Kijk uit met je goedgelovigheid, want het is weer één april. Ondanks het feit dat een groot deel van de mensen zich degelijk bewust zijn van het feit dat het weer die dag is van dat amfibie dat zich op de één of andere manier heeft weten te verstoppen in je musculus gluteus maximus, toch worden er elk jaar weer blijkbaar dermate goed uitgewerkte grappen verzonnen dat veel mensen er intrappen. Hier volgen er 5.

1994: Drooglegging van de digitale snelweg

In een artikel van het blad PC Computing werd door John C. Dvorak beweerd dat er een wet aangenomen zou worden door de Amerikaanse regering waarin het surfen onder invloed van alcohol en het bespreken van seksuele onderwerpen op het internet verboden zou worden. Het wetsvoorstel zou het nummer 040194 hebben (1 april 1994) en ene Lirpa Sloof (April Fools achterstevoren) zou de bron zijn.

In het artikel stond beschreven dat de FBI de telefoonlijn zou aftappen van iedereen die alcohol gebruikt en misbruikt terwijl ze op internet surften. Verder werd beweerd dat het wetsvoorstel zeker doorgang zou vinden, want wie zou immers openlijk dronkenschap en computer seks steunen?

Omdat het wetsvoorstel eigenlijk niet zo heel erg veel van sommige daadwerkelijk ingediende voorstellen verschilde, trapten velen in de grap. Het werd dan ook goed gebracht. “Ik weet dat het vreemd klinkt, maar de regering vindt blijkbaar dat dronken zijn op een snelweg verkeerd is, ongeacht wat voor snelweg het is”, schreef Dvorak.

Het artikel genereerde een dermate grote stroom aan telefoontjes van pissige burgers, dat Senator Edward Kennedy officieel moest ontkennen dat hij iets met het wetsvoorstel te maken had.

1996: Ontdekking van de ‘Bigon’

Discover Magazine meldde op 1 april 1996 dat er een nieuw fundamenteel subatomisch deel(tje) was gevonden ter grootte van een bowlingbal. Hoe onrealistisch dit ook klinkt, de boze brieven van misleide lezers stroomden binnen na plaatsing van dit artikel. Het deel(tje), dat 'Bigon' werd genoemd, kon maar een miljoenste van een seconde gadegeslagen worden.

Uiteraard hadden wetenschappers dit moment snel weten vast te leggen (zie foto). De natuurkundige Albert Manque had met zijn collega’s het verschijnsel ontdekt doordat een computer connectie maakte met één van hun vacuüm experimenten en explodeerde, waarna een bol verscheen. De theorie die Manque opperde was dat de Bigon verantwoordelijk moest zijn voor veel onverklaarde verschijnselen, zoals bolbliksem of spontane zelfontbranding van het menselijk lichaam.

1997: Internet krijgt voorjaarsschoonmaak

Het bericht dat het internet een dag plat zou gaan voor een voorjaarsschoonmaak gonsde in 1997 over de hele wereld. De grote schoonmaak was nodig om elektronisch restmateriaal en wrakken uit het netwerk te vissen. Daaronder werden ‘overleden e-mail’ en inactieve ftp-, gopher- en www-sites verstaan die dan zouden worden opgeruimd.

Het karwei zou wereldwijd geklaard worden door 5 krachtige Japanse ‘internet-crawling’robots (Toshiba ML-2274). Gedurende de werkzaamheden werd iedereen aangeraden om alle apparatuur af te sluiten van het internet. Het bericht zou van de ‘Interconnected Network Maintenance Staff’ komen van het instituut voor technologie in Massachusetts.

De grap zelf is eigenlijk nog ouder. Hetzelfde werd namelijk al eens beweerd over de telefoonnetwerk. Jarenlang werd mensen wijsgemaakt dat het telefoonnetwerk zou worden schoongemaakt op één april en dat men er goed aan zou doen om een plastic zak om de hoorn te doen om het stof op te vangen dat de lijn uitgeblazen zou worden.

1999: Webnodes te koop

Er verscheen een persbericht op Business Wire over de oprichting van een nieuw bedrijf dat Webnode zou gaan heten. Het bedrijf zou van de overheid toestemming hebben gekregen om het eigenaarschap van de nodes te reguleren op het nieuwe internet. Er zouden 50 miljoen nodes zijn die samen de digitale snelweg vormen waar alle data overheen kon.

Het bedrijf zou 100 dollar per node vragen en een node zou aanzienlijk in waarde stijgen wanneer er veel verkeer langs kwam. Verder zouden bezitters van een node ook nog eens geld krijgen voor elke hoeveelheid data die langs hun stukje internet zou komen. Om die reden zou er een flinke run ontstaan op de nodes, zo beweerde het persbericht.

Toen er een enorme hoeveelheid aanvragen binnenkwam om aandelen in webnodes te kopen, moest iedereen teleurgesteld worden. Het ‘Next Generation Internet’ bestond wel, maar nodes waren er niet te vinden. Business Wire vond de grap allerminst amusant en klaagde de grappenmakers aan op voor fraude, contractbreuk, laster, en samenzwering.

2009: Gmail Autopilot

Google doet altijd lekker mee met één april. Eén van de grappen van vorig jaar was ook weer erg geslaagd. Gmail Autopilot werd geïntroduceerd als dé oplossing van Google voor al die tijd die je spendeert met het beantwoorden van e-mails.

De Gmail Autopilot zou automatisch je mail lezen en beantwoorden. Autopilot zou elke schrijfstijl kunnen aannemen, zou ook werken voor Gmail chat en werkte zelfs wanneer beide gebruikers het aan hadden staan. Twee Gmail accounts zouden zo blij met elkaar kunnen kletsen.

De limitatie zou volgens Google wel zijn dat je niet meer dan 3 berichten over en weer zou kunnen sturen, want de bèta tests zouden aantonen dat de kwaliteit van de conversatie daarna wel erg omlaag ging. Verder zou automatisch corresponderen kunnen resulteren in afspraken voor etentjes of de naamgeving van babies, waar je natuurlijk niet op zit te wachten.

Bron: Museum of Hoaxes Bron: Techworld