Heb je in de loop der jaren met Debians (of Ubuntu's) pakketbeheerprogramma apt-get heel wat programma's geïnstalleerd en weer verwijderd, dan kunnen er nog heel wat pakketten op je harde schijf staan die niet meer nodig zijn: ze zijn ooit automatisch geïnstalleerd omdat een programma dat je installeerde ze nodig had, maar niet mee verwijderd na het verwijderen van het programma.

Autoremove

Met de opdracht apt-get autoremove los je dat in één keer op. Met apt-get autoclean verwijder je overigens de deb-bestanden van oudere versies van programma's die je geïnstalleerd hebt, en met apt-get clean verwijder je alle deb-bestanden. Dit zijn de originele pakketbestanden die je pakketbeheerder downloadt voor de installatie, en die later toch niet meer nodig zijn om de gedownloade toepassing te gebruiken.

Deborphan

Een programma dat iets verder gaat is deborphan. Dat zoekt op welke bibliotheken je op je systeem hebt staan die voor een enkel pakket nodig zijn. Met de optie --guess-all zoekt deborphan niet alleen naar bibliotheken, maar ook naar andere hulppakketten zoals -data en -dev. Heb je bijvoorbeeld gnome-applets verwijderd maar gnome-applets-data niet, dan merkt deborphan dit op. Met deborphan vind je meer overbodige pakketten dan apt-get autoremove, maar ook wel eens valse positieven. Blijft deborphan een pakket voor verwijdering suggereren dat je zeker nodig hebt, voeg het dan toe aan de blacklist met de opdracht editkeep.

Cruft

Het programma Cruft gaat veel verder en zoekt op het niveau van bestanden in plaats van pakketten. Het doorloopt de hele database van Debians pakketbeheersysteem en vergelijkt de inhoud daarvan met de bestanden die op je systeem aanwezig zijn. Elk bestand dat er niet zou mogen zijn maar er wel is en elk bestand dat er zou moeten zijn maar er niet is, wordt gerapporteerd. Daarna kun je deze bestanden zelf nakijken en verwijderen. Doe dit overigens niet blindelings, want Cruft toont wel wat valse positieven, zelfs op een verse installatie. En heb je bijvoorbeeld taalbestanden verwijderd met localepurge, dan klaagt Cruft hier ook over. Met de optie --ignore laat je directories zoals /usr/share/local en /usr/share/man negeren.

Bron: Techworld