Een van de dingen die ik meestal doe na mijn vakantie en verjaardag is het helpen van familieleden met nieuwe pc's, die tegenwoordig steevast met Windows 10 worden geleverd. Ik merk één ding op dat al deze kleine projecten gemeen hebben: Alle ontvangers vragen me hoe ik Windows 10 er net zo uit kan laten zien als de Windows die ze gewend zijn - meestal Windows 7, of in sommige gevallen Windows 8.1. Zaken als het terugzetten van het Startmenu, het terugbrengen van functioneel zoeken, het oplossen van problemen met highDPI-displays, het verwijderen van Cortana, enzovoort.

Geen van familieleden en vrienden wil het besturingssysteem laten vervangen door een vorige versie van het OS, maar ze willen dat Windows 10 de interface heeft waaraan ze gewend zijn. Ook op de werkvloer is het een bekende kreet, en steeds meer bedrijven stappen over naar Windows 10.

In dit stuk geef ik advies over hoe je dat moet doen: laat Windows 10 eruit zien als Windows 7 (of Windows 8.1, als je dat liever hebt). Op deze manier krijgt men het voordeel van de enorme beveiligingsverbeteringen van Windows 10 en de nieuwe functies die inderdaad nuttig zijn, terwijl het verwijderen van struikelblokken om daadwerkelijk gebruik te maken van het OS minder problematisch wordt.

We zullen deze veranderingen doorvoeren met de hulp van een paar tools van derden, met name Winaero Tweaker. Dit is een van die tools die dingen doet die je zelf zou kunnen doen, maar veel makkelijker en toegankelijker. Het verzamelt alle verschillende toegankelijkheids- en interface tweak-instellingen die je zelf zou kunnen invoeren met de juiste registersleutels of verborgen toetscombinaties en zet ze in een overzichtelijk venster.

Let op: Winaero-tweaker heeft beheerderstoegang nodig om de aanpassingsopties uit te voeren en te selecteren, maar daarna blijven de instellingen behouden. Voor thuis- of zakelijke gebruikers die zich niet op een Windows-domein bevinden, is dit helemaal geen probleem. Voor degenen die zich in een Windows-netwerk bevinden, zal je bij de beheerders aan moeten kloppen.

Tweaker is gratis, maar Winaero draait op donaties.

Pas de look and feel van Windows 10 aan

Je zou uren kunnen doorbrengen met het doorlopen van de honderden instellingen die de Winaero Tweaker tool je biedt, maar wij richten ons op een paar items waarmee je Windows 10 er oud en vertrouwd uit kan laten zien.

Schakel het Aero Lite-thema in: Het Aero Lite thema is verborgen in Windows 10, maar bootst de manier na waarop Windows 8.1 eruitzag op veel manieren, zoals de transparantie in de interface-elementen (en dat was op zijn beurt een stuk dichter bij Windows 7).

Je krijgt ook de dikkere randen rondom de vensters terug , wat handig is als je ze vaker versleept, de grootte aanpassen, vastzetten in de hoeken, enzovoort. Gebruik dit kleine juweeltje in combinatie met de functie "Colored Title Bars" (beide zijn te vinden onder de koptekst "Appearance") om Windows er veel meer uit te laten zien, als het oudere Windows.

Live tegels uitschakelen. Live Tiles zijn de bewegende pictogrammen in het Windows 10 Start-menu die informatie en context over een app weergeven, zoals de Weers app, die de laatste temperatuur en omstandigheden van je locatie toont zodat je die informatie snel kunt krijgen zonder de app te hoeven starten.

Als je het Windows 10 Start-menu hebt uitgeschakeld, is dit niet van toepassing, maar als je het nieuwe Start-menu wilt behouden zonder de animaties of het uiterlijk van de Live Tegels voortdurend te veranderen, selecteert je "Disable Live Tiles" onder de kop "Desktop and Taskbar".

Desktop Gadgets terugkrijgen. Die goede oude gadgets van Windows 7, zoals de kalender, klok en voorraad tracker, zijn verdwenen in Windows 8, maar je kunt ze terugkrijgen - selecteer "Desktop Gadgets" onder "Get Classic Apps".

Classic Stickey Notes. Ben jij zo iemand die post-it notes op je beeldscherm plakt? Haal ze dan terug zonder dat je de onhandige Universal Windows Platform (UWP)-app hoeft te gebruiken die Microsoft bij Windows 10 heeft geleverd. Kies in de koptekst "Classic Apps" voor de post-its en als je toch bezig bent, selecteer ook de optie "Classic Calculator" in en bedank me later.

"Repareer" het startmenu

Ik zal geen blad voor de mond nemen: Het startmenu van Windows 10 is een waar stukje rotzooi. We dachten dat Windows 8 er echt een puinhoop van had gemaakt, en in Windows 8.1 kregen we tenminste een klein Windows icoontje terug in de hoek om de pijn een beetje te verzachten, maar Windows 10 slaagt erin om alle slechte dingen van het Windows 7 startmenu terug te brengen (ellenlange lijsten, een gebrek aan organisatie, enzovoort) en de goede elementen achterwege te laten (direct typen om te zoeken).

