Verwijder je vorige Windows-installatie

Als je je upgrade van Windows 7, 8 of 8.1 succesvol hebt uitgevoerd en alles werkt naar behoren, waarom zou je dan nog je oude installatie bewaren? Deze neemt een hoop ruimte in beslag en de kans dat je er nog iets mee gaat doen is erg klein. Je kan hem als een flinke harde schijf hebt natuurlijk gewoon bewaren, maar als je zeker weet dat je er niks meer mee doet kan je deze gewoon verwijderen. Erg handig voor de SSD-eigenaren onder ons. Deze oude installatie kan soms wel 20 GB groot zijn.

Je kan deze back-up wissen door de schijfopruiming-applicatie te starten (Je kan deze app vinden in de "Windows Administratieve tools"-map). Kies voor het opschonen van je harde schijf en kies voor systeembestanden opschonen. Het programma scant je harde schijf of SSD en geeft je een lijst van categorieën. Zet een vinkje bij "Vorige Windows-installatie(s)" en klik op ok.

Dynamisch vergrendelen

De dagen dat je Windows-knop en L indrukte als je wegliep bij je pc liggen achter ons. Windows Hello gebruikt biometrische sensoren zoals Intels RealSense-camera's om je automatisch in te loggen op de pc als je erachter gaat zitten. Dynamisch vergrendelen doet het tegenovergestelde: de feature vergrendelt de pc als je wegloopt. Dat doet hij nu door je smartphone te koppelen met Bluetooth om te detecteren dat de gebruiker vertrekt.

Weten hoe je je kan afmelden

Waar is de optie om af te melden in Windows 10? Klik in het start menu op je accountnaam linksboven en er verschijnt een klein paneeltje waarop "afmelden" staat. Een snellere manier is uiteraard de oude manier: Druk op de Windows-knop en de letter L op je toetsenbord en je wordt direct afgemeld.

Opslaginzicht

Op een gegeven moment slibt je pc dicht met nutteloze rommel zonder dat je het door hebt. De prullenbak en de tijdelijke (internet) bestanden nemen steeds meer ruimte in beslag. De Windows 10 Creators Update voegt een nieuwe feature toe om de rotzooi tegen te gaan. Ga naar Systeem > Opslag en activeer de optie Opslaginzicht en Windows begint automatisch met het verwijderen van onnodige tijdelijke bestanden en het verwijderen van bestanden uit de prullenbak die langer dan dertig dagen rondhangen.

Je kan deze optie verder aanpassen door de optie Wijzig hoe wij ruimte vrijmaken-link aan te klikken onder deze optie, maar deze optie doet op dit moment nog niet heel veel. Hopelijk gaat Microsoft deze feature mettertijd verder uitbreiden waardoor deze optie in de toekomst nog nuttiger wordt.

Blauw licht

Blauw licht na zonsondergang rommelt met onze biologische klok, omdat de hersenen het slaapopwekkende hormoon melatonine aanmaken als de avond valt. Door blauw licht wordt dat proces niet gestart en beeldschermen houden ons daarom wakker. Het verlies van slaap wordt in diverse onderzoeken oorzakelijk in verband gebracht met onder meer overgewicht tot kanker.

Diverse apps en besturingssystemen zijn overgestapt op het toevoegen van filters die blauw licht terugdringen. In de Creators Update kun je blauw licht filteren tussen bepaalde uren van de dag en de kleurtemperatuur van het beeldscherm aanpassen, zodat het staren naar een Windows 10-scherm je niet meer naderhand wakker houdt.

Zelf bepalen welke kleur je wilt gebruiken

Je kan de accentkleuren in Windows 10 wijzigen wanneer je maar wil, maar je kan maar uit een gelimiteerd palet van 48 kleuren kiezen (deze kan je vinden in het "personaliseren"-scherm binnen de instellingen-app). Maat het ouderwetse configuratiescherm (dat ook nog steeds aanwezig is in Windows 10) heeft een tool aan boord die je de mogelijkheid geeft praktisch elke kleur te gebruiken die je maar wil. Open het klassieke configuratiescherm, kies "vormgeving en persoonlijke instellingen", selecteer "persoonlijke instellingen" en kies ten slotte "kleur en uiterlijk".

