Nu AMD weer terug is in de race, Intel ook weer aan het pochen is met nieuwe chips en de gamers-moederborden je weer om de oren beginnen te slaan, kijken wij weer even naar games voor de pc. Er zijn tegenwoordig zo ontzettend veel verschillende soorten beschikbaar voor de pc dat er wel voor elk wat wils is. Sommige van deze games zijn snelle arcadegames waar je zo mee klaar bent terwijl anderen je jaren zoet kunnen houden. Wij kijken vandaag naar de lange, uitgebreide, diepgaande games die je gekluisterd houden aan je pc.

Nier Automata

Hier is de PR-pitch voor Nier: Automata : "Nier Automata vertelt het veraal van androides 2B, 9S en A2. Zij vechten in een door machines bestuurde dystopia die wordt overvallen door krachtige machines."

Wij gaan het niet spoilen door meer details te geven over het verhaal. Nier is een fantastische RPG die vol met rare elementen zit. Platinum Games' mooie actiespel is een lust voor het oog en het verhaal doet je zitten op het puntje van je stoel. De branched storyline zorgt ervoor dat je deze game keer op keer wilt uitspelen (al ie het alleen maar om te kijken op wat voor einde je nu weer wordt getrakteerd).

Tip: Speel deze game met de originele Japanse voiceovers en zet Engelse ondertiteling aan, het klinkt een stuk beter dan de geforceerde Engelse dub (zoals je wellicht kan horen in de tailer).

Ghost Recon: Wildlands

400 vierkante kilometers aan fictioneel Bolivia heb je om in rond te banjeren. Deze "Open world"-game zit vol met taken om te doen en slechteriken om om te leggen. Als leider van een vierkoppige groep Amerikaanse soldaten voer je oorlog tegen drugkartels met de hulp van lokale rebellen en een gigantisch arsenaal aan wapens en voertuigen.

Er is een hoop te doen in Wildlands maar de meeste missies voelen een beetje als de outpost-missies van Far Cry 3. De game kan daardoor misschien een beetje monotoon aanvoelen als je deze in je eentje speelt. Daarom raden we je aan dit spel met nog drie vrienden te spelen zodat je lekker lol kan trappen in deze wereld.

Cities: Skylines

Deze citybuilder gooide hoge ogen en wist teleurgestelde fans van de laatste Simcity-game van Electronic Arts naar zich toe te trekken. De game van Collosal Order doet alles wat Electronic Arts beloofde dat Simcity 2015 zou doen en veel, heel veel meer. Als klap op de vuurpijl bracht de ontwikkelaar de game uit voor de helft van de prijs die Electronic Arts vroeg voor Simcity. De game is erg goed ontvangen en zowel de ontwikkelaars als de community brengen allerlei verbeteringen, aanpassingen en upgrades uit (al dan niet in de vorm van downloadable content).

Het mooie van deze game is dat deze in theorie nooit af is. Als je de hele kaart hebt volgebouwd en je niet meer verder kan, moet je altijd nog de stad blijven beheren. Deze game is zo diep dat je je ook moet bezighouden met het verloop van bewoners, geboortegolven, sterftegolven verkeersopstoppingen, brain drain en nog veel meer. Daarnaast kan je, als je het echt helemaal zat bent de game uitbreiden met allerhande extra's waarmee je realistische steden kan nabouwen, de nadruk legt op (openbaar) vervoer en toerisme. Ten slotte kan je ook zelf gebouwen ontwerpen en je creaties delen met de Steam/Cities community.


Mini Metro

Is het bouwen en managen van een hele stad te veel voor je? Geen enkel probleem. Houd het lekker simpel met deze metrolijnen "simulator". Bouw en beheer verschillende metrolijnen en vervoer je reizigers zo efficiënt mogelijk.

