Techworld zet om de week af te sluiten de nieuwste ontwikkelingen van 5 verschillende technologieën op een rijtje. Met dank aan het innovatieproject nieuwsbeleving, waarvoor ook onderstaande presentatiefilm is gemaakt. Droom fijn alvast!

1. E-paper

E-readers en de onlangs gelanceerde iPad van Apple zijn één ding om je documenten en boeken op te lezen, maar flexibel e-paper dat je kunt opvouwen en in je binnenzak steken is toch weer van een hele andere orde.

Het is niet voor niets dat men op kantoor nog altijd documenten als memo’s print alvorens ze te lezen, terwijl het net zo goed op het beeldscherm gelezen kan worden. Blijkbaar is het toch handiger of prettiger. Misschien omdat het rustiger is voor de ogen, misschien omdat je het in elke houding kunt lezen en het overal mee naar toe kunt nemen. Verder zie ik het ook niet voor me dat iemand zijn iPad ’s avonds mee naar bed neemt, op de echt harde kern Apple fan na natuurlijk. Maar bij het lezen van een boek is een enkel velletje papier, net zo licht en flexibel en zonder vermoeiende backlighting maar ‘gewoon’ geprint met elektronische inkt, wellicht toch een betere vervanging van gebundelde plakjes boomstam.

Op onze eigen TU Delft is Ryoichi Ishihara bezig met het ontwikkelen van het ideale elektronische papier. Het kan buigen, opgevouwen en opgerold worden, is lichtgewicht en gebruikt erg weinig stroom. Het werkt met draadloze connectiviteit en de meest opvallende feature is nog wel dat je ermee kunt bellen.

Philips gaat inmiddels alweer een stapje verder met zijn Electronic Skin. De toepasbaarheid hiervan valt niet alleen binnen het kader van boeken lezen op elektronisch papier. Dit elektronische velletje kan ook om een mobiele telefoon heen gefabriceerd worden, als kameleonesque behang dienen of als raam zodat het desgewenst meer of minder licht doorlaat. Stel je eens voor, je kunt potentieel de kleur van elk voorwerp in een kamer veranderen, afhankelijk van je bui op dat moment. Maandag morgen een asgrauwe tint en vrijdagmiddag alle kleurtjes van de regenboog!

2. Multi-touch Technology en Intuitive Content Transfer

Bij het woord multi-touch gaat er wellicht vooral een lampje branden in de vorm van een klein appeltje, maar deze technologie wordt pas echt interessant als je op iets grotere schaal gaat denken dan de iPhone of de iPad.

Het uitgangspunt van Perceptive Pixel Project van Jeff Han is dat interface design de razendsnelle technologische ICT ontwikkelingen niet heeft bijgehouden. Daar brengt hij met veel passie verandering in. In het filmpje op de site zie je al meteen dat er meerdere mensen werken aan een groot scherm en dat de mogelijkheden groot zijn.

Vooral gespitst op zakelijk gebruik van toekomstige technologieën als Intuitive Content Transfer is Future Vision van Microsoft. Dit kijkje in de toekomst is erg gaaf, omdat de gebruikte combinatie van technologieën een erg hoge wow factor hebben, maar stuk voor stuk toch voorstelbaar zijn met waar de techniek nu staat. Je zou er bijna een warm gevoel van binnen van krijgen.

Een leuk huis, tuin en keuken kijkje in de toekomst is Microsoft Surface. Je kunt simpelweg je mobiel of digitaal fototoestel op de speciale tafel leggen en alle foto’s komen eruit alsof ze als analoge foto’s op tafel liggen. Je kunt ze vervolgens heen en weer schuiven of kopiëren naar een ander apparaat. Ook kun je op de tafel een hele landkaart tevoorschijn toveren met activiteiten en evenementen die in de buurt te doen zijn en zo je avond plannen.

3. Augmented Reality Glasses

De vraag of de volgende stap in de evolutie de komst van cyborgs zal zijn, hangt wellicht voor een deel samen met de vraag of we op grote schaal gebruik gaan maken van technologieën als Augmented Reality brillen. Deze techniek voegt informatie toe aan het blikveld. De snufjes die naar voren komen in films als Iron Man worden al doodleuk getest door vooruitstrevende bedrijven.

