Gbridge 2.0

Gbridge is een van de meest veelzijdige tools die er zijn op het gebied van remote access. Dit gratis tooltje laat gebruikers niet alleen op afstand een Windows host besturen, maar kan ook bestanden overdragen, mappen delen en automatisch bestanden synchroniseren tussen pc’s. Gbridge is tolerant voor firewalls en behoeft geen modificaties aan de netwerk firewall. Wel heb je een Gmail account nodig om het te gebruiken.

Gbridge is beschikbaar voor alle versies van Windows vanaf Windows 2000 en de installatie is makkelijk op zowel de host als de client. De software creëert een VPN verbinding tussen de host en de remote pc via de Gbridge.com website en gebruikt een Gmail account voor authenticatie.

Deze VPN verbinding is volledig uitgerust, zodat meerdere clients elkaar kunnen zien en kunnen participeren in bestandsoverdrachten. Verder biedt het de opties van besturing op afstand en gedeelde bestandslocaties. Gbridge maakt een veelheid aan verbindingen tegelijkertijd mogelijk, in plaats van een één op één verbinding zoals de meeste remote access tools.

Eén erg interessante optie van Gbridge is de mogelijkheid om SecureShares te creëren die dan toegankelijk zijn voor alle gebruikers. Het is uiteindelijk niets meer dan een map op één van de client pc’s, maar Gbridge deelt het met al haar participanten. Zo kun je bijvoorbeeld de map ‘mijn documenten’ vanaf je pc op kantoor elke avond automatisch laten backuppen naar je pc thuis.

Remote desktop toegang is eveneens erg makkelijk te regelen. Het is mogelijk om de ingebouwde VNC client te gebruiken om de host pc over te namen of de eigen Remote Desktop connection te gebruiken van Windows zelf te gebruiken. Remote Desktop staat standaard uit, maar met een enkele klik aan de host kant kun je je host overnemen zonder ook maar een enkel poortje open te hoeven gooien op de firewall.

De besturing op afstand met VNC is een beetje traag vergeleken met een VNC installatie die locaal staat. Met Remote Desktop gaat het een stuk sneller, maar nog steeds iets langzamer dan een lokale installatie.

Aan de andere kant heb je alle features van Remote Desktop, inclusief de remote drives, printerondersteuning, remote geluid en gedeeld klembord. Het fijnste is nog dat je je firewall niet hoeft te openen en simpelweg een host kunt kiezen. Tenzij je netwerk een Windows Small Business Server heeft, heb je die flexibiliteit normaal niet.

Gbridge is niet zomaar de eerste de beste gratis remote access tool. Het is waarschijnlijk de eerste én de beste. Remote access naar windows hosts is makkelijk en flexibel en de SecureShares en automatische backup functionaliteit zijn uniek. Het gebruik van Gmail voor authenticatie zorgt voor makkelijke toegang tot je host, zonder dat je moeilijk hoeft te doen met de firewall.

Remote Desktop connection

Geen enkele lijst van remote access tools zou compleet zijn zonder Microsoft’s Remote Desktop Connection. Het programma zit vanaf Windows XP in elke versie van Windows ingebouwd en biedt grote voordelen voor remote access, zoals remote printer ondersteuning. Eén nadeel is dat je wel een poort over moet hebben op je firewall om in te kunnen loggen op de remote host.

Microsoft heeft ook versies van Remote Windows beschikbaar gesteld die draaien op eerdere versies van Windows tot Windows 95 en NT 4.0 aan toe. Host pc’s moeten Windows 2000 (via Terminal Services), Windows Server 2003, Windows Server 2008 of de professional of enterprise versies van XP, Vista of Windows 7 draaien. Er is geen host beschikbaar voor Windows Home edities of oudere Windows OSsen.

Met Remote Desktop Connection Client voor Mac 2 kunnen Mac-gebruikers verbinding maken met Windows pc’s, zodat ze bij de bestanden, applicaties of netwerkbronnen kunnen komen. Deze versie kan gratis gedownload worden en stelt gebruikers net als bij de Windows-versie in staat om te printen vanaf een remote host naar de printer bij de client.

Remote Desktop kan zich scharen onder de beste remote access tools die er beschikbaar zijn. Dat is niet omdat het standaard al in Windows zit, maar omdat het vele extra’s biedt. Behalve Gbridge (wanneer je een Remote Desktop Client gebruikt) kun je met geen enkele andere gratis remote access tool printen van de host naar een printer op de remote client.

Andere opties zijn de mogelijkheid om audio van host naar remote te sturen, het herconfigureren van USB- en seriële poorten, smart cards aan te sluiten op de client, het mappen van drives tussen host en remote en het delen van het klembord. Zo ongeveer alles wat je zou wensen dus.

Net als andere remote access tools die met port forwarding werken, is het lastig om Remote Desktop te schalen naar meerdere hosts tegelijk. In kleine bedrijven waar Microsoft Small Business Server 2003 of 2008 draait, hebben remote gebruikers meer flexibiliteit.

Via de Remote Web Workplace portal bijvoorbeeld, kunnen gebruikers via Internet Explorer inloggen op Small Business Server, hun pc uitkiezen uit een lijst van computers op een netwerk en die pc overnemen met behulp van de ActiveX control van Remote Desktop. Op die manier ben je niet beperkt tot een één op één verbinding.

TeamViewer 5

Met deze remote access tool kunnen remote gebruikers zowel Windows als Mac computers besturen van achter een firewall door middel van een small client applicatie. Deze tool is als het ware een goede allrounder als het gaat om remote access. De gratis versie is echter wel alleen voor thuisgebruik bedoeld. Remote printen is niet beschikbaar in TeamViewer 5, maar VoIP, video en ondersteuning voor conference calls is allemaal mogelijk en aanwezig in het programma.

