Je hebt de YouTube-app waarschijnlijk al jaren en neemt hem misschien voor lief. Maar de app kan steeds meer en doet veel meer dan videootjes openen als je op een link klikt. De meeste mensen benutten de mogelijkheden van de app vrijwel niet, dus laten we eens kijken naar wat de app nog meer kan.

Dubbeltikken om te verspringen

Het kan lastig zijn om te navigeren naar precies het stukje dat je wilt met de balk op een touchscreen, maar er zit een simpele feature in de app die je makkelijker brengt naar het stukje dat je eigenlijk wilt hebben. Door twee keer te tikken aan de rechterkant op het filmpje, spoelt deze automatisch tien seconden vooruit.

Hetzelfde geldt voor tikken aan de linkerkant, maar dan spoelt het filmpje tien seconden terug. Als je dat geen fijne interval vindt, ga je naar Instellingen > Algemeen om de tijd te verkorten naar 5 seconden of te verlengen naar 15, 20, 30 of 60 seconden.

Afspelen op de achtergrond

Soms gaat het je alleen om de audio en dan is het vervelend dat die stopt zodra je de video minimaliseert. Gebruikers smeken Google al jaren om een optie om video's op de achtergrond af te kunnen spelen en die is er nu. Helaas alleen voor mensen die een YouTube Red-abonnement hebben.

De feature heeft een nadeel in de zin dat je moet opletten dat filmpjes niet doorrollen op de achtergrond als je de mobiele databundel gebruikt. Ook kan de feature juist irritant worden, dus het is logisch dat Google hem niet standaard gebruikt op de algemene YouTube-app.

Als je in Red bent ingelogd, tik je op de home-knop en de audio blijft automatisch doorspelen op de achtergrond. Als je dat niet wilt, ga dan naar de instellingen waar je afspelen op de achtergrond kunt uitschakelen. Er is ook een optie om alleen op de achtergrond af te spelen als je de koptelefoonaansluiting gebruikt.

Beperk mobiel datagebruik

Onderweg is het fijn om de tijd even te verstrooien met een paar filmpjes, maar het gebruik van data kan aardig aantikken en voor je het weet ben je over het maandelijkse maximum en word je naar een lagere snelheid gedrukt of moet je zelfs meer betalen. Gelukkig is er een instelling in YouTube om dat te voorkomen.

Ga naar Instellingen > Algemeen en bovenaan vind je de instelling Mobiele data beperken. Met die instelling streamt de app in een lagere resolutie als je op 4G zit en op een hoge kwaliteit als je op wifi zit.

Bekijk in 3D

YouTube heeft tegenwoordig best veel VR-video's. De 360-graden video's werken op pc en mobiel, maar zijn het beste te bekijken in een Cardboard-viewer of Daydream-headset. Zoek een 360-graden video en klik op het Cardboard-pictogram rechtsonder of op de instellingen en 'Weergeven in Cardboard'. Dit werkt op elke VR-headset waar je smartphone in moet.

De video wordt met deze optie opgesplitst in twee schermen, zodat het beeld stereoscopie gebruikt om ook diepte te ervaren. Gewone video's kun je ook in een dergelijk beeld weergeven, maar alleen via de instellingen en de non-immersive filmpjes worden afgespeeld in een zwevend schermpje die je door je headset bekijkt.

Download video's

Maar de veruit meest verzochte feature de afgelopen jaren is ongetwijfeld een downloadknop zodat je offline kunt kijken. Net als afspelen op de achtergrond, is deze feature toegevoegd aan de premiumversie YouTube Red. Dat betekent dat je een abonnement moet hebben om filmpjes te mogen downloaden.

Als je dat doet, vraagt de app in welke beeldkwaliteit je wilt downloaden en geeft het een schatting van de bestandsgrootte. De app onthoudt je antwoorden voor de volgende keer, tenzij je een vinkje uitzet dat de app hier niet meer om vraagt. In de instellingen van de app staat hoeveel opslagruimte je YouTube-downloads tot nu toe innemen en er is een optie om ze allemaal te verwijderen