Veel van de app in deze lijst zijn nog redelijk basic qua functionaliteit. Maar desalniettemin zijn zij nog steeds zeer bruikbaar, zelfs voor de netwerk- en IT-professionals.

Deze Windows-apps zijn vooral goed te gebruiken in combinatie met een touchscreen. Al werken ze net zo goed op normale desktops en laptops. Deze apps komen verder het beste tot hun recht op systemen die overweg kunnen met de nieuwe user-interface van Windows. Omdat deze (universele) apps gemaakt zijn voor nieuwere versies van Windows kunnen ze gebruik maken van functies als automatische updates, standaard app-notificaties en live tiles op het start menu.

Alle apps zijn gratis te downloaden uit de Windows Store, maar houd er rekening meer dat sommige van deze apps advertenties serveren.

Cisco IOS Commands

Deze simpele app heeft verschillende CLI commando's voor Cisco router en switch administration aan boord. Deze kun je zelfs gebruiken wanneer je offline bent. Mocht je hulp nodig hebben met je netwerk open je de app, selecteer de router of switch en selecteer een categorie (Standaard, Poortbeveiliging of VLAN bijvoorbeeld).

Data Usage

Data usage verzamelt alle netwerk gebruiksdata die wordt verzameld door Windows 8.1 en Windows 10 en presenteert deze op een bruikbaardere manier dan wat het besturingssysteem standaard aangeeft. Dit is vooral handig als je gebruik maakt van internet met een datalimiet als 4G/LTE, satelliet of Wifi-hotspot. Zo kan je extra kosten voorkomen. Als je geen last hebt van datalimieten is deze app vooral handig om je netwerkgeschiedenis te bekijken. Je kan mooie grafieken maken of de data bekijken in een taartdiagram. Ook kan je de data bekijken in de vorm van een tabel waarin het gebruik per dag wordt aangegeven. Deze data kan geëxporteerd worden naar een CSV-bestand. Ten slotte kan de app ook aangeven hoeveel data je nog over hebt.

De Live tile van de app geeft de netwerknaam en ip-adressen (publiek en privé) weer in combinatie met het aantal gebruikte MB's en de hoeveelheid dagen die je nog over hebt.

Easy Wifi Hotspot Creator

Het maken van een Wifi-hotspot wordt extra makkelijk gemaakt met deze app. Deel internet met andere apparaten in de buurt vanaf je Windows-machine. De app gebruikt de netsh-commando's met een soort GUI om een draadloos gehost netwerk te maken zonder gebruik te maken van de command prompt. Deze app maakt de hotspot echter niet rechtstreeks aan omdat de Modern Windows UI dat niet toelaat, maar de app neemt je wel mee in het proces om zelf zo'n netwerk te maken.

Voer een netwerknaam (SSID) en wachtwoord in en de app genereert een batch-bestand die je als administrator moet uitvoeren. Dit bestand bevat de juiste netsh-commando's om je draadloze hotspot op te zetten, te activeren en het internet te delen. Er wordt ook een batch-file gemaakt met commando's om de hotspot weer uit te schakelen.

IP Logger

Deze app is erg handig als je wil checken met welke IP-adressen jij allemaal verbinding maakt. Altijd handig als je voor beveiligingsredenen wil uitzoeken met welke routers jij verbinding hebt gemaakt en op welke momenten.

Als je de app start zie je meteen met welke IP-adressen je verbonden bent inclusief data en tijden. De app geeft een Windows notificatie wanneer er een adres wijzigt. Je kan de app ook toevoegen aan het start-menu zodat je deze informatie kan bekijken op een live tile.

Lanscan

Deze open source TCP en UDP-scanner scant IP-adressen en de (openstaande) poorten. Daarnaast geeft het standaard-informatie weer over je eigen netwerkverbindingen en diensten die draaien op je netwerk. Daarnaast is er ook een browse-knop beschikbaar waarmee je makkelijk er naar voorgeconfigureerde poorten kan zoeken.

Je kan ook zelfgeconfigureerde diensten toevoegen door een naam, protocol en poort op te geven.

Linux Cheatsheet

Een handige gids voor Linux-commando's en de bijbehorende syntaxis. Handig voor iedereen die een opfriscursusje nodig heeft. Je kan de app vastmaken aan de zijkant van het scherm en je Linux-console aan de andere kant plaatsen. Het is een goed offline alternatief voor de man-pages in de CLI.

Dit is vooral een handige app als je aan de slag gaat met de ingebouwde BASH-functie van Windows 10.

MagicPacket

Deze app geeft je de mogelijkheid Wake On LAN en Wake On WAN-packets te sturen naar computers en servers die deze functionaliteit ondersteunen. Hiermee kan je computers starten, uitschakelen en in sluimermodus zetten op afstand. Je kan groepen aanmaken om meerdere computers en servers te beheren. De app kan ook overweg met NFC tags. Je kunt computers starten met een snelkoppelings-URL. Ook kan je computers en groepen koppelen aan je startmenu zodat je deze kan starten met één tap.

In de app-opties kan je de functionaliteiten aanpassen en deze functies en opties kunnen worden gesynchroniseerd met andere Windows apparaten.

