Apple's applicatie Terminal is erg handig op de Mac. Het is een tekstgebaseerde interface waarmee je de Mac beheerst via opdrachten. Je kunt daar veel mee veranderen en een hoop wijzigen van het normale gedrag van de machine. Hoewel je een beetje moet uitkijken wat je doet als je hem gebruikt, kunnen powerusers snel dingen aanpassen op de Mac.

De Terminal is niet erg vergevingsgezind. Je hoeft er niet bang voor te zijn, maar je moet voorzichtig genoeg zijn om precieze instructies te geven aan de Mac en begrijpen wat je van het systeem vereist, vooral als je opdracht begint met sudo. Ik wil hier vijf terminal-tips met je delen die handig zijn, maar niet té ingrijpend.

Voeg een map toe aan het Dock

Het Dock van een Mac is aanpasbaar met defaults write com.apple.dock en we maken in dit voorbeeld een map aan met recente applicaties. Open de Terminal en tik de opdracht:

defaults write com.apple.dock persistent-others -array-add '{ "tile-data" = { "list-type" = 1; }; "tile-type" = "recents-tile"; }';killall Dock

Control-klik nu op het Docke-item en je vindt hier opties om te wijzigen wat de map weergeeft, bijvoorbeeld recente applicaties, documenten of favorieten.

Wijzig het standaardbestandstype van een screenshot

Als je een screenshot maakt, slaat de Mac die standaard op als PNG. Dat is prima, maar misschien wil je een lagere resolutie om direct online te publiceren, of juist een hogere standaardresolutie om hem te bewerken. Je kunt elk bestandsformaat kiezen dat de Mac native ondersteunt, zoals JPG, TIFF, PDF, PSD en meer. Open de Terminal en tik:

defaults write com.apple.screencapture type JPG

In dit voorbeeld worden screenshots nu opgeslagen als JPG, maar verander hier het bestandsformaat om een ander afbeeldingstype te kiezen. Om weer terug te keren naar de default, herhaal je deze opdracht, maar dan met PNG als laatste parameter.

Flush het geheugen

Als een Mac slecht reageert, werkt een herstart meestal omdat het werkgeheugen dan wordt geleegd en het systeem daarna vaak beter loopt. Dat betekent alleen wel dat je documenten moeten zijn opgeslagen en apps het liefst veilig worden afgesloten. Maar je kunt ook het geheugen legen zonder het systeem te herstarten. Dit vereist wel een sudo-opdracht. Open de terminal en tik:

sudo purge

(Of op een Mac van voor Sierra gewoon purge.) Het systeem vraagt om je wachtwoord en maakt dan het werkgeheugen vrij.

Bestandssysteem repareren

Je kunt bestandssystemen op je Mac controleren en repareren. Start het systeem terwijl je Command-S ingedrukt houdt om de modus met één gebruiker te starten. Je hoort het opstartgeluidje en ziet daarna witte letters op een zwarte achtergrond. Je krijgt dan een opdrachtregel te zien die in feite lijkt op de Terminal. Tik nu:

fsck fy
  • Er loopt nu een hoop code over het scherm terwijl het systeem wordt gecontroleerd.
  • Je ziet dan een melding File system was modified of The volume (name) appears to be OK.
  • Als je de eerste melding ziet, tik dan fsck fy opnieuw en herhaal het proces tot je de tweede melding ziet.
  • Als deze boodschap niet verschijnt, is er waarschijnlijk een softwareprobleem dat de Mac niet kan oplossen.
  • Herstart de machine om deze modus te verlaten en normaal op te starten.

Nooit meer slapen

Het is op sommige momenten - bijvoorbeeld als je een renderingsklus doet of de Mac met andere grote taak laat ratelen - een goed idee als je Mac niet in slaapmodus gaat. Dat kun je voorkomen met de opdracht:

caffeinate

De Mac blijft daarmee wakker tot de taak is afgerond. Om het te beëindigen tik je Control-C in de terminal. Als je wilt dat de opdracht een specifieke periode actief is, kun je er een tijd bij zetten in seconden. Bijvoorbeeld een uur als:

caffeinate -t 3600