Evernote heeft gisteravond aangekondigd dat het de privacy policy wijzigt en dat medewerkers de opgeslagen documenten mogen lezen. Veel gebruikers zijn daar niet van gediend en dreigen hun account op te zeggen. Wij schreven eerder al hoe je het meelezen kan indammen en hoe je je account eventueel kan verwijderen als de nieuwe policy je niet bevalt.

Maar als je je account hebt verwijderd, hoe nu verder? Wij hebben er een aantal voor je op een rijtje gezet.

Microsoft OneNote

Met OneNote heeft Microsoft al een hele poos een zeer complete en robuuste notitiedienst op de markt. Tot voor kort was OneNote een applicatie die alleen beschikbaar was als je ook Microsoft Office bezat. Alleen de webversie en de mobiele apps waren gratis.

Met de lancering van de Mac-versie van OneNote kwam hierin enkele jaren geleden verandering. Microsoft besloot namelijk om op hetzelfde moment ook de pc-versie gratis te maken. OneNote excelleert op het gebied van mooi opgemaakte notities, wat niet zo verwonderlijk is voor een programma van de makers van Word. Ook bij OneNote staan alle notities in de cloud opgeslagen, deze keer bij OneDrive.

De interface van OneNote doet denken aan die van Word. Er is geen scherm met een overzicht van alle losse notities, zoals we dat wel zien bij Evernote en Keep. In plaats daarvan werkt het programma met tabs. Elk notitieblok is onderverdeeld in secties, elk met een eigen tab.

Google Keep

Keep, de notitiedienst van Google, is veel eenvoudiger dan Evernote en OneNote. Dat is niet voor iedereen een nadeel. Wat vooral opvalt is de schone opmaak van de webdienst. Je ziet een groot wit scherm met daarin de notities 'opgeplakt' alsof het papieren post-its zijn. Het gaat erom dat je in één oogopslag je notities kunt overzien. Er zijn twee weergavemodi: lijst en raster.

Google Keep is niet standaard (voor)geïnstalleerd op de gemiddelde Android smartphone en dat is erg jammer. Ook veel bedrijven die gebruik maken van de Google cloud willen deze app nog wel eens over het hoofd zien. Het is een van de bruikbaarste apps die je maar kan vinden. In de eerste oogopslag lijkt de app op een simpele, doch stijlvolle notitie-app, maar als je wat dieper graaft zie je dat deze app naadloos integreert met verschillende andere Google diensten waardoor je makkelijker dingen voor elkaar krijgt.

Het is mogelijk om verschillende soorten notities te maken. De webversie ondersteunt tekst, foto's en takenlijsten. Dit gaat heel intuïtief. Keep excelleert in het maken van snelle krabbels die ook nog een beetje functionaliteit hebben. Een takenlijstje is uiteraard voorzien van vierkantjes die je met een vinkje als 'klaar' kunt markeren. Tot slot kan Keep ook herinneringen aanmaken.

Om snel een herinnering in te voeren staan een aantal voor de hand liggende tijden (ochtend, middag) voorgeprogrammeerd. Maar als we in dit lijstje naar beneden scrollen is het ook mogelijk om zelf een tijdstip in te voeren, wat natuurlijk wel zo handig is. Daarnaast is het mogelijk om een herinnering in te stellen die op je smartphone op een bepaalde locatie zichtbaar wordt.

Lees ook: 5 geweldige Google Keep-features die je niet gebruikt

Wunderlist

Zoals de naam al aangeeft is Wunderlist vooral een dienst om lijstjes mee op te slaan. Wie bijvoorbeeld gebruikmaakt van het systeem Getting Things Done, kan met deze webdienst en bijbehorende applicaties zijn hele leven organiseren met takenlijstjes. De dienst doet echter meer, waardoor het toch in de categorie van notitiediensten valt. Het is namelijk door middel van een browserplug-in mogelijk om webpagina's (en dus informatie) voor later te bewaren.

Wunderlist kopieert niet de hele inhoud. Het slaat de eerste paar regels van het artikel op, plus een link. Het is dus helaas niet mogelijk om een boel informatie snel beschikbaar te hebben, zoals in OneNote en Evernote wel kan. Dit kan overigens weer wel met e-mailberichten, als je tenminste gebruikmaakt van Gmail. Voor deze dienst is namelijk een extensie beschikbaar die de gehele inhoud van een mailtje (afbeeldingen uitgezonderd) opslaat in Wunderlist.

Op zich past dit wel heel erg in de uiteindelijke functie van deze dienst, namelijk lijstjes maken die tot acties leiden. En juist de mailbox is een plek waar regelmatig dingen binnenkomen waar je 'iets' mee moet doen.

De webversie van Wunderlist is identiek aan de app, en heeft zelfs nog iets meer mogelijkheden. De webversie biedt namelijk de mogelijkheid om items in te spreken. De stemherkenning beviel ons goed, al is dat natuurlijk ook afhankelijk van de kwaliteit van de door u gebruikte microfoon. Aan de structuur van de dienst moesten we even wennen. Het startpunt van elke notitie is namelijk een item in een lijst. Ieder item kunnen we open klikken en daar kunnen we nog subtaken aan hangen, alsook notities en bestanden. Erg handig als notities tot acties moeten leiden, waarbij je direct alle relevante informatie bij de hand kunt hebben.

Simplenote

Ook Simplenote is een applicatie (en dienst) die z'n naam eer aan doet. Het is een simpel notitieprogramma zonder toeters en bellen. Van alle notitie-programma's in dit artikel is dit toch wel de karigste van allemaal. Je hebt geen takenlijsten, je kan geen externe media toevoegen of de layout van de tekst wijzigen, maar dat is helemaal niet erg.

Je zou deze applicatie het beste kunnen vergelijken met andere lokale notitie-apps die vaak worden meegeleverd met je smartphone. Deze applicatie heeft dan als voordeel dat al je notities automatisch worden opgeslagen in de cloud zodat het niet uitmaakt welke client je gebruikt. Of je nou inlogt op je smartphone of met de browser, je zal altijd al je notities bij de hand hebben.

Een andere handige feature van deze applicatie is dat deze een versiegeschiedenis van je documenten bijhoudt waardoor je oude versies van documenten terug kan halen door slechts met een schuifje te slepen.

Daarnaast kan je, net als met de andere apps in deze lijst, je documenten ook delen met andere gebruikers (met een Simplenote-account), met meerdere gebruikers tegelijk kan samenwerken en documenten e-mailen naar mensen die geen Simplenote-account hebben.