My server en My Server 2012 R2

Met deze app kan je standaard admin-taken zoals het managen van gebruikers, apparaten en meldingen voor lokale en remote-servers die Windows Server 2012 of 2012 R2 Essentials. De app brengt je ook op de hoogte van status alerts of waarschuwingen. Je kan ook bestanden en SharePoint shares benaderen voor het downloaden en uploaden van bestanden. Offline bestandstoegang wordt ook ondersteund. Alles wordt automatisch gesynchroniseerd als je weer online bent.

Network Speed Test

Deze app kan snelheidstests uitvoeren op je netwerk. De app meet je Pingtijd, downloadsnelheid, en uploadsnelheid. Daarnaast geeft de app de standaard details weer van je huidige netwerkverbinding. Deze resultaten worden opgeslagen in de geschiedenis van je app. Deze informatie wordt weergegeven aan de rechterkant van de app als je deze vast maakt aan het start menu. De live tile geeft de netwerknaam en de tijd van de laatste test weer.

De app waarschuwt je wel netjes van tevoren als je deze tests wil doen op een netwerk waar een datalimiet op zit. Deze kan worden uitgeschakeld als dat niet van toepassing is.

Ping Tile

Dit is geen standaard ping utility, maar een verbinding-monitoring en kwaliteits-app. De app houdt de beschikbaarheid, vertraging en packetloss bij van computers, servers en andere machines die kunnen reageren op ping-verzoeken. Dat kunnen zowel local- als remote machines zijn.

Je kan snelle en simpele pings uitvoeren en de poortdetails opslaan als je systemen later wil pingen. Er wordt een grafiek gegenereerd en deze wordt netjes aan de bovenkant van de app weergegeven. Je kan zelfs aangepaste live tiles maken voor in je start menu.

De app is, net als alle andere apps in deze lijst, gratis maar er worden dan wel advertenties geserveerd. Voor ongeveer twee euro kan je deze verwijderen. Voor ongeveer 12 euro kan je extra features aanschaffen.

SSH-RT

Dit is een SSHv2 en Telnet terminal cliënt die authenticatie met wachtwoorden en private keys ondersteunt. Dat kunnen zowel RSA als DSA keys in OpenSSH formaat zijn. De app ondersteunt ASCII, VT100, ANSI, Linux en Xterm terminal emulatie. De verbindingsdetails kunnen worden opgeslagen zodat er snel weer verbinding kan worden gemaakt. De app ondersteunt zelfs meerdere sessies in een tab-achtige interface voor het geval je meer dan één server wil gebruiken.

In de app-instellingen kan je de terminal schalen en de lettertypes aanpassen. Ook kan je key mappings aanpassen voor paste, backspace en delete. Je kan ook opgeslagen verbindingen importeren en exporteren.

TeamViewer: Remote Control

Dit is eigenlijk een lichtere versie van Teamviewer's traditionele pakket. Je kan handmatig partner ID's en login-gegevens voor je teamviewer account invoeren en zo verbinding maken met verschillende computers, servers en apparaten.

Je kan ook de lijst van service cases benaderen als je gebruik maakt van de TeamViewer Management Console en allerlei meldingen beheren als de monitoring en tracking van hun ITbrian feature gebruikt. Je kan een aantal dingen aanpassen in het optie-scherm van de app als de kwaliteit en de resolutie, maar je zal ook het een en ander missen dat wel aanwezig is in de desktop-versie van de app.

vxUtil

Deze app heeft verschillende netwerk-tools aan boord. De information-knop geeft je simpelweg informatie over de lokale computernaam en het IP-adres. De wachtwoordgenerator helpt je bij het maken van en veilige wachtwoorden. De app heeft zelfs een subnet calculator aan boord waarmee je IP-details op basis van je IP en subnetmasker kan ophalen.

De app heeft ook een aantal troubleshooting tools als Whois en Lookup, een simpele poortscanner en DNS audit tools aan boord. De Quote/Daytime en TimeService tools geven je de mogelijkheid om timeservers te gebruiken. Als leuk extraatje is er ook een Finger en Wake On Lan functie aanwezig.

Wifi-Analyzer

Deze app heeft zichzelf al flink bewezen op Android-toestellen en kan voor de Windows 10 mobile-eigenaren onder ons ook goed van pas komen. Deze app analyseert je eigen verbinding maar ook die van anderen in de buurt als de SSID, kanalen en de fabrikant van de access point. Deze app is erg handig voor het zoeken naar verstoringen.

De app geeft in grafieken weer elke kanalen er gebruikt worden en hoe sterk alle signalen zijn. Hierdoor kan je visueel in kaart brengen hoe de netwerkomgeving ervoor staat. Je kan verschillende filterings-opties inschakelen om het gehaal wat overzichtelijker te maken.

Let wel op dat details over de kanaalgrootte niet kunnen worden weergegeven door het Windows 1- UI-platform. Net als met andere Windows 10 apps zal je geen accurate grafieken kunnen zien over kabelen en analyses over eventuele verstoringen als er access points zijn die gebruik maken van grotere kanaalincrementen van 20 MHZ.