Laatst schreven we al over de besturingssystemen die je kon gebruiken voor de Raspberry Pi 3. maar we zijn de 2, 1 en zero ook zeker niet vergeten. Inmiddels is er voor bijna elk project wel een systeem beschikbaar dat is geoptimaliseerd voor een specifieke taak. Tijd om een aantal van deze systemen even op een rijtje te zetten.

Raspbian

Dit is waarschijnlijk het allerbekendste systeem voor de Raspberry Pi. Deze versie van Debian is speciaal ontwikkeld voor de Pi en wordt ook onderhouden door de Raspberry Pi Foundation. De kans is groot dat als je een Raspberry Pi-pakket aanschaft je er ook standaard Raspbian (of Noobs) bij krijgt. Het besturingssysteem is zo populair dat er inmiddels ook tientallen variaties beschikbaar zijn.

Raspbian kan hier worden gedownload.

NOOBS

Nee, dit is geen scheldwoord maar een gelukkig gekozen acroniem (New Out Of the Box Software) voor een besturingssysteem voor nieuwelingen. Het is niet echt een besturingssysteem, maar meer een installatiepakket voor Raspbian en andere distributies. Net als bij Raspbian is de kans groot dat je dit systeem gratis bij je Pi krijgt als je een compleet pakket koopt. Een aanrader voor de beginneling en mensen die niet al te veel moeite willen doen om verschillende besturingssystemen snel te kunnen testen. Het pakket kan hier worden gedownload.

BerryBoot

Gebruik je liever een harde schijf dan een micro sd-kaart? Dan kan je los gaan met BerryBoot. Dit systeem werkt ongeveer op dezelfde manier als NOOBS en geeft je de mogelijkheid meerdere besturingssystemen tegelijk te installeren en gebruiken op een extern usb-apparaat en snel te kunnen wisselen tussen deze systemen. Hoewel de tool eigenlijk geschreven is voor Western Digital's speciale Raspberry Pi-schijf werkt de software ook gewoon met andere usb-apparaten en sticks.

Arch Linux ARM

Ook Arch Linux heeft een ARM-fork gekregen. Deze distributie heeft een flinke groep fans en het systeem wordt op ontzettend veel verschillende apparaten gebruikt, waaronder de Pogoplug.

Het systeem is niet alleen snel en stabiel, er zijn nog veel meer geweldige redenen om dit systeem eens te proberen. Arch Linux ARM heeft geen standaard desktop aan boord, maar omdat we een mooie screenshot wilden hebben, kozen wij voor Openbox.

BerryTerminal

Dit systeem is al een tijdje niet meer onderhouden maar werkt nog steeds goed. BerryTerminal is een minmale Linux-distributie die ontworpen is om de Raspberry Pi te veranderen in een goedkope thin client. Gebruikers kunnen inloggen op een centrale Edubuntu server of een ander Linux Terminal server project.

OpenELEC en varianten

Wil je je Raspberry Pi inzetten als mediacenter? Geen probleem. Ook op dat gebied is er meer dan genoeg keuze. De meeste mediacenter-softwarepakketten zijn gebaseerd op Kodi. OpenELEC en Raspbmc zijn de bekendste besturingssystemen die je kan vinden op dat gebied, maar mocht je net iets andere eisen hebben, kan je uitwijken naar een van de vele variaties op OpenELEC zoals DarkELEC (een fork die net wat meer optimalisaties aan boord heeft dan het origineel), GeeXboX ARM, OSMC en SlaXBMCRPI (dat je de mogelijkheid geeft te switchen naar een desktop-omgeving)

DietPi

Liever geen toeters en bellen? Geen punt. Ook op dat gebied is er genoeg te vinden voor de Raspberry Pi. DietPi bijvoorbeeld. Deze distributie is een gestripte versie van Raspbian en is maar 120 MB groot. Dit systeem is geoptimaliseerd voor alle Pi-modellen en gebruikt maar 16MB RAM (en 11 processen). In tegenstelling tot veel andere minimale Raspberry Pi-installaties ondersteunt deze distributie wel Wifi. Als je toch liever een grafische desktop wil kan je LXDE installeren.

Tiny Core Linux

Klein, kleiner, kleinst, deze Linux distributie is maar liefst 10 megabyte groot. Het systeem is desondanks erg flexibel en stabiel. De grafische user interface is zeer compact en internetten kan ondanks de maat out of the box. Dit systeem is zo klein dat het helemaal in het werkgeheugen kan worden geladen.

