De komende weken zijn Google-apparaten als de Nexus- en Pixel-toestellen de enige die Android Oreo draaien. Door versie 8.0 van Android te pushen naar zijn apparaten, probeert Google fabrikanten te motiveren updates uit te rollen. Er zijn een heleboel mooie dingen te vinden in de nieuwe versie, maar we kijken vandaag even naar vier minder opvallende maar erg handige verbeteringen.

1. Verfijnde controle over sideloadende apps

In het verleden had je enkel het vinkje 'onbekende bronnen' om toe te staan of je wel of geen apps buiten Google Play om wilt installeren. Dus je kon APK's die je had gedownload installeren, of je kon er geen enkele installeren: het was alles of niets. In Android 8.0 verandert dat en kun je nu per app beslissen wat er mee gebeurt. Dat is veiliger, maar het is ook meer gedoe.

Als je een APK downloadt om te installeren, krijg je een foutmelding van Android Oreo dat dit niet zomaar kan en word je doorgeleid naar de instellingen. In het nieuwe menu 'onbekende apps installeren' zie je een weergave van apps die APK's die hebben geprobeerd uit te pakken op je toestel.

Je kunt voor elke applicatie beslissen of je toestaat dat ze uit onbekende bronnen (lees: niet Google Play) mogen installeren. Als je niet van plan bent dit voor een app te doen, laat je ze hier natuurlijk uitgeschakeld staan. Dit voorkomt dat malafide apps zich installeren door je een installatie te laten uitvoeren die je eigenlijk niet van plan was.

2. Meldingen sluimeren

Meldingen zitten in de kern van het OS sinds het begin, maar je hebt niet altijd de tijd voor een notificatie. Als je hem weg schuift, neig je hem later te vergeten. Om een middenweg te vinden, is het in Android 8.0 mogelijk om meldingen te laten sluimeren, zodat ze later opnieuw verschijnen in het meldingencentrum.

Om dat te doen, hoef je geen instellingen te wijzigen. Als je een melding vastpakt en een stukje verschuift naar links of naar rechts, krijg je een klokpictogram te zien. Als je hierop klikt, wordt de melding standaard een uur geparkeerd om later op te duiken. Er is een uitvouwmenu om de interval te verkorten naar 15 of 30 minuten, of te vergroten naar twee uur.

3. Meldingen aanpassen

Er zijn meerdere wijzigingen voor meldingen, inclusief de notification dots en notification channels. De eerste zijn simpel: als een app een melding heeft, krijgt het app-pictogram een gekleurde stip. Houd die ingedrukt en je krijgt een pop-up met het bericht. Niet iedereen zit te wachten op deze extra rommel en je kunt per app instellen dat ze dit niet meer doen.

Daar vind je ook instellingen voor meldingen bij app-specifieke functionaliteiten, zoals geluiden voor waarschuwingen van eenaankomende regenbui of vormende file. Je hebt veel controle over waar apps je over mogen lastig vallen en wat ruis is die ze beter stil kunnen houden, maar dat geldt alleen voor apps die gebouwd zijn voor deze Android 8.0-feature.