De ondersteuning van Windows 7 loopt morgen af en wij hebben al meerdere malen geschreven over het switchen naar Windows 10, of Linux en zelfs macOS passeerde zo nu en dan even de revue, maar de afgelopen weken is er maar weinig gezegd over Chrome OS terwijl dat voor veel mensen een hele mooie betaalbare (en in sommige gevallen zelfs gratis) alternatief kan zijn. Het systeem hanteert alleen een iets andere filosofie dan andere besturingssystemen en daarom is het handig jezelf de volgende vragen te stellen alvorens te switchen naar Chrome OS.

Chrome OS is waarschijnlijk een van de meest onbegrepen platforms: ze zijn fundamenteel anders dan een traditionele pc en er bestaan veel misvattingen. Daarom schreven we al eerder bijvoorbeeld dit artikel over Chromebook-mythes. Maar geregeld vragen mensen ons of Chrome OS iets voor ze is en hoe ze dat kunnen bepalen.

Zelfs met de verbeteringen de afgelopen jaren, zoals het lokaal werken en de toevoeging van Android-apps, blijven enkele zaken anders dan op een andere laptop, bijvoorbeeld eentje met Windows, Linux of macOS. Om je te helpen om te bepalen of Chrome OS iets voor jou is, beantwoord dan de volgende vragen voor jezelf:

Hoeveel gebruik je webdiensten?

Dit is iets om goed over na te denken, want het antwoord kan je verrassen: wat doe je het meest met je computer? Als je het meeste artikelen leest, social media gebruikt, webdiensten als Gmail, cloudopslag, YouTube en meer, en web dus je meestgebruikte toepassing is, dan is Chrome OS een goede keus. Vooral ook omdat wat dit betreft Chrome OS soepeler is dan een traditionele pc.

Het is ook belangrijk hier op te merken dat het web-centrische niet betekent dat je online hoeft te zijn om te kunnen werken. Een van de meest gehoorde klachten over Chromebooks is dat ze nutteloos zijn zonder internetverbinding, maar in het echt kun je veel lokaal doen en heb je apps om lokaal te werken - in principe alles wat je op Android ook lokaal kunt doen.

Voor de meeste mensen zal een Chromebook eigenlijk niet veel anders werken dan een pc, ook al heeft het een heel ander basisprincipe. De meeste mensen gebruiken de browser, downloaden spullen, tikken een document of maken spreadsheets - allemaal dingen die je ook kunt op Chrome OS.

Is er een specifieke lokale applicatie die je per se nodig hebt?

Dit was voorheen het moeilijkste punt, maar met de verbeterde Android en Linux-ondersteuning, geldt dit nog maar voor weinig gebruikers. Als er een geschikte Android-equivalent is, heb je hier geen problemen. Bedenk wat je allemaal lokaal gebruikt: Word, e-mail-applicatie, fotobewerker, games of gespecialiseerde zakelijke omgevingen?

Zijn daar wel geschikte alternatieven voor? Is er bijvoorbeeld een webversie die voldoet of een alternatief op Android die goed zou werken? Hardcore gamers en Photoshoppers komen bijvoorbeeld sneller bij een traditionele pc uit (al is dat iets wat met WINE en Stadia wellicht ook tot het verleden behoort), maar de overgrote meerderheid van gebruikers kan prima uit de voeten met een Chromebook.

Als je bijvoorbeeld Outlook gebruikt, kun je dan de webversie gebruiken, de Android-app van Word, of zelfs een alternatieve e-maildienst als Gmail? Als je Word gebruikt, kun je dan Office 365 gebruiken, de Android-app van Word, of een alternatieve dienst als Google Documenten? Als je Photoshop gebruikt, is een Android-app als Photoshop-express, of een alternatieve suite als Pixlr geschikt?

Als het antwoord daarop "ja" of zelfs "misschien" is, kun je verder kijken naar Chrome OS, maar als je per se de lokale software moet gebruiken op een pc-omgeving, kan het een hele kluif zijn om je workflow naar een Chromebook te verhuizen. Vooral als het gaat om zakelijke applicaties of multimedia-editor kun je in de problemen raken.

Nog een opmerking is daarin relevant: met de Chrome Remote Desktop kun je vanaf een Chromebook de desktop-omgeving van de pc gebruiken. Maar in dat geval is je Chromebook een aanvulling op en geen vervanging van de pc, dus dat lijkt ons in dit geval onvoldoende om dat gat te vullen.

Als je twijfels hebt, probeer dan vraag drie te beantwoorden:

Probeer een week met enkel Chrome te werken. Wat mis je dan?

Dit is de echte test en laat ik duidelijk zijn: je moet enkele aanpassingen doen in je gewoontes als je wil dat dit werkt - overstappen op webcentrische applicaties als Documenten voor tekstverwerking (mocht je dat nog niet hebben gedaan), het uploaden van documenten die je gebruikt naar cloudopslag als Dropbox of Drive, enzovoorts. Kijk in de Chrome Web Store welke tools je nodig hebt en doe een echte poging een week enkel via het web te werken.

