Na een tijdje gebruik neemt Firefox soms veel tijd in beslag om op te starten. Veel gebruikers klagen dat na een het opstarten van Windows en een klik op het Firefox-pictogram de browser veel tijd nodig heeft voordat hij daadwerkelijk gebruiksklaar is. Dit geldt des te meer naarmate er meer add-ons zijn geïnstalleerd. Last van traagheid? Begin dan bij het opschonen van de add-ons.

1. Add-ons opruimen

Druk op het hamburgerpictogram rechtsboven (de drie horizontale streepjes) en kies Add-ons in dat menu. Alternatief kun je ook tegelijkertijd op Ctrl, