We zullen de komende jaren waarschijnlijk geen werkende versies in onze handen krijgen, maar veel van deze ontwerpen hebben een kernidee dat het best wel eens tot mainstream kan schoppen, zoals OLED schermpjes en pico projectors.

Snake Phone

Als je voortdurend jezelf moet bellen om je telefoon te kunnen terugvinden, is dit misschien iets voor jou. Het is namelijk een telefoon die je om je pols draagt. Dat betekent natuurlijk niet dat iemand deze telefoon ook echt zou willen. Als je je telefoon wilt opnemen, zul je hem namelijk eerst van je arm af moeten zien te krullen.

Maar als het ontwerp van deze regelrechte iPhone killer wat compacter en handzamer zou worden, zou het wel eens een hit kunnen worden bij mensen die vaak naar de sportschool gaan.

Ontwerper: Product Visionaires

Kinetische OLED telefoon

Deze Kyocera telefoon wordt van kinetische energie voorzien. In een handomdraai verander je dit broekzakvriendelijke apparaat in een breedbeeld OLED-scherm.

De telefoon heeft verder een fysiek toetsenbord dat verdwijnt wanneer deze niet gebruikt wordt. De toetsen zijn ingezet in het frame van de telefoon. Je kunt simpelweg beginnen met typen en de toetsen lijken uit het niets te verschijnen op je telefoon.

We vragen ons wel een beetje af wat voor monsterbatterij hiermee gepaard gaat.

Ontwerper: Kyocera

Roll phone

Een andere variant van een mobiele telefoon die gebruik maakt van de flexibiliteit van een OLED scherm is deze Roll Phone. Er zijn meerdere concepten die een visie op de toekomst laten zien, waarin oprolbare schermen worden gebruikt om kleine telefoons uit te rusten met grote schermen.

Ook dit apparaatje is blijkbaar ontworpen om gebruik te maken van een dikke D batterij.

Ontwerper: Tao Ma

Nokia Morph

Toen Nokia het concept van de Morph bedacht, wilde het bedrijf eigenlijk laten zien hoe nanotechnologie mobiele apparaten radicaal kan veranderen.

De Morph is gemaakt van transparant en flexible materiaal, kan zichzelf schoonmaken en heeft nanosensoren die van de omgeving kunnen leren.

Een voorbeeld van het gebruik van deze nanosensoren, zou zijn dat het kan waarschuwen voor dreigingen in de lucht.

Zoals de naam al doet vermoeden kan het apparaat ook andere vormen aannemen, omdat het “het principe van spinnewebben aanhangt. Door de elasticiteit van het materiaal kan het apparaat allerlei vormen aannemen en zich aanpassen aan de taak die het te wachten staat.

Nokia heeft een filmpje online staan dat een goed inzicht biedt in de werking van de Morph.

Ontwerper: Nokia

Bend in Touch

In deze touchscreen telefoon zit een extra scherm verstopt dat het totale scherm op commando verdubbelt. Daarmee kun je bijvoorbeeld op het ene scherm een filmpje afspelen en tegelijkertijd op het andere internetten. Ook heeft de Bend in Touch een camera met flitsmogelijkheid die uit de behuizing floept.

Ontwerper: Andy Kurovets

Transformer telefoon

Je hebt Android telefoons en je hebt android telefoons, zogezegd. Hoewel hij net niet genoeg op een mens lijkt om werkelijk androïde te zijn, is het toch best een schattig ding. Behalve dan het feit dat hij ook automatische geweertjes ingebouwd schijnt te hebben.

Hoe dan ook, je zal er waarschijnlijk niet blij van worden als je dit ding als wekker gebruikt.

Ontwerper: Parkoz Hardware

Sjakie en de glazen telefoon

Semitransparante LCD schermpjes zijn dan wellicht niet nieuw, maar een glazen telefoon zoals deze zou meer functionaliteit kunnen bieden dan slechts het feit dat je je bureau er doorheen kan zien.

Enig nadeeltje is dat het ding nog sneller schmutzig wordt dan een aquarium in een peuterschool.

Ontwerper: Yanko Design

Window Phone

Dit Window Phone-concept illustreert het weer. Best kunstig. Toch is het misschien wat karig als een telefoon die als één van de weinige nevenfuncties het weergeven van het weer heeft.

Ontwerper: Seunghan Song

De gamecontroller-projector-printer ‘telefoon’

Als je het over multitasking hebt… dit stijlvolle apparaatje, dat ook een telefoon schijnt te zijn, kan onder andere als projector of game controller dienen en foto’s printen. Wat functionaliteit betreft dus een toppertje.

Ontwerper: Barakan Design

Magnetische plakjes telefoon

Dit concept van een touchscreen telefoon genaamd Separate Keitai, bestaat uit twee delen die gelinkt zijn via Bluetooth. Eén deel is een toetsenbord en het andere het scherm. De twee delen blijven met magneten aan elkaar vastzitten wanneer dat gewenst is.

Aangenomen dat de microfoon en de speaker verbonden zijn met het toetsenbord, zou dit telefoontje wel eens de eerste kunnen zijn dat het makkelijk maakt om een nummer op te zoeken terwijl je aan de telefoon zit.

De makers zeggen dat het grote voordeel van de telefoon is dat je een e-mail kunt schrijven terwijl je aan het telefoneren bent.

Ontwerpers: NTT Docomo en Fujitsu

Kiezelsteentelefoon

Deze telefoon met als bijnaam de ‘kiezelsteentelefoon’ werd voor het eerst gesignaleerd op de CEATEC 2009 techbeurs. Het ding is eigenlijk een soort zwarte ‘blob’ inkt met daaromheen glas. Wanneer je de blob naar verschillende plaatsen in het glaswerk sleept, verandert het scherm en verschijnt er bijvoorbeeld een toetsenbord, een media speler of een webbrowser. Het is niet geheel duidelijk welke technologie een telefoon als deze zou moeten voeden, maar Apple heeft er vast al een patent op.