Deze game is overigens meer een puzzelspel dan een bouw-en-manage-game. Je bent vooral aan het uitvogelen hoe je zo snel mogelijk de reizigers van A naar B krijgt, hoeveel metro's en wagons je daarvoor nodig hebt. Hoe langer je de game speelt, hoe meer stations erbij komen en hoe langer je lijn wordt. Als er te veel reizigers te lang op een metro moeten wachten is het game over. Het spel is daarin behoorlijk streng. Dat kan deze abstracte, rustgevende game op een gegeven moment veranderen in een ware stressgame. Maar wat een voldoening als je "stad" goed loopt.

Deze game zit overigens niet zo in elkaar dat je op een gegeven moment door trial and error doorhebt hoe je een bepaald level moet spelen. Elke sessie is weer anders waardoor het puur om skills gaat. De game geeft je niet alleen de mogelijkheid je score te vergelijken met andere spelers, Er is ook een dagelijkse "challenge" aanwezig waardoor je elke dag een level op een bepaalde manier speelt met enkele afwijkingen. Ook hier krijg je na een potje de mogelijkheid je score te vergelijken met anderen, maar pas op. Een dagelijkse challenge kan slechts één keer per dag gespeeld worden.

The Sims (3)

Ook dit is een typische game zonder eind. Je "simuleert" het alledaagse leven van een zelf ontworpen (of geïmporteerd) persoon en verzint daar al dan niet een mooi verhaal omheen. Het is een serie waar je van houdt of het verafschuwt. Sommige gamers noemen het ook wel gekschrerend een digitaal poppenhuis. Wij focussen ons in dit artikel voornamelijk op deel drie uit de serie. Deze is het uitgebreidst en heeft de meeste diepgang (Electronic Arts heeft met deel vier helaas dezelfde fouten gemaakt als met de nieuwste Sim City en weer flink wat functionaliteit uit de game gesloopt, zonde).

In The Sims 3 kan jij het leven van een of meerdere personen inrichten en beïnvloeden. Uiteraard zijn alle figuren waar jij mee speelt ook vatbaar voor invloeden van buitenaf waardoor je wel de nodige uitdagingen krijgt als je de game speelt. Daarbij heeft de persoon (Sim) ook zelf nog (levens)doelen die het wil bereiken in het leven en bepaalde trekjes die afhankelijk zijn van de persoonlijkheid die het figuurtje heeft gekregen (van jou of de computer).

Het mooie van deze serie is dat je eindeloos door kan spelen. Uiteindelijk zal je sim sterven van ouderdom, maar als het goed is kan je da doorspelen met de kinderen (of andere familieleden) die allemaal weer hun eigen ambities hebben. Je kan ze helpen hun doel te vervullen en ze een lang en gelukkig leven te geven of je maakt ze het leven zuur of geeft ze zulke nare persoonlijkheden dat zij het leven van anderen tot een ware hel maken.

Als deze figuren het eind van hun levenscyclus hebben bereikt kan je weer verder spelen met hun kinderen enzovoort. Ondertussen gebeurt hetzelfde met de andere bewoners van de stad waardoor deze er na enkele generaties totaal anders uit kan zien. Uiteraard kan je ook op elk moment wisselen van persoon waardoor je de stad op alle mogelijke manieren kan bekijken. En dan hebben we het nog niet eens gehad over het ontwerpen en bouwen van huizen. Kortom, je kan net zo lang doorspelen tot je het zelf helemaal zat bent. Als dat moment daar is kan je het simulatiedeel uitschakelen en zelf filmpjes maken op basis van de figuren die in de stad rondlopen.

Je kan een ware filmregisseur uithangen en de figuurtjes (bijna) alles laten doen wat je maar wilt. Deze filmpjes kan je uiteraard ook delen met de community (en die is gigantisch). Ben je daar ook klaar mee, dan wacht er nog een heel arsenaal aan add-ons en dlc op je te wachten.

