Windows 7 is weliswaar goed ontvangen, maar dat betekent nog niet dat het OS voor iedereen perfect is. Iedereen heeft andere wensen en Microsoft kan moeilijk alles customizable maken, want dan zouden minder gevorderde gebruikers door de opties het besturingssysteem niet meer zien. Gelukkig voor de gevorderde gebruikers, zijn er manieren om van alles te tweaken. En om dat weer makkelijk te maken voor iedereen zijn daar tools voor.

Nog even een voor de hand liggende opmerking voordat we beginnen: aan tweaken zijn altijd bepaalde risico’s verbonden. Maar wij zijn niet verantwoordelijk voor verlies van data, veroorzaakt door experimenten naar aanleiding van dit artikel..

Ultimate Windows Tweaker

Ultimate Windows Tweaker is een beetje de klassieker onder de tweaktools voor Windows 7. Je herkent er direct de tweaktools van weleer in die Windows 95 al grondig konden verbouwen, zoals het aloude Tweak UI.

Eigenlijk komt het erop neer dat je een hele sloot opties krijgt die onderverdeeld zijn in categorieën. Die opties variëren van accountmanagement tot UAC en van het start menu tot netwerk tweaks. Voor een uitgebreide lijst van functionaliteiten kun je hier even kijken. Ook werkt het programma vrij soepel. Geen overbodige tierelantijnen en ik ben geen foutmelding tegengekomen.

Het leuke aan Ultimate Windows Tweaker is dat het ook nog eens dat het een erg compact programma is. Daarnaast is het gratis. Dat betekent dus gewoon volle functionaliteit en geen features die je alleen kunt gebruiken in de Pro versie of iets dergelijks.

Download

Little Tweaker

Als je het echt simpel en schoon wilt houden, dan is Little Tweaker de juiste keuze. Het programma is minuscuul en dus portable. Verder hoef je het ook niet te installeren. Je kunt op diverse pc’s dus wat schakeltjes overhalen, zonder dat je bang hoeft te zijn dat er iets in het register blijft plakken.

De opties zijn dun gezaaid en vooral gericht op algemene aanpassingen. Als je op zoek bent naar een ongecompliceerde manier om je rechtermuisknopmenu aan te passen of waarschuwingen die je keer op keer laten weten dat je harde schijf bijna vol zit uit wilt schakelen, dan zit je met Little Tweaker gebeiteld. Aangezien tweaktools toch nog wel eens de neiging hebben om ongewenste bijeffecten te genereren, zijn de beperkte opties in dit programmaatje wellicht een mooie vorm van zelfbescherming.

Een nadeel van het programma is dat het niet draait op 64-bits Windows 7. Daarnaast ziet het er eigenlijk niet uit, maar het gaat natuurlijk nog altijd om de functionaliteit bij de kunst van het tweaken!

Download

EnhanceMySe7en

Hoewel de naam van dit tooltje wellicht meer doet denken aan viagra spam dan aan een lekker tweakgereedschapje, is EnhanceMySe7en een erg sterke tool om je Windows 7-functionaliteit mee te verlengen.

Het programma heeft zeer uitgebreide opties. Naast het extensieve arsenaal aan tweaks, vind je er ook een aantal handige tools in terug. Zo is er onder andere een Registry Cleaner, een Disc Cleaner en een duidelijk overzicht van al je opstartprocessen. Verder kun je allerlei programma’s en onderdelen van Windows customizen met EnhanceMySe7en.

Het knappe aan deze tool is dat hij ondanks de vele opties erg overzichtelijk blijft. Boven in beeld zijn de verschillende onderdelen aan te klikken en net daaronder staan de subopties die bij de actieve categorie horen. De opties zelf zijn verder kort, bondig en duidelijk getiteld. Vink maar raak dus.

Ook is er een soort messaging systeem ingebouwd dat zowaar niet irritant is. Het geeft je onder in beeld af en toe tips over wat nog geoptimaliseerd kan worden bijvoorbeeld. Negeren is dus altijd een optie.

De gratis versie van EnhanceMySe7en biedt erg veel. Er is echter ook een betaalde versie. Dat betekent dus automatisch dat je met de gratis versie niet alle functionaliteit van het programma kunt gebruiken.

Toch is het gelukkig slechts een klein deel dat afwezig is in die gratis versie. Het programma is overigens zowel in een speciale 32-bit als 64-bit versie te verkrijgen.

Nadelen van het programma zijn dat je het moet installeren, waar dat bij sommige andere tweaktools niet hoeft. Ook neemt het programma 65Mb in het geheugen in, wat niet weinig is.

Download

God Mode

Als je geen zin hebt om iets te downloaden of te installeren, kun je natuurlijk nog altijd gaan voor de God Mode. Die kennen we van games natuurlijk, maar helaas wordt je hier niet letterlijk onsterfelijk van en krijg je geen oneindige bandbreedte of iets dergelijks. Wel kun je zonder dus ook maar iets te downloaden of installeren, instant veel meer functionaliteit krijgen.

Wanneer je namelijk een nieuwe map aanmaakt op je bureaublad en hem de volgende naam geeft:

"Techworld is mijn ICT-bijbel.{ED7BA470-8E54-465E-825C-99712043E01C}"

Dan verandert het icoontje van de map. Als je er vervolgens op dubbelklikt, heb je alle opties die beschikbaar zijn in het gehele configuratiescherm in één master-venster als het ware. Erg de moeite waard om eens te proberen, al is het alleen al om opties te vinden waar je het bestaan niet vanaf wist.

Oja, je kunt trouwens ook alles voor de punt ook vervangen door iets cheesy’s als “GodMode” ofzo.

Rainmeter

In hoeverre dit een echte tweaktool is hangt af van je definitie. Maar een pimptool is het op zijn minst wel. Rainmeter is een tool die een soort skin over je Windows heen trekt. Maar die omschrijving doet de tool geen eer aan. Met Rainmeter kun je namelijk van alles doen met data. Zo kun je het weerbericht integreren in je desktop, maar in het algemeen kun je de hele interactie met het besturingssysteem beïnvloeden met het programma.

Rainmeter is de meest stijlvolle manier om je geheugen en processor te monitorren. Ook kun je bijvoorbeeld in je desktop RSS feeds embedden, je e-mail lezen, twitteren en to do lijstjes maken. Met andere woorden: met Rainmeter kun je op een overzichtelijke manier en precies zoals jij dat wilt elk detail van je bureaublad tweaken.

Download

Omdat in dit geval plaatjes meer zeggen dan 1000 woorden, ziehier de kunstige wereld van Rainmeter:

Bron: Techworld