Niet iedere werkgever staat komende weken te springen om het wereldkampioenschap voetbal. Veel van de wedstrijden worden namelijk ’s middags uitgezonden. 1 op de 5 werknemers neemt speciaal vrij om het Nederlands Elftal in actie te zien komen in Zuid-Afrika. Voor degenen die gewoon naar kantoor moeten, 5 apps voor iPhone die je op de hoogte houden van alle ontwikkelingen op het toernooi. Als er geen tv of radio beschikbaar is, heb je altijd je smartphone nog.

VI WK 2010

Het voetbalblad Voetbal International heeft al lange tijd een nieuwsapp voor iPhone, maar heeft onlangs ook een speciale WK-app uitgebracht met de naam VI WK 2010. Met de applicatie kun je informatie over het WK opvragen in de vorm van standen, livescores, wedstrijddetails, en ranglijsten. Ook bevat de app achtergrondinformatie over landen, spelers en de kwalificatie. De applicatie lijkt verdacht veel op de gewone app van VI, maar hiermee kun je wel push-berichten ontvangen wanneer er nieuwsberichten zijn of wanneer er doelpunten worden gescoord. Dit is in te stellen per land of per wedstrijd. Hoewel de app voornamelijk om tekst draait, is een leuke toevoeging het tabblad Video. Hierin kun je namelijk filmpjes van de kwalificatieronden en fragmenten uit het televisieprogramma Voetbal International uit het Kurhaus bekijken.

Prijs: gratis

Ontwikkelaar: Voetbal International

Grootte: 4MB

WK-2010

Minder uitgebreid dan Voetbal International is de applicatie WK-2010 van ITnext. Maar “minder uitgebreid” wil niet zeggen dat je hier niet net zoveel plezier aan kunt beleven. De app werkt snel en biedt een aftelmogelijkheid tot het begin van het WK, alle uitslagen en standen, de verschillende WK-selecties, een lijst met topscorers en live-standen gedurende de wedstrijden.

(De applicatie WM-2010 is trouwens precies hetzelfde, maar dan volledig Duitstalig.)

Prijs: gratis

Ontwikkelaar: ITnext

Grootte: 1,5 MB

OnsOranje

OnsOranje is de officiële WK-applicatie van de KNVB en wordt gesponsord door de Staatsloterij. In de applicatie kun je de speelschema’s vinden, groepsindelingen, uitslagen, standen en het laatste nieuws. Ook OnsOranje kent push-notificaties en een eigen ‘fanzone’ met foto- en videocontent. Helaas moet de gebruiker wel reclameberichten voor de Staatsloterij in het nieuwsoverzicht tolereren. De galerij met spelersinformatie van Nederlands Elftal spelers is trouwens wel erg mooi gemaakt.

Prijs: gratis

Ontwikkelaar: MobileGeneration

Grootte: 2,6 MB

Justin.tv

Justin.tv is geen echte WK-applicatie, maar je kunt met dit handige programmaatje wel live de beelden opzoeken van de verschillende wedstrijden. Justin.tv biedt p2p livetelevisie, dat betekent dat gebruikers zelf een televisiestream aanbieden en dat de benodigde bandbreedte gedeeld wordt door de gebruikers. In de praktijk is het zo dat hoe meer kijkers er zijn, hoe vlotter de beelden op je scherm getoverd worden. Binnen Justin.tv is geen directe snelkoppeling naar de wedstrijden aanwezig, maar de livestreams zul je door het invullen van termen als “oranje”, “ned-den” of “world cup” wel kunnen vinden. Tijdens de wedstrijden kun je trouwens live chatten met andere kijkers.

Prijs: gratis

Ontwikkelaar: Justin.tv

Grootte: 1,5 MB

WK Spel 2010

Het WK staat natuurlijk synoniem voor gezelligheid. Met je vrienden, familie of misschien collega's naar wedstrijden kijken. En wat daar weer bij hoort is natuurlijk het gezellige getreiter wanneer de jij een wedstrijd goed voorspelt en een ander niet. Daarvoor hebben we WK-pooltjes.

Daarom dan ook een app in deze top 5 om pooltjes mee te stichten. Op de iPhone is er namelijk het WK Spel 2010. Het is een overzichtelijke app zonder te veel toeters en bellen. Je kunt meedoen aan de algemene ranglijst, waar natuurlijk erg veel mensen in resideren, maar je kunt ook een eigen subpooltje beginnen. Daarmee kun je al je familie en vrienden voor uitnodigen en een eigen competitie in het leven roepen. Desnoods kun je met je eigen groepje ook nog een geldbedrag afspreken natuurlijk, als je een beetje een gokker bent en je dierbaren graag geld afhandig maakt.

Prijs: gratis

Ontwikkelaar: Bas Pellis

Grootte: 1,1 MB

Bron: Techworld