Het grootste probleem is dat veel bedrijven en softwareleveranciers hun webtoepassingen hebben afgesteld op IE6. Veel voor IE6 ontwikkelde apps kunnen niet draaien op browers die wel standaard-vriendelijk zijn, zoals Firefox, Chrome en IE8, dat meegeleverd wordt met Windows 7.

Vasthouden aan XP

Organisaties die nog steeds IE6 gebruiken, kunnen 40 procent van hun op maat gebouwde webtoepassingen niet draaien met IE8, zo blijkt uit onderzoek van Gartner. Ondanks waarschuwingen houden bedrijven vast aan IE6. Volgens Gartner hebben zij daar verschillende redenen voor, zoals de wens om de kosten laag te houden in tegenvallende economische tijden en het vasthouden van softwareleveranciers aan IE6-apps. Daarnaast zijn er weinig bedrijven overgestapt op Windows Vista, waarbij zij naar IE7 zouden zijn gepromoveerd.

Kort samengevat hebben organisaties in hun migratieplannen geen rekening gehouden met de tijdrovende taak om IE6-toepassingen te inventariseren en te herstellen. Als alle ondersteuning voor Windows XP stopt in 2014, dan zal IE8 compatibiliteitsproblemen veroorzaken waardoor 20 procent van de organisaties tijd en budget overschrijdt bij de migratie naar Windows 7.

Bedrijven staan dus voor de keus: tijd en geld besteden aan een upgrade van IE6-toepassingen zodat ze ook in nieuwere browsers functioneren of Windows XP blijven draaien. Hier zou Microsoft de helpende hand moeten bieden, zo vindt Gartner-analist Michael Silver. 'Het lijkt wel alsof Microsoft zich distantieert van IE6, hoewel zij eerder de ontwikkeling van IE6-specifieke applicaties hebben aangemoedigd. Zij zouden meer moeten doen om organisaties te helpen met de door hen veroorzaakte IE6-problemen', aldus Silver.

Wat kunnen bedrijven doen om los te komen van IE6? Er bestaan verschillende oplossingen om IE6-apps te ondersteunen tijdens de migratie naar Windows 7. Sommige zijn tijdelijk, andere permanent; de meeste maken gebruik van virtualisatie, en geen enkele oplossing is ideaal.

Vier oplossingen voor het IE6/Windows 7 dilemma, volgens Gartner:

1. Aanpassing van de IE6-toepassingen

Dat is moeilijker dan het lijkt. Het aanpassen van de IE6-applicaties zodat ze compatibel zijn met IE8 lost het probleem voor eens en altijd op. Dit is echter wel de moeilijkste oplossing, waarschuwt Gartner. Mocht je de tijd en het budget hebben om iedere app compatibel te maken met IE8 dan is dat de beste oplossing, maar de meeste bedrijven hebben dat niet.

Volgens Gartner zou deze oplossing de overstap naar Windows 7 aanzienlijk kunnen vertragen. Die overstap moet uiterlijk gemaakt zijn in april 2014, als Microsoft de ondersteuning voor Windows XP staakt, of tegen de tijd dat softwareleveranciers toepassingen leveren die niet meer draaien op XP, wat eerder zal zijn.

IE8 heeft nog enkele compatibiliteitsproblemen met oudere apps, maar niet met IE6. Er zijn dus goedkopere en snellere oplossingen dan vervanging of aanpassing van alle ongeschikte apps, zegt Gartner.

2. Draai IE6 vanaf een terminal server of virtuele desktops

Dankzij deze tijdelijke oplossingen kun je toegang krijgen tot de oude browser via een virtuele Windows XP-machine op Windows 7.

Terminal servers zijn beter ontwikkelde en goedkopere alternatieven voor virtualisatie, denkt Gartner. Deze oplossingen kunnen echter ingewikkeld worden, aangezien de meeste medewerkers niet weten hoe ze ze moeten gebruiken en er geen licentie voor hebben. De compatibiliteit van Windows XP met terminal services kan ook problemen opleveren, zodat Gartner adviseert goed je huiswerk te doen voordat je investeert in terminal servers of virtuele desktops.

3. Probeer Microsofts MED-V Tool als je die kan betalen

Microsoft zal dikwijls adviseren MED-V te gebruiken om IE6-compatibiliteitsproblemen op te lossen. Aan deze desktop virtualisatietool voor bedrijven hangt wel een prijskaartje, aldus Gartner.

MED-V is onderdeel van MDOP (Microsoft Desktop Optimization Pack), Microsofts desktop softwarepakket waarmee bedrijven IT-omgevingen onder Software Assurance-licentie kunnen beheren. Je moet ook iedere pc voorzien van een Windows XP virtuele machine. Software Assurance kost zo'n 40 dollar of meer per pc per jaar en MDOP 7 tot 10 dollar per pc per jaar. Bovendien is meer RAM nodig.

Volgens Gartner vinden de eerste gebruikers MED-V traag presteren, terwijl er authenticatieproblemen kunnen ontstaan en je er nieuwe hardware voor moet aanschaffen. 'Voor veel organisaties zijn de kosten van het inzetten, draaien, ondersteunen en beveiligen van MED-V op honderden of duizenden pc's die IE6-toegang nodig hebben, exorbitant hoog', zo schrijft Silver in de Gartner-studie.

Gartner concludeert dat het gebruik van MED-V om IE te virtualiseren overdreven is. Als een bedrijf echter voldoende Windows XP-toepassingen nodig heeft, dan MED-V zinvol zijn voor Software Assurance-klanten.

4. Probeer alternatieve virtualisatietools, maar ken de risico's

Microsoft heeft verklaard dat zijn applicatie virtualisatietool, App-V (eveneens onderdeel van MDOP) geen oplossing biedt voor compatibiliteitsproblemen tussen applicatie en besturingssysteem.

Als alternatief noemt Gartner vier bedrijven die onlangs applicatie virtualisatietools hebben ontwikkeld. Deze zijn speciaal gericht op virtualisatie van eerdere versies van IE6 of IE7, die dan kunnen draaien op Windows 7. De leveranciers zijn: InstallFree, Symantec (SYMC), VMware (VMW) en Spoon.net.

Microsoft zal daartegen wel kunnen protesteren, omdat ze Microsofts licentievoorwaarden schenden. Volgens het softwarebedrijf geldt de licentie voor IE alleen als ingebouwd onderdeel van het besturingssysteem en niet als stand-alone browser. Gartner heeft echter nog geen berichten gehoord dat Microsoft juridische stappen onderneemt tegen leveranciers of klanten van zulke alternatieve virtualisatietools.

Bron: Techworld