The Witcher 3: Wild Hunt

We moesten er even op wachten maar toen het derde deel van de serie "The Witcher" uitkwam waren veel RPG-fans verkocht. Dit is het laatste hoofdstuk van de trilogy waarin witcher Geralt rondbanjert in een prachtige open wereld en bijzondere avonturen beleeft. Het doet je misschien een beetje denken aan Skyrim maar is toch erg anders.

Er zijn maar weinig werelden die zo levendig aanvoelen als die van The Witcher 3. Verwacht tussen de 50 en 200 uur zoet te zijn met deze game en als dat nog te weinig voor je is, kan je de boel nog flink rekken met de Hearts of Stone en Blood and Wine uitbreidingen.

De game heeft niet alleen veel diepgang, maar ziet er ook nog eens prachtig uit. We raden je wel aan Nvidia's HairWorks uit te zetten als je een videokaart van AMD in je computer hebt zitten. En mocht je de voorgaande delen niet gespeeld hebben, geen probleem, die zijn ook fantastisch.

No man's Sky

Ik weet het, ik weet het. De meningen zijn erg verdeeld over deze game (en dat geldt ook voor mijn kijk op het spel) Ik vond het eerst geweldig, daarna vroeg mij af of die game wel echt zo goed was (zeker gezien de niet uitgekomen beloftes en de ellende die de studio over zich heen heeft gekregen.)

Toch hebben de ontwikkelaars een nieuwe patch uitgebracht die de gameplay flink verbeterde. No man's sky is een producereel gegenereerde game (en bevat 18 triljoen planeten die je allemaal kan bezoeken) en dat is iets dat we nog nooit eerder gezien hebben. Mijn eerste tijdelijke verblijf op een nieuwe planeet gaf mij in elk geval een erg bevredigend gevoel. Naast gigantische gevechten in de ruimte, handelen en simpelweg overleven, krijg je de mogelijkheid andere planeten te verkennen en de wezens te categoriseren.

Diablo 3

Diablo 3 is een action RPG waarin jij het moet opnemen tegen de duivel himself (en z'n metgezellen) Het verhaal is prachtig verteld (zoals we gewend zijn van Blizzard) en met de gameplay zit het ook goed. Het derde deel van deze serie mag dan wel niet zoveel diepgang hebben als de voorgaande delen ('hmmm, ik begin een patroon te herkennen), Diablo 3 is nog steeds geweldig. Het doorspelen van het verhaal kan in een redelijke tijd gedaan worden, maar het is de bedoeling dat je het verhaal meerdere malen doorloopt met verschillende figuren in het spel.

Daarnaast is het hoofddoel van de game niet eens zozeer het uitspelen van het verhaal, maar het verzamelen van unieke wapens, bijzondere kledij/pakken en zeldzame magische artefacten. Daarnaast heeft Blizzard ook allerlei bijzondere evenementen lopen waarop je aangepaste versies van het verhaal kan spelen en verschillende modi kan doorlopen. Hierdoor blijft de game leuk om te spelen. Aan het begin van dit jaar heeft Blizzard Diablo 1 nagemaakt met de engine van deel drie. Hierdoor kunnen veteranen deel 1 nog een keer herbeleven en jonge spelers ervaren hoe deel 1 in elkaar zat. Dit is slechts een van de vele voorbeelden die Blizzard gebruikt om gamers Diablo 3 te laten blijven spelen.

Terraria

Voor deze game heb je geen dikke videokaart nodig, maar dat mag de pret zeker niet drukken. Terraria zou je, oneerbiedig, een 2D-versie van Minecraft kunnen noemen en is een typische craft 'em up. Het is de bedoeling dat je de mooiste avonturen beleeft en de wereld naar je had zet door te bouwen. Dat bouwen speelt, zoals de naam van het subgenre al doet vermoeden, een zeer grote rol. Je begint met een bijl en moet houthakken zodat je een bench kan bouwen, op die bench kan je weer wapens en planken bouwen en daarmee kan je weer een huis bouwen, jezelf uitrusten, de wereld verkennen en sterkere wapens bouwen.

