HAL 9000

HAL 9000 is de kwaadaardige boordcomputer van de Discovery One uit Stanley Kubrick’s film 2001: A Space Odyssey (1968) naar het gelijknamige boek van Arthur C. Clarke. HAL staat voor Heuristic programmed ALgorithmic computer. Volgens de makers is het dan ook toeval dat wanneer je alle drie de letters één plaats verder in het alfabet zou schuiven, de naam van de Big Blue tevoorschijn komt.

HAL vertoont naar verloop van de reis die de Discovery One spaceshuttle maakt richting Jupiter wat kleine gebreken. Daarop proberen de astronauten de slimme computer uit te schakelen. Vanaf dat moment wordt de computer echter de grote antagonist van de film.

Om uitschakeling te voorkomen probeert HAL de hele crew uit te moorden. Tevergeefs proberen de astronauten te verbergen hoe ze HAL willen uitschakelen, maar weten helaas niet dat HAL kan liplezen. Daarnaast kan HAL 9000 praten, hij heeft stemherkenning, gezichtsherkenning, een oog voor kunst, hij kan emoties uiten en interpreteren, redeneren en schaken.

Met dat alles heeft HAL 9000 overigens de dertiende plaats behaald in de lijst van 50 beste slechteriken in films volgens het American Film Institute.

Red Queen & White Queen

Een eerbetoon aan HAL uit 2001: A Space Odyssey is de Red Queen uit Resident Evil (2002), naar het gelijknamige videospel. De White Queen computer uit Resident Evil: Extinction (2007) is versie 2.0 van de geavanceerde kunstmatige intelligentie uit het eerste deel.

Red Queen en White Queen zijn hologrammen van kleine meisjes, die supercomputers representeren. Daarbij is de White Queen een stuk geavanceerder in haar holografische capaciteiten. Beide zijn een referentie naar het boek ‘Through the Looking-Glass', waar net als in de Resident Evil films ook ene Alice de hoofdrol speelt.

De Red Queen is de slechterik uit het eerste deel van de Resident Evil filmserie en controleert The Hive. Dat is een ondergronds onderzoekslaboratorium waar de eerste uitbraak van het T-virus (zombievirus) plaatsvindt. De White Queen biedt juist een helpende hand aan de protagonisten in Resident Evil: Extinction.

Master Control Program

In de film Tron (1982) doet het Master Control Program een greep naar de macht en daarmee naar wereldheerschappij. Het programma heeft nogal arrogante trekjes en vindt het een goed idee om het Pentagon te hacken, omdat het alles "900 tot 1200 keer beter kan besturen dan een willekeurig nietig menspersoon".

De protagonisten moeten alles uit de kast trekken om het MCP te weerhouden van alle kwade bedoelingen. De programmeur van het MCP wordt zelfs gechanteerd door het programma wanneer hij de controle probeert over te nemen.

Het MCP groeit al snel buiten de grenzen waar hij voor geprogrammeerd is. Hij steelt data, maakt andere programma’s tot slaafjes en neemt controle over allerlei bedrijven. Maar het MCP gaat ten onder door eigen toedoen. Het digitaliseert de held van het verhaal, die vervolgens met het beveiligingsprogramma Tron gaat samenwerken. Uiteindelijk wordt het MCP door hen vernietigd en verandert het ooit machtige MCP in een oude man die alleen nog maar potjes wil schaken.

Skynet

Skynet is het Global Digital Defense Network van het Amerikaanse leger in de Terminator films (en serie). Het systeem heeft dan ook macht over alle gecomputeriseerde verdedigingssystemen van het leger, zoals de B2-stealth bommenwerpervloot en het gehele nucleaire arsenaal.

De filmserie heeft meerdere tijdlijnen, doordat het verleden met tijdreizen wordt aangepast, maar in elke versie wordt het computerprogramma zelfbewust. Door dit zelfbewustzijn realiseert het dat de grootste bedreiging voor de mensheid, de mensheid zelf is.

Daarop start Skynet een campagne om de mensheid uit te roeien door kernbommen op Rusland te gooien en zo een wereldoorlog te veroorzaken. Vervolgens stopt het de overlevenden in concentratiekampen en doodt ze één voor één met behulp van robots en later de Terminators.

Na Terminator 2: Judgement Day (1991) lijkt het erop dat John Connor en de zijnen voorkomen dat Skynet ooit zal bestaan door de arm en CPU van een Terminator te vernietigen. In Terminator 3: Rise of the Machines (2003) blijkt dat echter slechts uitstel van executie...

WOPR

WOPR is de computer uit de film WarGames (1983). De afkorting staat voor War Operation Plan Response. De computer is geprogrammeerd om allerlei strategie- en oorlogspellen te spelen, zodat Amerika optimaal kan reageren op een eventuele nucleaire aanval.

Wanneer een jongen per ongeluk het wachtwoord raadt om binnen te komen in WOPR en spellen gaat spelen met het systeem, gaat het mis. De computer ziet het toch minder als een spelletje dan de jongen en vuurt daarop bijna de kernwapens van de VS af. Wanneer WOPR verleid wordt om in plaats van thermonucleair oorlogje boter kaas en eieren te spelen als leuke afwisseling, snapt hij dat er in geen enkel scenario wordt gewonnen als er eenmaal kernwapens afgevuurd worden. Daarom staakt hij de lancering.

WOPR is gebrand op winnen. Hij voert dan ook allerlei berekeningen uit om erachter te komen hoe Amerika de kernoorlog zou kunnen winnen. De computer heeft echter geen besef van realiteit en moet dus leren dat een kernoorlog niet de te prefereren optie is. Verder heeft de computer eigenlijk geen kwaad in de zin.

Klik hier om verder te gaan naar de 5 meest onrealistische filmklassiekers. Bron: Techworld