Ik noem typen om te zoeken, want ook al ondersteunt Windows 10 technisch het indrukken van de Start-knop en vervolgens te typen, het werkt helemaal niet goed. Het mist de namen van items in het Startmenu. Het vergeet vaak z'n dossierindex en zal items uit dat systeem dus ook niet weergeven. Het is rommelig genoeg om volledig onbetrouwbaar te zijn en daarom nutteloos.

Gelukkig kost het niet veel moeite om veel van die functionaliteit te herstellen. Er bestaan een paar hulpprogramma's van derden om de "terugkeer" met zeer weinig moeite te laten gebeuren, en eentje is zelfs gratis.

Start10, van Stardock Software, brengt een bijna perfecte replica van het Windows 7 Start-menu terug naar Windows 10. Het ondersteunt typen om te zoeken en brengt de map "Alle programma's" terug om toepassingen te vinden die je wilt uitvoeren. De eenvoudige versie die alleen het Start-menu behandelt is beschikbaar voor 5 dollar en voor 30 dollar, kan je een hoop andere verbeteringen aan de Windows 10-desktop krijgen.

Classic Shell geeft het startmenu een soortgelijke behandeling, maar herstelt ook het uiterlijk van Windows Verkenner naar oudere versies, voegt enkele wijzigingen voor Internet Explorer (maar je moet echt geen IE meer gebruiken), en nog veel meer. Classic Shell is gratis beschikbaar, maar donaties zijn welkom. (Let op: Classic Shell wordt niet langer actief ontwikkeld, de code is vrijgegeven op de open-source repository SourceForge in de hoop dat anderen de code verder zullen ontwikkelen.)

Houd Windows Update in toom

Een van de grootste klachten over Windows 10 is het gedwongen karakter van de upgrades en in het bijzonder de maandelijkse patchronde. Het lijkt deze updates elke maand iets breken. (In juli 2018, bijvoorbeeld, hebben de patches servers van on-premises Exchange overhoop gehaald.) Het spreekt voor zich dat sommige gebruikers al deze automatische updates liever een tijdje willen uitschakelen, zodat ze zelf patches kunnen installeren nadat de knikken zijn uitgewerkt.

Hier zijn een paar tweaks die je kunt maken als het gaat om updates:

Markeer Ethernet-verbindingen als om Windows 10 automatisch bijwerken te omzeilen. Een stiekeme truc om te voorkomen dat Windows 10 automatisch updates installeert is om je internetverbinding te markeren "Verbinding met een datalimiet", maar dat werkt alleen met Wi-Fi-verbindingen. Als je verbinding maakt via ethernet, verschijnt de optie niet, een beperking die je met Tweaker kunt overwinnen. De instelling vind je onder de kop Netwerk.

Ik raad af deze functionaliteit van Windows Update permanent uit te schakelen, maar aan de andere kant zie ik niet in waarom jij een onbetaalde bètatester van Microsoft zou moeten zijn, terwijl de kwaliteit van de patches van het bedrijf al jaren achteruitgaan. Mijn aanbeveling voor individuele systemen zou zijn om de verbinding te markeren als eentje met datalimiet voor drie maanden, en dan, elk kwartaal, deze restrictie uitschakelen om de updates te downloaden Ik denk dat dit een goede balans is tussen voorkomen van ellende (zowel het voorkomen van slechte patches die je systeem onbruikbaar maken, als het voorkomen van malware die gebruik maakt van gaten in het besturingssysteem).

Schakel de herstart uit na updates. Niets is erger dan een pc die dingen doet die je niet wilt dat het doet zonder je de mogelijkheid te geven dit te stoppen. Dat soort gedrag is waar dit item op gericht is. Rechtstreeks van de bron: "Windows 10 start uw pc automatisch opnieuw op wanneer er updates worden geïnstalleerd. Uiteindelijk herstart het systeem zichzelf, zelfs als de gebruiker op dat moment iets belangrijks aan het doen is. Schakel de bovenstaande optie in om dat te stoppen. Bonus: nadat je deze optie hebt ingeschakeld, komt de pc niet uit de slaapmodus om updates te installeren. Deze optie is te vinden onder het kopje "Gedrag".

Vergrendelingsscherm uitschakelen

Het vergrendelscherm is dat beeld dat je krijgt wanneer je voor het eerst opstart in Windows 10 of wanneer je de computer vergrendelt. Meestal is het een foto van een mooi landschap of een dier, en je moet vegen of een toets drukken om de inlog prompt te krijgen. Dat is tijdverspilling, tenzij je echt geniet van het kijken naar foto's voordat je werk gedaan kunt krijgen.

Start Winareo Tweakers . Schakel de "Disable Lock Screen" uit onder "Boot and Logon" en klaar is Kees.