Uiteraard kan je met deze wapens de nodige monsters afslachten wiens botten of andere onderdelen je weer kan gebruiken om bepaalde items te maken die je weer helpen verder te komen. Op een gegeven moment heb je de spullen om een pikhouweel te bouwen waarmee je weer steen en metalen kan verzamelen. Zo word je zelf steeds sterker en de huizen (of kamers) die je bouwt zullen worden bewoond door mensen die jou weer verder helpen in het spel.

Deze game heeft niet echt een eind. Je kan in theorie de hele wereld bouwen en alles naar je hand zetten of dungeons verkennen, monsters slachten en proberen alle grote heersers van deze planeet te temmen of uit te roeien. Je kan zelf bepalen hoe groot de wereld moet zijn en welke spelers er allemaal op mogen rondlopen. Ook deze game heeft een gigantische community en gebruikers maken (en delen) de mooiste dingen. Daarnaast kan je zelf een Terraria-server bouwen en de wereld door anderen helemaal laten uitwonen (of laten transformeren tot iets prachtigs).

Dwarf Fortress

Deze construction and managemant simulation game heeft eigenlijk Slaves to Armok: God of Blood Chapter II: Dwarf Fortress, maar iedereen noemt het gewoon Dwarf Fortress. In deze game bouw en beheer je een dwergenfort in ee procedureel gegenereerde wereld. In tegenstelling tot andere bouwgames bestuur je zelf een groep dwergen die je vervolgens opdrachten moet geven om de boel te bouwen en te managen.

Voordat je begint moet je eerst een wereld genereren met contintenten, oceanen en zelf een geschiedenis bedenken waarin je verschillende beschavingen plaatst en documenteert. Als dat is gedaan kan je beginnen met het zoeken van een geschikte plek waar je kan beginnen met het (laten) bouwen van je fort door de dwergen. Naast het bouwen moet het fort natuurlijk ook beschermd worden tegen kwade invloeden van buitenaf. Naast deze "Fortress"-mode us er ook nog een Turn based "Adventure"-mode aanwezig waarin je als avonturier de wereld intrekt.

De gratis game wordt door een grote groep spelers geprezen om z'n complexiteit en toch eenvoudige graphics. Helaas is er net zo'n grote groep die deze game om dezelfde redenen versrchikkelijk vindt.

Onze tip: probeer de game gewoon zelf even uit, hij kost toch niks en de text-based-(ascii)-graphics zijn zo simpel dat zelfs je 15 jaar oude laptop deze game nog met gemak trekt.

Lees ook: 7 klassieke games voor in de terminal

Spacebase DF-9

Dwarf Fortress in Space! Dat is het eerste dat in je opkomt als je deze game gaat spelen. De ontwikkelaars hebben toegegeven dat zij zich lieten inspireren door Dwarf Fortress (Rara, waar staat DF-9 voor?) Het principe komt ongeveer op hetzelfde neer. Bouw een ruimtebasis, manage deze, trek nieuwe mensen aan, houd ze tevreden (en levend) en bescherm ze tegen kwaadaardige invloeden van buitenaf.

Deze game is niet zo diepgaand of uitgebreid als Dwarf Fortress (wat door sommigen als een pluspunt wordt gezien) maar dat mag de pret niet drukken. Wat de pret van deze game echter wel drukt, is het feit dat deze game eigenlijk niet af is. De ontwikkelaars hebben deze game onaf op de markt gegooid en kijken er verder niet naar om. De game mist daardoor enkele belangrijke elementen en sommige bugs maken de game onredelijk moeilijk (en de AI dom). Dit schoot uiteraard in het verkeerde keelgat van de gamescommunity waardoor deze game door veel mensen wordt gehaat.

Waarom raden wij je deze game dan alsnog aan? Omdat het, ondanks deze minpunten, nog steeds een ontzettend leuke game is om te spelen. Daarnaast werkt er een zeer enthousiaste community aan patches om de game alsnog af te maken en uit te breiden waardoor deze alleen nog maar leuker wordt.

