nog sneller laten groeien.

Je speelt deze game in een grote open wereld en alle andere slangen die je tegenkomt zijn andere spelers. Het is de bedoeling uiteindelijk de grootste te worden en bovenaan in de ranglijst te eindigen, maar pas op. Zelfs het kleinste wormpje kan ervoor zorgen dat je sterft en al je balletjes kwijtraakt.


Op de volgende pagina: Bommen en fotorealisme

Game of Bombs

Bomberman, wie kent deze serie niet? Elkaar opblazen is nog nooit zo leuk geweest. Tegenwoordig kan dat gratis en voor niets. Game Of bombs is een Bomberman clone die je gratis online tegen vrienden en vreemden kan spelen. De levels zijn gigantisch en deze versie heeft een boel leuke extra's die zelfs de modernste officiele versies niet hebben. Dikke pret dus!

Samorost

Is al die arcade-gekte te druk voor je? Doe het dan lekker rustig aan met Samorost. Deze point 'n click puzzle-adventure game ziet er prachtig uit en heeft een rustgevende werking. Lukt het jou om je wereld te redden?

De game was destijds erg populair en inmiddels heeft de maker Samorost 2, Samorost 3 en enkele andere bijzondere puzzelgames uitgebracht.

Deze browsergame kan alleen gespeeld worden als de Flash-plugin is geïnstalleerd.


Op de volgende pagina: Gebruik je boerenverstand

Peasant's quest

De mensen achter, het in het vorige decennium erg populaire, Homestarrunner hebben in de loop der jaren enkele geweldige games uitgebracht. Veel van deze games (en tekenfilms) draaiden om de door de makers verzonnen karakters Homestarrunner (Everybody, to the limit!!!) , Strongbad en hun vrienden. Onder de naam Videlectrix brachten zij echter ook games uit die vooral bedoeld waren om nostalgische gevoelens te wekken. Deze games waren gebaseerd op oude, populaire games uit de jaren '80 en '90.

Peasant's quest is gebaseerd op de oude Sierra adventure games. Je kan het zien als een hommage en parodie op games als King's Quest en The Black Cauldron. Als je die games vroeger met veel plezier hebt (uit)gespeeld, zal je met deze game minstens net zoveel plezier hebben.

Ook voor deze game heb je Flash nodig.


Overigens is Homestarrunner op de hoogte dat Flash op z'n retour is en daar hebben ze dan ook een mooi antwoord op gegeven. Die wilde wij toch nog even met je delen.


Op de volgende pagina: Met z'n allen!

Kahoot!

Al die webgames zijn natuurlijk leuk en aardig, maar wat nu als je met de hele familie in de woonkamer zit en toch met z'n allen een spelletje wil doen, maar geen zin hebt in het zoveelste potje triviant of om allemaal plaats te nemen achter het beeldscherm van je pc op zolder? Dan is het tijd voor Kahoot!

Deze geweldige multiplayer game kan je met zoveel mensen spelen als je maar wilt. Je medespelers hebben slechts hun mobiele telefoon, laptop of tablet nodig. Er hoeven geen apps geïnstalleerd te worden. Met de mobiele webbrowser naar de webpagina gaan en de pincode intoetsen is alles. Speel een quiz van een ander of bouw zelf iets. Je kan het zo simpel of complex maken als je zelf maar wilt.


Spelunky

Deze platformer kan gespeeld worden via Steam, Xbox Live of Playstation Network/Sony Entertainment Network, maar er is ook een HTML 5-versie beschikbaar. Spring, kruip en klim door de mooie ondergrondse wereld en red de dames.

Een leuke extra is dat de levels willekeurig gegenereerd worden waardoor deze game erg lang leuk blijft.


Er zijn natuurlijk nog veel meer geweldige browsergames die je kan spelen. Ken je zelf nog leuke aanraders? Laat het ons dan weten in de comments.