AppleJack (Open source (GPL), The Apotek)

Macs blijven computers, en computers hebben last van probleempjes. In sommige gevallen moet je zelfs gaan rommelen in de Single User Mode, en juist dat proces moet AppleJack draaglijker maken. Je kunt bijvoorbeeld de permissions repareren, een bekende activiteit voor de gebruikers van vooral de oudere Mac OS X-versies.

Precipitate (Open source (Apache), Stuart Morgan/Google)

De cloud, de cloud… mensen vertrouwen hun documenten er vaker aan toe. Zo krijg je wel steeds meer plekken waar je iets hebt opgeslagen, en dus heb je meer kans dat iets zoek raakt. Precipitate hang je in Spotlight of Google Desktop for Mac, en maakt het mogelijk om deze documenten snel weer terug te vinden.

Growl (Open source (BSD), The Growl Team)

Een populair notificatiesysteem. Gebeurt er iets, dan geeft Growl een berichtje af. Applicaties ondersteunen Growl vanuit zichzelf, of door middel van plugins.

Fink (Open source (GPL), The Fink Project)

Diep van binnen blijft Mac OS X een Unix-build, en Fink is een repository met als doel om Unix-packages over te poorten. Voor wie niet lekker overweg kan met de command line, is er nog FinkCommander die een GUI biedt.

MacPorts (Open source (BSD), MacPorts project)

MacPorts ligt een beetje in het verlengde van Fink. Ook hier gaat het om een package management system voor Mac OS X en andere Darwin-gebaseerde Unices. Bron: Techworld