Gebruik de timer in het knipprogramma

Er is niet echt een nieuwe screenshot-app in Windows 10 maar de desktopapplicatie, Knipprogramma, heeft een kleine update gekregen. Het programma heeft nu een "vertragen"-knop. Klik erop en kies hoeveel seconde de applicatie moet wachten voordat er een screenshot wordt gemaakt. Dat kan minimaal 1 en maximaal 5 seconden zijn. Als je op de "nieuw"-knop klikt zal de applicatie dus 1 tot 5 seconde (afhangend van je keuze natuurlijk) wachten voordat deze in actie komt.

Agenda in de agenda

Het heeft even geduurd maar sinds de Anniversary Update is de agenda-app geïntegreerd in de agenda van de taakbalk. De taakbalk-agenda was jarenlang niets meer dan een veredelde klok. Nu is het eindelijk mogelijk je agenda te openen via de taakbalk en je schema bekijken...eindelijk!

Wijzig de standaard zoekmachine van Bing naar iets anders

Microsoft's nieuwe browser, Edge, gebruikt standaard Bing als zoekmachine en het wijzigen van die zoekmachine is niet erg voor de hand liggend. Als je op zoek gaat naar de optie om de standaard zoekmachine te wijzigen (onder instellingen) zal je zien dat de knoppen zijn uitgegrijsd. Het eerste dat je moet doen is de website bezoeken van de zoekmachine die je wil gebruiken. Klik op de "meer acties"-knop rechtsboven in de browser, kies "instellingen", scroll naar beneden en selecteer "geavanceerde instellingen bekijken", scroll naar "Zoek in de adresbalk met," Klik op "Bing (www.bing.com)" en kies "toevoegen". Het domein van de zoekmachine en diens naam verschijnen in de sidebar. Klik erop en kies ten slotte voor "Als standaard instellen".

Automatische updates over Wifi uitstellen

Je kan in de Home-versie van Windows 10 worden updates voor Windows 10 automatisch gepusht en geïnstalleerd. In de Pro, Enterprise en Education-versies kan je updates volgens Microsoft "enkele maanden" uitstellen. Voor beveiligingsupdates wordt een uitzondering gemaakt.

Updates worden alleen gedownload via verbindingen zonder datalimiet dus als je liever het ontvangen van updates wil uitstellen (om bijvoorbeeld te voorkomen dat een driver niet meer werkt na een update of erger) kan je het beste je Wifi-verbinding onder Windows 10 instellen als een verbinding met datalimiet.

Als je bent verbonden met een Wifi-netwerk, klik op het Wifi-icoon in de notoficatiebalk en kies "netwerkinstellingen". Open de "Netwerk en Internet"-pagina en scroll naar "geavanceerde opties". Op de pagina die daarna verschijnt kan je de optie "Telmeting" selecteren voor je Wifi-verbinding.

Als je bent verbonden via een ethernetkabel kan je twee andere, manieren gebruiken om het automatische updateproces uit te stellen. Dat kan met Microsoft's probleemoplossing-programma of de group policy editor. Voor meer informatie over deze instellingen kan je hier terecht.

Interne probleemoplossers

Zoals je wellicht weet heeft Windows ook een flink arsenaal aan ingebouwde probleemoplossers die je kunnen helpen de boel te repareren. Deze kunnen het snelst opgeroepen worden door "probleem" of "trouble" in de zoekbalk te typen en "probleemoplosser" of "troubleshooting" te selecteren in de zoekresultaten.

Veel van de probleemoplossers werken hetzelfde als de startmenu-probleemoplosser en kunnen worden geselecteerd uit het menu dat je nu voor je ziet. De tool heeft probleemoplossers voor onder andere grote problemen als Blauwe schermen, driverproblemen en netwerkverbindingen. Maar ook kleinere problemen als het afspelen van audio of apps die je via de Windows store hebt geïnstalleerd.

