1. Eind aan automatisch startende programma's

Eigenlijk is alleen voor een handvol applicaties handig dat ze direct opstarten, bijvoorbeeld antivirus, VPN, clouddienst. Het is handig en voor sommige toepassingen essentieel dat ze automatisch starten, maar als die lijst toeneemt in de loop der jaren zorgen al die startende programma's voor een vertraging bij het opstarten van de pc.

Dit is gelukkig vrij eenvoudig op te lossen en in Windows 10 kom je bij die instellingen door op Ctrl Alt Del te drukken en Taakbeheer te kiezen. Selecteer het tabblad Opstarten. Daar kun je onder de kolom Status per app instellen of deze automatisch mag starten. Er verandert niets aan deze programma's, behalve dat ze nu handmatig gestart moeten worden. Kijk vooral naar de apps waarbij in de kolom Invloed op opstarten de opmerking Veel staat.

2. Update, update, update

Soms kan een krakkemikkige driver of bug ervoor zorgen dat Windows 10 langzamer wordt, dus het is zaak om programma's bijgewerkt te houden. Om updates na te lopen druk je op de Windows-toets en I om de instellingen te open. Kies Bijwerken en beveiliging om te zien of er nieuwe driver-updates zijn naast Windows 10-updates.

Voor drivers kan het zinvol zijn om een updater te installeren die dit werk voor je doet. Maar het nadeel is dat je een extra zelfstartende applicatie gebruikt, dus je levert weer in aan snelheid. Het beste van beide werelden is om zelf handmatig je hardware geregeld na te lopen en te zoeken naar drivers voor printers, grafische kaarten en andere onderdelen.

3. Scan je computer

Ja, antivirussoftware maakt de pc trager, maar omdat malafide software je pc vaak flink vertraagd, is het een redelijke afweging om AV te gebruiken. Scan geregeld je pc, als je geen aparte scanner gebruikt kun je dat doen met het ingebouwde Windows Defender. Ga naar Instellingen > Bijwerken en Beveiliging > Windows-beveiliging of open hier het Defender-beveiligingscentrum.

Het volledig scannen van het systeem duurt even, dus het is goed om dit te doen wanneer je even niets van plan bent met de pc. Voer na de scan de fixes uit die het programma aanraadt of zoek online naar een oplossing. Mocht dat niet werken, kun je alsnog uitwijken naar radicalere opties als een reset of terugzetten van een image.

4. Installeer een SSD

Als softwarewijzigingen niet voldoende zijn, is het wellicht tijd om te kijken naar hardware. SSD's hebben een veel lagere opslagcapaciteit dan harde schijven, maar ze zijn enorm veel sneller. Zo'n schijf kost wel wat (ergens tussen de 50 en 150, afhankelijk van je keus) maar daar krijg je ook wat voor terug. Als je niet weet waar te beginnen, verwijzen we je graag naar het eerdere artikel De beste SSD's van 2018[/b].