Hetzelfde geldt voor het 24/7 laten draaien van je pc. Misschien ben je je er wel van bewust dat dit elektriciteit kost, 'maar zoveel scheelt dat toch niet?' Je zou wel anders piepen als je een specificatie zou zien van hoeveel Watt dat ding er doorheen jaagt. Afhankelijk van het model, energieprijs en andere factoren, praten we al snel over een paar honderd euro. Dat zijn heel veel kleine chocoladereepjes. Als je dat bedrag vervolgens gaan vermenigvuldigd om de kosten van draaiende bedrijfs-pc's te berekenen, dan praten we ineens over king-size repen.

De vraag is dan hoe je kunt controleren of eindgebruikers wel netjes hun pc uitzetten als ze naar huis gaan. Het liefst zou je er daarnaast voor willen zorgen dat machines niet onnodig uit- en aan worden gezet tijdens een normale werkdag, en dat de systemen mooi up to date blijven. Er zijn zat dure beheer-suites verkrijgbaar (zoals Infoworld er hier een aantal test), maar organisaties met een strakker budget willen wellicht kijken naar alternatieven. Dat kunnen gratis utilities zijn, of tooltjes die heel specifiek gericht zijn op energiebeheer voor pc's.

EZ GPO

Een voorbeeld van een gratis tooltje is EZ GPO van Energy Star. Dit is een utility voor netwerkbeheerders met Active Directory en die gebruik maken van de Group Policy Objects (GPO). EZ GPO biedt GPO's voor het centraal configureren van de energiebeheer-instellingen in Windows XP en Windows 2000. Het maakt gebruik van een automatische installer, en bevat twee binaire applicaties: eentje die draait als een service, de andere die opstart elke keer als de gebruiker inlogt. EZ GPO leest de energiebeheer-gegevens uit zoals die staan ingesteld in de GPO's, en alleen systemen die daadwerkelijk een standby-functie hebben worden op standby gezet. Dat zijn dan meestal systemen met een Pentium 4–processor met S3 Standby-modus.

EZ GPO is gratis, maar je krijgt er als beheerder geen tools bij om systemen die op standby staan wakker te maken voor patch- en backupdoeleinden. Je zult de machines dus zo moeten configureren dat ze patches automatisch toepassen op het moment dat ze weer beschikbaar komen, zoals bij het inloggen van een gebruiker. Windows Task Scheduler biedt ook de mogelijkheid om een systeem wakker te maken op een ingesteld tijdstip om updates te downloaden en te installeren. Je kunt meer lezen over EZ GPO op Terra Novum, en het daar ook downloaden.

Als je Vista hebt draaien, dan heb je EZ GPO helemaal niet nodig. Energiebeheer is in Vista direct geregeld met Group Policy voor Windows Server 2008, 2003 en zelfs Windows 2000.

Vista is ook op een andere manier een verbetering op de energie-opties in XP: het is gebaseerd op de machine, in plaats van op de gebruiker. Elke verandering die je maakt wordt dus doorgevoerd, onafhankelijk van wie er is ingelogd. Ze worden ook toegepast als nog niemand is ingelogd. Zie ook deze pdf.

PC Powerdown

Er zijn ook mogelijkheden voorhanden voor organisaties die toch net iets meer controle en gebruiksgemak willen dan de gratis opties kunnen bieden, maar niet direct in de markt zijn voor een volledige suite voor energiebeheer. Een voorbeeld van zo'n middenpakket is PC Powerdown. Neem Verizon, een Amerikaanse telecomaanbieder. Die maakte eerst gebruik van EZ GPO om het energieverbruik binnen het bedrijf terug te dringen, maar daar kwamen ze erachter dat ze toch meer mogelijkheden wilden hebben, zoals Wake-on-LAN (WOL). WOL maakt slapende pc's midden in de nacht wakker voor patches en backup, waardoor de onderbreking overdag tot een minimum wordt beperkt.

Ook biedt PC Powerdown een realtime overzicht van welke machines zich op het netwerk bevinden, en in welke energiestaat ze verkeren. Beheerders kunnen pc's in groepen onderverdelen, en schema's opstellen voor elke groep. Zo kunnen werknemers die van 9 tot 5 werken een schema krijgen dat geheel is afgestemd op hun tijden, terwijl gebruikers met onregelmatige werktijden of nachtwerkers een ander schema krijgen.

PC Powerdown genereert ook rapportjes van hoeveel stroom ongeveer wordt bespaard met het energiebeheer.

Surveyor

Andere leveranciers bieden applicaties die speciaal zijn geschreven voor energiebeheer van pc's. Verdiem heeft bijvoorbeeld Surveyor. Ook hiermee heb je Wake-on-LAN, met daarnaast de mogelijkheid om gegevens van geopende applicaties op te slaan, voor het geval dat je collega van marketing zijn Excel met de kwartaalcijfers niet netjes heeft opgeslagen voor vertrek. Het integreert ook met Microsoft System Center Configuration Manager 2007. Surveyor heeft verder een addon genaamd Sustainability Dashboard, een interactieve rapportagetool die, net als bij PC Powerdown, laat zien hoeveel energie wordt gebruikt en bespaard binnen de organisatie.

NightWatchman

Van 1E komt NightWatchman, met mogelijkheden als webgebaseerde reporting, kostenoverzicht, CO2-uitsoot en meer. De gegevens worden verzameld door agents op de clients en centraal bij elkaar gebracht.

Het product biedt fijnzinnige controle bij het aanmaken van energie-policies naar verschillende groepen. Ict-beheerders kunnen een policy aanmaken waarmee nutteloze maar energieslurpende Windowsprocessen worden teruggebracht, zonder dat de stabiliteit in het geding komt.

NightWatchman integreert ook met Microsoft ConfigMgr en Systems Management Server 2003. Samen met die producten kan NightWatchman pc’s wakker maken voor patch- en backupdoeleinden.

Er zijn dus genoeg mogelijkheden om energie van pc's te beheren. Gezien de besparingen die je maakt, is er eigenlijk geen excuus om ze niet in te zetten.

Bron: Techworld