Vind je 10 MB nog te veel? Installeer dan de versie zonder desktopomgeving en bespaar nog eens 3 megabyte!

Fedora Remix (Pidora)

Voor de RPMmers onder ons. Pidora is een aangepaste versie van Fedora. Deze versie is geoptimaliseerd voor de Raspberry Pi en is bloedsnel en superstabiel. De repository bevat duizenden applicaties waardoor je dit systeem kan inzetten voor allerhande projecten.

IPFire

Als je je Raspberry Pi wilt inzetten als firewall is IPFire een mooi systeem om mee te beginnen. Dit besturingssysteem is zeer veilig en ook nog eens lekker snel. De boel kan worden geconfigureerd en onderhouden via je webbrowser.

Kali Linux

Ben je klaar met het opzetten van je firewall en wil je testen of de boel echt veilig is? Schuif dan een SD-kaartje met Kali Linux in je Raspberry Pi. Deze distributie heeft een bonte verzameling aan penetration testing en diagnostische tools aan boord. Hiermee kan je je netwerk en andere systemen flink op de proef stellen.

Minepeon

Leuk al die besturingssystemen, maar wat als je nou echt geld kon verdienen met de Raspberry Pi? Ga aan de slag met Minepeon. Een besturingssysteem waarmee je makkelijk Bitcoins kan minen. Toegegeven de Pi is nou ook weer niet zo snel dat je snel rijk zal worden van deze opstelling, maar aangezien die computertjes niet zo heel erg prijzig zijn kan je de boel wel een beetje versnellen door een clustertje te bouwen.

OpenWrt for Raspberry Pi

Heb je geen zin in de lange zoektocht naar een veilige router? Bouw er zelf een! OpenWrt, het besturingssysteem voor routers is inmiddels ook beschikbaar voor de Raspberry Pi en er zijn op dit moment meer dan 3500 verschillende add-ons beschikbaar. Wil je een superkleine draadloze router die je overal kan laten draaien? Zet OpenWrt op je Pi, sluit 'm aan op een paar batterijen en sluit een Wifi-dongle aan op je pi (mocht je een 2, 1 of zero hebben).

RISC OS Pi

Helemaal klaar met al die verschillende Linux-distributies? Doe lekker oldschool en installeer RISC OS Pi. Dit besturingssysteem is eigenlijk ontwikkeld voor de computers van het Engelse Acorn en uitgebracht in 1987. Maar het systeem werkt (na een paar aanpassingen en toevoegingen) ook op de Raspberry Pi. Het is wel even wennen aangezien het systeem een eigen look en feel heeft, maar dat maakt het systeem niet minder goed.

Windows 10 IoT Core Edition

Je kan natuurlijk ook nog Windows op je Pi zetten. Deze Core editie geeft je echter geen desktop of command prompt. Het is de bedoeling dat de Raspberry Pi op afstand wordt bestuurd via Powershell remoting. Op dit moment is het systeem beschikbaar als previewversie en is er nog geen ondersteuning voor Wifi en Bluetooth.

Ubuntu MATE

Ook voor de Raspberry Pi zijn er aardig wat Ubuntu-varianten beschikbaar. Wij lichten de MATE-versie er nog even tussenuit omdat deze versie zo geweldig werkt. Deze distributie is zeer compleet en heeft out of the box zelfs ondersteuning voor de Wifi- en bluetooth module van de Raspberry Pi 3. Om nog maar even onze grote vriend Martin Wimpress te quoten:"Ubuntu MATE maakt moderne computers snel en oudere computers bruikbaar."

Volumio

We hadden het systeem al eventjes genoemd in ons "7 leuke Raspberry pi voor de fan"-artikel maar aangezien er bij dat hardwareproject ook een volledig besturingssysteem hoort noemen we 'm hier ook nog een keer. Dit systeem is gemaakt om al je muziek af te kunnen spelen. Of het nou een zwaar bestand zonder compressie is of een webradio-stream, Volumio helpt je uit de brand. Bestuur het met je favoriete apparaat (pc, tablet of smartphone) en geniet van je muziek zoals je nog nooit genoten hebt. Het pakket kan je hier downloaden.

Firefox OS

Firefox OS is het eerste echt open mobiele platform dat volledig gebouwd is op web technologieën. Het systeem zal misschien niet meer worden gebruikt op smartphones maar op IoT-gebied maakt het systeem nog kans. Het besturingssysteem is nog niet officieel uit maar je kan alvast een demoversie downloaden en installeren op je Raspberry Pi 2 of hoger.