TeamViewer 5 is firewall vriendelijk en maakt gebruik van de stqandaard HTTP poort (poort 80) om een remote client te verbinden met een host computer. TeamViewer gebruikt echter geen browser of tussenliggende website, zoals Gbridge. Er moet aan zowel de client- als de host-kant een klein programmaatje draaien om verbinding te maken. TeamViewer werkt met alle versies van Windows vanaf Windows 98 tot nu en vanaf Mac OS 10.4.

TeamViewer kan gestart worden vóór het Windows login scherm verschijnt. Het heeft zelfs de optie dat je als remote de host computer kunt herstarten in de veilige modus en opnieuw kunt verbinden. Dit laatste is een fantastische optie voor mensen die remote helpdesk ondersteuning bieden.

Video doet het erg goed via de TeamViewer connectie. Er is slechts een hele kleine vertraging in schermverversing die eigenlijk bijna niet merkbaar is. Een erg leuke feature is verder dat TeamViewer meerdere schermen op de host aan kan. Als remote gebruiker kun je dan kiezen welke monitor je wilt bekijken of je kunt ze allemaal tegelijk bekijken.

Als de remote monitors op een te hoge resolutie staan ingesteld, kun je dingen op het scherm echter niet lezen. Ook een leuke optie, is dat je ‘switch sides’ kunt doen met je partner die aan de host pc zit. Dat biedt de mogelijkheid om de controle later in een sessie bijvoorbeeld over te geven.

Remote printen is wat lastiger bij TeamViewer. Je moet de VPN aanzetten in de TeamViewer agent aan elke kant van de connectie, dan een printer mappen op de host computer naar een gedeelde printer op het remote apparaat. Het is een beetje een gekloot en niet de makkelijkste taak voor minder technische gebruikers.

TeamViewer is beschikbaar in commerciële versies die meer features bieden. Dan zul je echter wel wat flappen moeten neertellen. De gratis niet-commerciele versie is een goede keus voor basale remote access, maar als je remote moet printen, dan zijn andere remote access tools wellicht een makkelijkere optie.

VNC

VNC is bijna een synoniem van remote access. Er zijn 3 grote versies van VNC: RealVNC, TightVNC en UltraVNC. Ook bestaat er een versie voor de Mac, genaamd Chicken of the VNC. RealVNC is van die familie de meest volwassen telg, maar dan alleen de betaalde versie.

Alle Windows versies ondersteunen Windows hosts en clients en kunnen via Java toegang verschaffen tot een host. Geen van de gratis versies heeft echter de mogelijkheid om te kunnen printen op afstand. VNC is helaas niet zo vriendelijk in het gebruik met firewalls als Gbridge en TeamViewer, omdat een eigen poort benodigd is per host.

De installatie van VNC is snel en makkelijk op Windows hosts tot Windows XP en Windows Server 2003, ook bij de 64-bits versies. Er is een betaversie van TightVNC voor Windows Vista en 7, maar ondersteuning voor het nieuwste Windows OS is er alleen voor de betaalde versie van RealVNC.

Als de client en host software geïnstalleerd zijn, zal de netwerk administrator een poort in de firewall moeten openzetten en de poort configureren voor de VNC host voordat je als remote gebruiker verbinding kunt maken. Net als bij Remote Desktop moet er een extra poort gebruikt worden voor elke extra host.

Remote clients moeten verbinding maken met een gekwalificeerde URL als vnc.mijndomein.nl of het externe IP-adres van de firewall. Daar is dus wat coördinatie voor nodig tussen IT en de remote gebruikers.

Geen van de gratis versies van VNC ondersteunt printen op afstand, maar de betaalde versie van RealVNC doet dat wel. TightVNC en UltraVNC kunnen bestandsoverdracht tussen host en remote client aan, maar in RealVNC is dit dan weer een functie die alleen in het betaalde pakket zit.

In het algemeen werkt alle VNC software goed met Windows hosts en biedt een intuïtief platform voor besturing op afstand. Als je van plan bent te gaan printen op afstand is RealVNC eigenlijk de enige optie, maar de meeste Windows gebruikers zullen net zo gelukkig zijn met Remote Desktop.

LogMeIn Free Edition

LogMeIn is een gebruikersvriendelijke en firewall-vriendelijke remote access tool die goed in de buurt komt bij alles wat een remote gebruiker nodig heeft. De gratis editie biedt veilige remote access naar zowel Mac als Windows computers via alle populaire browsers. Helaas heeft de gratis versie geen optie voor printen op afstand, geluid doorsturen en bestandsoverdracht, dus de zakelijke gebruiker zal wellicht eerder voor de betaalde Pro2 versie gaan of een andere remote access tool kiezen.

LogMeIn gebruikt www.logmein.com als brug tussen je remote en host computer. Je maakt eerst een account aan op logmein.com en installeert de host-software op je computer. Om de host computer over te nemen log je in op logmein.com met je browser en selecteer je simpelweg de host pc in de lijst met beschikbare computers. Vanwege de brug functie van de website zijn er geen veranderingen aan je firewall nodig. De connectie via het web naar de host is beveiligd met een 256-bit AES SSL encryptie.

Host computers moeten op Windows 2000 of Mac OS X 10.4.6 of nieuwer draaien. De client draait op alles van Windows NT 4 tot Windows 7 (alle edities) en Mac OS X 10.4 of nieuwer. De gratis versie van LogMeIn is gelimiteerd tot de basisfuncties. Als remote access naar pc’s en Macs de enige vereiste is, dan is LogMeIn Free Edition perfect. Voor veeleisende gebruikers die willen printen en bestandsoverdracht laten plaatsvinden is er de betaalde versie.

Bron: Techworld