Een bijgewerkte pc is een minder kwetsbare pc, dus in de regel is het een goed idee om automatische updates toe te staan. Microsoft maakt het dan ook steeds lastiger om een update tegen te houden, om te voorkomen dat gebruikers Windows-versies met bekende kwetsbaarheden draaien. Maar soms schopt een update een pc in de war, of wil je liever even wachten tot de bugfixes voor de bugfixes uitrollen.

Updates uitstellen

Om die reden stellen sommige gebruikers een update liever eventjes uit, totdat andere kanaries in de kolenmijn het al hebben uitgeprobeerd. Als je dat wilt doen, zul je wel het nieuws in de gaten moeten houden over Windows-updates, bijvoorbeeld door een Google-melding aan te maken op Windows (10), sites als AskWoody in de gaten te houden of fora bij te houden.

Bij oudere Windows-versies zijn updates eenvoudig uit te schakelen, maar Windows 10 staat dat niet zonder slag of stoot toe. Er zijn globaal genomen twee manieren om updates te blokkeren, afhankelijk van welke editie je precies gebruikt. Als je meer wilt weten over het blokkeren van halfjaarlijkse updates, lees dan dit artikel waar we uitgebreider stilstaan bij de opties, en waarom je wanneer welke gebruikt.

1. Wijzig de Group Policy

Als je een zakelijke of professionele versie gebruikt van Windows 10 is het eenvoudiger om automatische updates uit te zetten, maar zelfs hier is het geen kwestie van een simpel schuifje omzetten. Je kunt hier een Group Policy instellen om de updates met de Editor voor lokaal groepsbeleid.

Kies Uitvoeren (Windows +R) en typ gpedit.msc om de editor te starten. Ga in de linkerbalk onder

Computerconfiguratie naar Beheersjablonen > Windows-onderdelen > Windows Update. Klik op Automatische updates configureren en kies Ingeschakeld om de opties te zien die je van oudere Windows-versies, met de optie Downloaden en automatisch installeren melden.

Alternatief kies je een maandelijkse update in de eerste week van de maand, zodat je altijd 3 weken ná Patch Tuesday installeert, zodat je eventuele issues kunt afwachten. Microsoft negeert die instelling niet lang, zelfs als je deze Group Policy aanpast, wordt na ongeveer dertig dagen de update alsnog geïnstalleerd.

2. Datalimiet instellen

Als je Windows 10 Home gebruikt, heb je zulke opties niet, maar de datalimitetruc werkt hier nog steeds. Dat betekent dat je Windows 10 vertelt dat je gebruikmaakt van een datalimiet en omdat Microsoft gebruikers niet op kosten wil jagen, worden verbindingen met een datalimiet niet voorzien van alle updates.

Nadelen zijn dat sommige apps dan niet goed werken en dat je er constant rekening mee moet houden dat je contact maakt met het databeperkte netwerk. Zodra je dat vergeet, krijg je de updates alsnog binnen. Doe dit daarom voor zoveel mogelijk netwerken waar je verbinding mee maakt.

De optie is uit de reguliere netwerkinstellingen tegenwoordig verplaatst naar de netwerkopties die je krijgt als je rechtsonder je netwerk selecteert en op Eigenschappen klikt. Zet hier het schuifje aan bijInstellen als verbinding met datalimiet. Om updates weer aan te zwengelen zet je dit schuifje weer op uit, of maak je verbinding met een ander netwerk.