Een andere leuke extra is dat deze game vaak "gratis" wordt meegeleverd bij andere Double Fine-studio games of in (Humble) bundles. Toch mooi om te zien hoe een community een game als deze toch een tweede leven bezorgt.

Grand Theft Auto V

Pc-eigenaren hebben erg lang moeten wachten tot GTA 5 op de pc uit kwam, maar het was het wachten waard. Dit is de allerbeste, uitgebreidste versie die je maar kan krijgen. Deze versie heeft onder andere een heuse video-editor aan boord waarmee je je GTA-avonturen mooi kan vastleggen en kan delen met de wereld. Bovendien zitten er allemaal handige extra instellingen in de game waarmee je de look and feel van de wereld helemaal naar je eigen hand kan zetten.

En die wereld, die prachtige stad genaamd Los Santos. De stad is gigantisch, maar ook de landschappen en wijken rondom de stad zijn levendig en er is meer dan genoeg te doen. Als je het volledige verhaal hebt uitgespeeld valt er nog steeds meer dan genoeg te zien en te doen en dan hebben we het nog niet eens gehad over het verslavende GTA Online-gedeelte.

Elite: Dangerous

Een vervolg op de geliefde "Elite" uit het Amiga en Dos-tijdperk. En wat voor een? Deze game plaatst je in het midden van een gigantisch universum met meer dan 400 miljard (ja, je leest het goed, miljard) individuele sterrensystemen. Elk met z'n eigen planeten, ruimtestations, astroides, spelers en meer. En er worden nog steeds nieuwe dingen toegevoegd. Onze reviewer was ongeveer 30 uur bezig om vanaf z'n startpunt naar de aarde te komen, wat een spel!

Fallout 4

Speel in een post-apocalyptische versie van Boston, vol met super-mutanten, robots, bandieten en wilde dieren. Je moet in deze uitgebreide wereld op zoek naar je ontvoerde zoon.

Fallout 4 leunt niet zo zwaar op de RPG-elementen als z'n voorgangers, maar is nog steeds erg uitgebreid en diepgaand. Deze open wereld is zo groot, zo levendig en er is zoveel te doen dat je je maar blijft afvragen wat je nu weer tegenkomt aan de andere kant van de heuvel.

Wasteland 2

Deze game is een mix van customization, een prachtig verhaal en een super uitgebreide post apocalyptische wereld. Ook met de gameplay zit het wel snor en onze collega's van PC World benoemden deze game in 2014 dan ook tot Game van het jaar.

Wasteland 2 is een lange, zeer uitgebreide game. Met het verlaten van het hoofdgebied zal je al ongeveer 30 uur zoet zijn en als je de hele game uit wil spelen mag je daar minimaal nog 30 uur bij optellen. En als je klaar bent, begin je gewoon opnieuw met een totaal ander karakter en kan je het verhaal op een hele andere manier gaan spelen.

Dying Light

Dying light speelt zich af in een stad genaamd Harran. Deze grote stad is groter dan je denkt omdat je ook de hoogte in kan gaan. Je zou deze game kunnen zien als een mix van Dead Island, Far Cry en parkour. Je zal flink moeten klauteren, rennen en springen om uit de handen (tanden?) van de zombies te moeten blijven.

Als je alleen voor het hoofdverhaal gaat ben je 20 tot 25 uur zoet maar deze game heeft zoveel geheimen en extra's dat je er makkelijk twee keer zo lang bezig mee kan zijn. Als je de game helemaal uitpluist kan je wel dagen zoet zijn. En dan is er ook nog de DLC. Deze voegt een heel nieuw gebied toe aan de al zo immense wereld en zorgt ervoor dat je wederom dagen zoet bent.