Zo ontwikkelt het bedrijf Microvision verschillende vormen van visuele Augmented Reality voor consumenten en het leger. Een ander bedrijf dat zich bezighoudt met AR is Vuzix. Ze ontwikkelen onder andere stereoscopische brillen die werken met twee cameraatjes die de realiteit filmen om dat beeld vervolgens te combineren met CGI zodat je door simpelweg een plankje in je handen te houden bijvoorbeeld een spel kunt spelen. Niet heel hip en stijlvol, deze brillen, maar niettemin een interessante ontwikkeling.

Een ogenschijnlijk stapje verder gaat het idee om de AR direct op je netvlies te branden… letterlijk. Brother Industries heeft namelijk een Retinal Scanning apparaatje in ontwikkeling, wat zoveel inhoudt dat de beelden direct op je netvlies geprojecteerd worden met een laser. Het voordeel hiervan is dat de gebruiker zich blijft focussen op de buitenwereld en deze nog gewoon ziet zoals hij is, met het grote verschil dat er allerlei objecten in de realiteit lijken te zweven die informatie tonen. Een interessant punt is dat de apparaatjes al vrij klein zijn en gewoon op een normale bril te bevestigen zijn. Brother werkt continu aan nog kleinere formaten, waardoor het voorstelbaar wordt dat naast pionierende geeks ook de gemiddelde consument uiteindelijk zoiets zal gaan gebruiken zoals Blue Tooth headsets nu ook normaal zijn geworden.

4. Hologrammen

En dan is er natuurlijk nog de ultieme Science Fiction fantasie: hologrammen. Hoewel je er soms nog wel mee geconfronteerd wordt, zijn hologrammen in films en andere fictie over het algemeen toch een beetje passé. Aan de andere kant zijn ze nog steeds niet aanwezig in onze dagelijkse realiteit. Toch gaat dit waarschijnlijk wel gebeuren in een bepaalde vorm en wel binnen afzienbare tijd.

Een aantal verschillende toepassingen van hologrammen is te vinden bij IO2 Technology. LM3LABS is ook hard aan de slag met hologrammen, onder andere voor online winkel doeleinden. Eén ding is duidelijk, deze technologie wordt door bedrijven erg serieus genomen.

Een 3D beeld van iets alsof het voor je staat of zweeft is natuurlijk leuk, maar het wordt nog een stukje interessanter als het voorwerp ook nog tastbaar is. De University of Tokyo is hiermee bezig. Er wordt gebruik gemaakt van ultrasone geluidsgolven om de sensatie van het voelen na te bootsen. Hologrammen staan weliswaar nog in de kinderschoenen (Wiimotes gebruiken om de beweging van de gebruiker te tracken klinkt niet heel erg profi), maar nogmaals: bedenk de mogelijkheden voor de toekomst.

5. 3D cinema

Om af te sluiten nog een technologie waar net weer nieuw leven in geblazen is. 3D cinema bestaat al sinds jaar en dag, maar het lijkt er toch op dat 3D vanaf de huidige technische staat van dienst een blijvertje wordt. Avatar heeft de toon gezet om ervoor te zorgen dat de bioscopen niet langzaamaan tot een grijs verleden zullen behoren. En natuurlijk hebben we allemaal aan het eind van dit jaar een 3D televisie thuis staan!

De grote filmmakers der aarde hebben allemaal een 3D film lesje gehad van James Cameron, de geestelijke vader van Avatar. Peter Jackson, Steven Spielberg, George Lucas en Tim Burton; ze stappen allemaal over naar 3D. Een van de 3D films waarvoor de verwachtingen erg hoog gespannen zijn is Alice in Wonderland van Tim Burton.

Eén van de redenen waarom 3D film nu werkt is misschien het feit dat hedendaagse 3D geen gimmick meer is, maar simpelweg een toevoeging om de immersie te verhogen. Of het jouw kop koffie is of niet, bioscopen floreren momenteel door 3D en Cameron gaat dan ook nooit meer terug naar 2D.

Bron: Techworld