Deze tool kan worden geopend via Home > Update en Beveiliging > probleemoplosser

Game bar: Neem videoclips op met de Xbox app

De "Game bar"-feature van de Xbox app is eigenlijk bedoeld voor het opnemen van videoclips van de game terwijl je aan het spelen bent maar kan ook gebruikt worden voor sommige desktop applicaties en apps. Dat zijn echter uitzonderingen, de recorder werkt niet op alle apps, desktop of de verkenner. Je kan de Game bar inschakelen door op de Windows-knop op het toetsenbord te drukken in combinatie met de letter "G". Er verschijnt een klein paneeltje. In dat paneeltje vink je aan dat dit een game is en de Game-balk verschijnt vervolgens. Klok op de rode knop om de opname te starten. Je kan nog wat instellingen wijzigen door op het tandwieltje te klikken. In het scherm dat dan verschijnt kan je onder andere instellen hoe lang een clip mag zijn. Daarnaast kan je ook een screenshot maken door op het camera-icoontje te klikken in de Game bar.

Verwijder de OneDrive-map uit de verkenner

Als je Microsoft's cloud drive-dienst niet gebruikt en je wil de map niet zien in de verkenner, kan je deze verwijderen door het register van Windows 10 aan te passen. Druk de Windows-knop op je toetsenbord in tegelijk met de "R"-knop en typ regedit in en druk op enter. De registereditor verschijnt. Navigeer naar HKEY_CLASSES_ROOT\CLSID\{018D5C66-4533-4307-9B53-224DE2ED1FE6 Dubbelklik op "System.IsPinnedToNameSpaceTree" en wijzig de waarde van "1" naar "0". Log uit en vervolgens weer opnieuw en of herstart de computer en de map is niet meer zichtbaar.

Pin Windows apps vast op het bureaublad

Windows 10 is gemaakt om Windows apps vast te pinnen op de taakbalk en het tiles-paneel van het start menu, maar niet op het bureaublad. Toch kan je met een handig trucje toch je apps vastpinnen op je bureaublad. Maak een nieuwe map aan op het bureaublad en geef deze een naam. Dit zorgt ervoor dat er een speciale snelkoppeling in de verkenner. Wanneer deze geopend wordt geeft deze een lijst weer (alfabetische volgorde) van alle applicaties die staan geïnstalleerd op je Windows 10-systeem. Als je een Windows-app wil vastpinnen op je bureaubladklik er dan met de rechtermuisknop op en kies "maak snelkoppeling". Klik vervolgens op "ja". De snelkoppeling verschijnt nu op het bureaublad.

Alle instellingen in één interface

Windows 10 heeft verschillende instellingen verspreid over de instellingen-app en het classieke configuratiescherm. Als je regelmatig met instellingen aan het spelen bent kan het behoorlijk verwarrend en irritant zijn steeds te moeten wisselen tussen de twee applicaties. De oplossing? Verhuis alle instellingen voor Windows 10 naar één programma (Dit wordt ook wel GodMode genoemd). Je kan deze modus inschakelen door een nieuwe map aan te maken op je bureaublad en deze "naam.{ED7BA470-8E54-465E-825C-99712043E01C}" te noemen (naam kan je vervangen door wat je maar wil). Het icoontje van de map verandert in die van het klassieke configuratiescherm. Dubbelklik erop en je krijgt een handige, lange lijst met alle instellingen die je mar kan wijzigen in Windows 10. Netjes gesorteerd per categorie op alfabetische volgorde.

Deinstalleer standaard Windows apps

Tech blogger Thomas Vanhoutte heeft een mooie lijst van commando's samengesteld die je onder Powershell kan uitvoeren om standaard apps te verwijderen. Powershell kan worden geopend door op start te klikken en te kiezen voor "Windows PowerShell". Klik erop met de rechtermuisknop en klik op de optie "als administrator uitvoeren". Kies vervolgens welk onderdeel je wil verwijderen uit de lijst van Vanhoutte en kopieer-en-plak deze in het powershell-venster.

Mocht je bijvoorbeeld de People-app willen verwijderen, kopieer-en-plak "Get-AppxPackage *people* | Remove-AppxPackage" en druk op enter. Vanhoutte heeft ook een script beschikbaar gesteld om de standaard Windows-apps weer terug te zetten mocht je dat graag willen.