Dark Souls 3

"YOU DIED" Wen maar alvast aan deze woorden want je zal ze heel vaak zien als je deze game speelt. Deze game is ouderwets moeilijk en je zal ontzettend vaak het loodje leggen. En dat is helemaal niet erg, sterker nog, het hoort zo. Elk sterfmoment is de game is tegelijkertijd een leermoment. Je zal uiteindelijk weten hoe je vijanden reageren en ze een stuk makkelijker af kunnen maken. Maar voordat het zo ver is zal je heel wat keren moeten sterven.

Je kan ervan houden of je kan het haten, hoe je het ook wendt of keert, je zal heel wat uren in deze game stoppen en als je 'm uit hebt, is het voldane gevoel zo groot dat je met weemoed terug zal kijken naar de tijd dat je zo aan het worstelen was met al die verschrikkelijke monsters.

The Elder Scrolls V: Skyrim

FUS RO DAH! Deze game heeft aardig wat overeenkomsten met Fallout: New Vegas en dat is niet zo gek. Bethesda heeft beide games uitgebracht en ook de wereld van Elder Scrolls is groots. Duizenden NPC's, belachelijk veel sidequests, extreem diepgaande customization-mogelijkheden etc etc etc.

In tegenstelling tot Skyrim speelt Skyrim zich af in een fantasy-setting. Geen futuristische geweren, robots of mutanten, maar beren, bijlen, kastelen en vampieren. Sluit je aan bij een gilde, kies een kant in een rebellie of negeer alles en iedereen en trek erop uit, ga de bergen in, doorzoek grotten en ga de jungle in. Het maakt niets uit voor de game, iedereen doet gewoon lekker z'n eigen ding.

Let op, als je eenmaal de game geopend hebt en je eerste zwaard hebt opgepakt ben je dagen en dagen zoet. Vergeet je agenda niet bij te werken.

EVE Online

Het ziet er in eerste instantie uit als een MMORPG (Massive Multiplayer Online Role Playing Game) maar de game wordt door kenners ook wel eens een "spreadsheet simulator" genoemd. De game overspoelt je met statistieken en focust zich op de tangetermijnsplanning. Het bouwen van geavanceerde schepen neemt ontzettend veel tijd (en in-game geld) in beslag dus bereid je maar voor op een lange zit. Heb je wat minder geduld? Gooi er dan echt geld tegenaan en koop de onderdelen die je graag wil hebben.

De game is vooral zo leuk omdat er zoveel spelers aanwezig zijn. Er is altijd wel iemand waarmee je zaken kan doen, dingen kan ruilen, bouwen of beroven. De intrige die rond de interstellaire corporate politiek hangt geeft deze game een geweldige diepgang die maar weinig andere games hebben.

Soms is die (politieke) spanning zo groot dat de boel uit elkaar valt en er gigantische oorlogen plaats vinden. Deze oorlog was bijvoorbeeld zo groot dat er 300000 dollar aan echt geld in rook op is gegaan.

De (nieuwe) XCOM serie

De XCOM-serie is een groep games waarin je de aarde moet beschermen tegen hordes aliens die een invasie gepland hebben. Je bestuurt een groep soldaten die de aliens moeten terugdringen. Wees zuinig op ze want, in tegenstelling tot veel andere games, als er eentje sterft, blijft hij/zij dood. Alle ervaring en skills die je soldaat had, ben je kwijt. Pas dus goed op. Voor je het weet verlies je een hele squad en zit je met een groepje rookies die het in hun broek doen van angst.

XCOM (voorheen U.F.O.) is een tactische turn based game en je hebt dus alle tijd om al je acties goed uit te denken. Tussen de gevechten door houd je je bezig met de wat meer organisatorische taken. Denk aan financiën, het uitbreiden van je basis en onderzoek. De singleplayer game is al behoorlijk lang en elk gevecht speelt zich af in een gerandomiseerd gebied waardoor elk potje een unieke ervaring is. Daarnaast kan je ook los in een multiplayer setting waardoor je meer dan genoeg tijd kwijt bent met deze fantastische serie.