Ontwerper: Fujitsu

Hip hip hoera

Dit mobiele conceptje is een prachtig, strak staaltje kunst. Het enige probleem is dat deze Radia niet zoveel functionaliteit biedt. Bovendien is het ronde scherm niet zo efficiënt voor het kijken van video’s of surfen. Het apparaat ziet eruit alsof het beter over water stuitert dan de kiezelsteentelefoon, maar voor de rest lijkt het toch meer iets waarmee je indruk kan maken op je vriendjes, en waarmee je als bonus nog kunt bellen ook.

Ontwerp: Laut Design

De opkomst van de cyborg

Met deze concepttelefoons verander je bijvoorbeeld je hand of arm in een telefoon. Deze drie verschillende ontwerpen maken hands-free apparaten overbodig.

Dit concept is een draagbare telefoon waarmee toetsen op de vingers van de gebruiker geprojecteerd worden. Je kunt met het apparaat erg makkelijk chatten. Om te bellen, maak je simpelweg het universele telefoongebaar.

Of het ooit zover komt dat mensen het ervoor over hebben om in zichzelf te laten snijden om de nieuwste gadget in te bouwen, die wellicht een jaartje later alweer verouderd is, valt te bezien. Maar het idee van technologische implantaten op zichzelf zit er al enige tijd aan te komen. Deze Digital Tattoo Interface wordt onder de huid van je voorarm geschoven en de energiebron is de circulatie van je eigen bloed.

Het derde concept is een klein touchscreen telefoontje waarbij de speaker en de microfoon los zitten van de rest van het apparaat. Hij zit gewoon met een touwtje aan je hand vast en werkt veel met stemcommando’s. Aluminium hoedjes zijn overigens overbodig bij deze telefoon, want het elektromagnetische veld zit ver van het hoofd door de losse componenten.

Ontwerp: Yanko Design, Jim Mielke en Biodomotica

Zuurstof moleculen

Het ontwerp van dit apparaat is geïnspireerd door de moleculaire structuur van zuurstof. Het apparaat lijkt zijn tijd ver achteruit met z’n gigantische numeriek toetsenbord en verhoudingsgewijs minuscuul schermpje. Maar wellicht ontwikkelt het concept zich nog naar een behalve ontwerptechnisch ook functioneel apparaat. De telefoon is overigens wel door een Nederlander gemaakt. Hup Holland.

Ontwerp: Tjep Design

Touch Wood

Dit project maakt deel uit van een herbebossingproject. Daarom is het ietwat vreemd dat de telefoon zelf van het beste soort hout gemaakt is. De telefoon zou waterdicht en houtwormresistent zijn en toch de geur en het gevoel behouden van natuurlijk hout.

Dit soort telefoons zouden geweldig zijn voor boomknuffelaars met een liefde voor gadgets die graag twitteren over de pracht van de natuur, terwijl ze zichzelf aan een boom geketend hebben die omgezaagd dreigt te worden.

Ontwerp: NTT Docomo

Telefoon: om te bellen

Weten we het nog? Een telefoon, waar diende die ook alweer voor vroeger? Oja, alleen om te bellen! Deze kiezelsteenvorminge gooit alle multimedia overboord vanuit de gedachte dat sommige mensen nog steeds gewoon alleen willen bellen met hun telefoon. De doelgroep is dus de medemens met de koelkast-Nokia nog op zak.

Hoe dan ook, kiezelstenen zijn momenteel blijkbaar zo hot als een kanarie. We zijn erg benieuwd hoe ver deze over het water stuitert.

Ontwerp: The Design Blog

Buzz Lightyear zou jaloers zijn

Dit met knopjes bezaaide cyborg-gereedschap genaamd Kora Bracelet Phone had als hij zwart was geweest niet misstaan op het pak van Darth Vader. Hij is bedoeld als telefoon en je doet hem om je arm. Het ding mag dan lomp zijn, maar heeft daardoor wel een erg groot scherm en fysieke knoppen om allerlei multimedia activiteiten aan te kunnen.

Laten we het gewoon geen telefoon noemen.

Ontwerp: Tony Stark Fujitsu

Fictie-PSP

Deze concepttelefoon is gebaseerd op de PlayStation Portable spelcomputer. Het Photoshop kunststukje verscheen op Flickr en is ontworpen door een fan van de PSP. Het idee is dat het een touchscreen en PSP in één is.

Helaas is deze telefoon een Photoshop-fantasie, maar wie weet kan Sony hier nog wat van leren als ze telefoons en draagbare spelcomputers combineren.

Ontwerp: BluezPS

Welkom terug draaischijf

De F-Circle ziet er best wel strak uit. Het combineert een touchscreen met het klassieke draaischijftelefoon concept. Of hij ook functioneel is met het ronde scherm en model ‘rammelaar’ is een tweede vraag.

Idee: Uhuh!

Uitvoering: Mwah...

Ontwerp: Fujitsu

Dun en bescheiden

Dit is wellicht de telefoon in dit rijtje die het meest met de beide benen op de grond staat. De telefoon heeft een OLED scherm, een 3.2 megapixel camera, 2Gb aan opslag en een FM tuner. Die specs mogen wel eens geüpdatet worden. Maar het mobieltje is wel ultradun en heeft ook nog eens een uitfloepende camera. Wat wil je nog meer?

Ontwerper: Sony Ericsson

Bron: Techworld