Als je denkt dat Android-apps een gat moeten opvullen, gebruik dan Bluestacks. Dat is een pc- en Mac-compatibel programma waarmee je Android-applicaties op een traditionele computer kunt gebruiken. Bluestacks is niet perfect en voelt veel minder native aan dan wat je zou krijgen met Android-apps in Chrome OS (Bluestacks is simpelweg een emulator, terwijl Chrome OS een subsysteem heeft) maar voor deze testdoeleinden, zou het genoeg moeten zijn om je een idee te geven van wat werkt en wat niet in die week.

Als je lokale programma's een week kunt negeren en toch je werk kunt uitvoeren, dan is de overstap een idee. Mocht je tegen grote problemen aanlopen of als het een worsteling blijkt, dan is dit wellicht een teken dat Chrome OS voor jou niet geschikt is.

Houd er rekening mee dat dit slechts een simulatie is, een test van basale tools en de beperkingen van het systeem. De beperkingen zijn soortgelijk in de echte omgeving, maar dit is verre van de ervaring die je krijgt op een Chromebook. Tot nu toe hebben we het namelijk vooral gehad over de pc-equivalenten en dat roept de vraag op: waarom zou je überhaupt overstappen op Chrome OS, als je huidige omgeving voldoet? Dat is de laatste vraag die we hier beantwoorden.

Waarom zou je overstappen?

De reden dat Chrome OS niet functioneert als pc is omdat het een heel ander platform is dat in de cloud draait. Je hebt in principe geen lokale apps nodig. Je laptop is automatisch beveiligd, wordt constant bijgewerkt en malware kan nergens op inprikken. Op een aantal fundamentele manieren lijkt een traditionele pc op een helemaal achterhaald concept als je een Chromebook gebruikt.

Wat je ook niet meer hebt zijn doorlopende upgrades of tijdvretende updates - alles gebeurt op de achtergrond. Je hebt geen lange wachttijden meer, zelfs niet als een nieuwe upgrade wordt toegepast. Je hoeft niet minutenlang tegen een venster aan te kijken dat updates worden geconfigureerd.

Je hebt geen driver-issues meer, geen vertragingen omdat er resten van oude software achterblijven, of omdat er simpelweg te veel is geïnstalleerd. Een Chromebook veroudert met andere woorden niet op dezelfde manier als een Windows-laptop doet. Je zult na jaren misschien enkele features missen (de Android-ondersteuning zul je niet hebben op een Chromebook uit 2014) maar verder blijft de laptop snel en up-to-date.

Met andere woorden, veel van de ergernissen en problemen die gebruikers tegenkomen in een traditioneel systeem zijn verdwenen in Chrome OS - waar je dan weer andere uitdagingen aantreft. Maar met alle verbeteringen van het platform lijkt Google al bijna een decennium de richting aan te geven van waar we uiteindelijk heengaan: een cloudgebaseerde, universeel gesynchroniseerde, altijd bijgewerkte laptop met cross-device functionaliteit, zodat je niet vastzit aan één apparaat.

Met al die voordelen kán een Chromebook een verfrissend alternatief zijn voor je normale pc-omgeving, mits het logisch is voor jouw behoeftes. En dat zal niet voor iedereen zo zijn.

Welk Chrome-apparaat is goed voor mij?

Vaak als er over Chrome OS wordt gesproken, spreekt men over Chromebooks, de betaalbare laptops met het Chrome besturingssysteem. Maar wat als je nou geen laptop wilt? Geen probleem er zijn ook desktops met Chrome OS te koop en zelfs sticks/dongles. Als je pas echt goedkoop aan de Chrome OS wilt, kan je zelfs gaan voor een Raspberry Pi. Voor slechts enkele tientjes heb je een desktop computer met Chrome OS en als je helemaal geen nieuwe computer wilt kopen, kan je zelfs het besturingssysteem los downloaden en installeren op je huidige computer. Wij gaan je binnenkort uitgebreid laten zien hoe je dat doet.

Zoek je een betaalbare, maar toch krachtige Chromebook, dan is de Lenovo Chromebook C340-11 een heel mooi instapmodel. En het apparaat is nog in de aanbieding ook waardoor je voor 259 euro  al klaar bent.

Heb je liever een budget Chromebook dan is de ASUS Chromebook C423NA een goeie. Deze laptop kost minder dan 200 euro en kan alsnog alle Chrome OS-apps draaien zonder problemen.

Ga je voor een krachtpatser en wil je dat alles over je scherm vliegt, dan is de HP Chromebook x360 14 inch Chromebook wat voor jou. Deze laptop heeft een krachtige processor, een Full HD scherm en meer dan genoeg werkgeheugen en opslag. Deze Chromebook kost je wel 860 euro, maar dan heb je ook wat.

Ben je iemand die liever een desktop/stick-oplossing wilt? Kijk dan eens naar een Chromebit of Chromebox. Deze kleine desktops of pc-on-a-stick computers zijn betaalbaar en snel. De Acer Chromebox CXI3 is daar een mooi voorbeeld van.

Wil je het liever zelf doen, dan zijn er verschillende manieren (en versies) waarop je dat voor elkaar gaan krijgen. Wij zijn dit al druk aan het testen en publiceren daar binnenkort een artikel over. Wil je zelf alvast aan de slag, dan kan je hier, hier of hier een versie downloaden en installeren.