De Dragon Age serie

Ook deze game speelt zich af in een fantasy-setting en de game heeft grote gebieden waarin je de boel kan verkennen. Er zijn meer dan genoeg monsters om af te slachten, schatten te vinden en raadsels op te lossen. De game (we hebben het nu over het nieuwste deel, Inquisition) heeft genoeg content om je zo'n 120 uur bezig te houden.

LA Noire

Deze politiesoap speelt zich af in de jaren '40 in Los Angeles. De game is gebouwd rond een heleboel gescripte zaken met lineaire scenario's maar er is ook een free-roaming modus beschikbaar. De game is heel gedetailleerd en leunt vooral op het prachtige verhaal en de MotionScan-technologie. Deze is gebruikt om de gezichtsuitdrukkingen, tics en andere eigenschappen zo goed mogelijk over te brengen naar de game. Gezichtsuitdrukkingen en lichaamstaal zijn namelijk erg belangrijk in de game, vooral tijdens verhoren.

De game heeft ook nog genoeg actiemomenten. Gevechten, shoot-outs, auto-achtervolgingen en bankroven. De game voelt echt aan als zo'n diepgaande, film noir-politieserie en houdt je (als we de analogie even doortrekken) twee seizoenen lang bezig kunnen houden.

Divinity: Original Sin

Divinity: Original Sin is, net als Wasteland 2, een spel dat tot stand is gekomen via Kickstarter. Deze game doet sterk denken aan oude action-RPG's als Diablo en heeft een hoop diepgang.

Er is erg veel aandacht besteed aan de dialogen en de wereld en dat maakt deze game net wat leuker dan de gemiddelde action-RPG. Daarnaast heeft deze game een skill-tree waar je u tegen zegt. In de nieuwste Diablo-game zijn veel van de diepgaande RPG-opties flink versimpeld maar Divinity blijft trouw aan de oldschool diepgang van dat soort games.

De game heeft trouwens ook een mooie multiplayer Co-op-functie waardoor je met je vrienden lekker kan dungeon crawlen.

Pillars of Eternity

We blijven nog even bij de oldschool action-RPG's. Pillars of Eternity is namelijk nog zo'n Kickstarter-knaller die de hardcore gamer in je wakker maakt. Zoveel diepgang, zo uitgebreid, zoveel lol en uren speelplezier.

Deus Ex: Human Revolution

Speel een beveiligingsagent in een cyberpunkwereld. Verbeter je lichaam met augments en laat jezelf meevoeren in de wereld van duistere verhaallijnen, transhumanisme, globalisatie en de rol van zeer machtige corporaties in de maatschappij.

Deze zware thema's worden gelukkig ondersteund door een ijzersterke first person gameplay waarbij de augmentations een hele grote rol spelen. Word je een wapens-expert of ga je liever voor hacker? Pak je dingen stealthy aan of ga je liever voor een prettig gesprek. Er is zelfs een mogelijkheid om de game te spelen als Pacifist en geen enkele vijand te vermoorden. Keuze genoeg dus. Het meermaals doorspelen van deze game kan je elke keer een totaal andere ervaring opleveren. Deze game kan je echt niet laten liggen!

En als je eindelijk klaar bent met deze game, kan je meteen verder met het fantastische vervolg: Deus Ex: Mankind Divided. Deze game is misschien niet zo lang als Human revolution, maar nog steeds ontzettend mooi en vooral leuk om te spelen. Het verhaal en de wereld waarin het zich afspeelt is wederom prachtig en de verschillende manieren waarop je ook dit deel kan spelen zorgen ervoor dat je meer tijd besteed in deze wereld dan in eerste instantie gepland.

Sid Meier's Civilization V(I)

Als er één game is die echt ontzettend veel van je vrije tijd eist, dan is het wel deze game. Civilization VI is een waar 4X strategy extravaganza. Begin in de oertijd en bouw je rijk op van een primitieve nederzetting tot een gigantisch land dat uit meerdere steden bestaat en als dat niet voldoende is, kan je zelfs verder gaan op een andere planeet.

