Xfce (open source (gpl), Xfce-community)

Een beetje die officieuze 'nummer 3' in Linux-desktopomgevingen. Xfce is een poging om 'mooi' te combineren met efficiënt en snel. Ooit begonnen als het XForms Common Environment (nu betekent de afkorting niets meer) is Xfce nog altijd populair onder gebruikers van Linux, maar ook andere Unix-likes en Unix zelf natuurlijk kunnen Xfce draaien.

Mezzo (Geleverd met SymphonyOS, Ryan Quinn)

Goed, deze is alweer wat moeilijker te krijgen, maar Mezzo is zeker een kijkje waard. De desktop wordt niet neergezet als map, in plaats daarvan is het een allesomvattende omgeving die alles direct aan de gebruiker presenteert. Het is even wennen, en de nieuwste versies van Mezzo worden niet meer als .deb-package vrijgegeven. Wellicht dat je nog ergens een oude package op de kop weet te tikken. Overigens ligt de ontwikkeling aan SymphonyOne alweer een tijdje stil.

FVWM (open source (gpl), FVWM.org)

Deze bestaat al een tijdje: al in 1993 is begonnen aan de F Virtual Window Manager voor de X Window System. FVWM is bruikbaar voor zo'n beetje elke Unix-like, en moet het vooral hebben van zijn extreme aanpasbaarheid en ondersteuning van virtuele desktops.

XPde (open source (gpl), XPde-team)

Frustrerend, is het niet: je wilt iemand overhalen om van Windows over te stappen op Linux, en die persoon doet het niet met het argument dat 'het zo anders is dan XP'. XPde probeert dat argument weg te halen door de interface zo dicht mogelijk aan te laten zitten tegen Windows XP. Vooruit, dit is geen optie voor ervaren open source-cracks, maar wel handig om mensen toch op Linux over te laten stappen. XPde zit nog in de bètafase.

EDE (open source (gpl/lgpl), Equinox Project)

Voor wie geen fratsen wil is de Equinox Desktop Environment (EDE) wellicht een mogelijkheid. Simpel, eenvoudig en daarmee ook op oude hardware te draaien. Maar je kunt het ook volstoppen met grafische foefjes als je wat modernere systemen hebt draaien.

Bron: Techworld