Er ligt een hele wereld voor je die erom vraagt ontdekt te worden. Bouw steden, win grondstoffen, voer oorlog, implementeer een sociaal stelsel. Er is zoveel te doen en alles is zo mooi uitgebalanceerd. De kans is erg groot dat je, voordat je eindelijk veel te laat naar bed gaat, jezelf belooft "Nog één beurt" te spelen voordat je de game uitschakelt.

Er is nogal wat verdeeldheid ontstaan over het nieuwste deel in deze serie (Civilization VI) De ontwikkelaars hebben het een en ander gewijzigd aan de game waardoor deze anders speelt dan voorgaande delen. Daarom noemen wij beide versies om zowel de fans van de "oude" stijl (Civilization V) als de fans van het nieuwe deel te verblijden. Wat ons betreft maakt het niet uit welke van de twee je speelt, het zijn allebei meesterwerken.

En dan hebben we het nog niet eens gehad over de ruimte "spinoff" Civilization Beyond Earth.

Europa Universalis IV

Geen genoeg van Civilization? Ga verder met Europa Universalis IV. Ook deze 4X strategie game geeft je de mogelijkheid de wereld te verkennen en je rijk op te bouwen. Het zou echter oneerbiedig zijn die twee games hetzelfde labeltje te geven. Civilization heeft een set van einddoelen die je moet halen terwijl Europa Universalis IV je meer een sanbox-ervaring geeft.

Kies een land en beginjaar en koloniseer, verlicht en vecht je weg door de wereld. In deze game speelt oorlog niet zo'n grote rol. Geduld en goede planning zijn veel belangrijker.

Endless Legend

En nog een 4X-strategie game. Deze game komt iets dichterbij Civilization dan Europa Universalis IV. Toch gooit deze game het over een iets andere boeg. Elke factie heeft z'n eigen attributen-set bijvoobeeld. Sommige facties kunnen niet eens direct oorlog voeren als ze worden uitgedaagd. Andere facties kunnen bijvoorbeeld weer hun stad verplaatsen en ga zo maar door. Met deze game ben je weken zoet en als je alle facties gehad hebt, kan je zelfs je eigen factie bouwen en de game weer op een heel andere manier spelen. Wow!

State of Decay

Er zijn tegenwoordig zoveel zombiegames dat je zou denken dat mensen het op een gegeven moment wel zat zijn. Maar nee, State of Decay laat zien dat er nog genoeg te variëren valt binnen dit genre. Deze game zou je meer kunnen zien als een zombie-apocalypse simulator. Er is een verhaal dat je kan volgen maar dat hoeft niet per se. Er zijn maar weinig wapens beschikbaar dus je zal het zuinig aan moeten doen. In tegenstelling tot veel andere zombiegames is het dus niet verstandig zoveel mogelijk zombies neer te maaien.

Het leuke van deze game is dat de wereld gewoon door blijft leven als je niet doorspeelt. Als je te lang niet inlogt, kan het zomaar zo zijn dat veel van je benodigdheden bijna op zijn. Let wel op, het als bij XCOM is het zo dat als je karakter sterft, deze permanent dood blijft. Alle opgedane ervaring en skills verdwijnen dan ook.

Minecraft

Juist, een game waar bouwen het allerbelangrijkst is. Dit sandbox craft 'em up-spel waarin je alles kan bouwen. Je kan een hele eigen wereld inrichten avonturen beleven en zelf maken of gewoon lekker doelloos rondrennen en zien waar het schip strandt. De game heeft geen begin en geen einde. Je wordt gewoon in een (lege?) wereld gedropt en je mag je fantasie de vrije loop laten gaan. Deze game is immens populair en spelers hebben de mooiste dingen gebouwd. Van wekende arithmetic logic units tot de Titanic, van De Taj Mahal tot een schaalmodel van Denemarken en de Enterprise.

Oneindige lol dus.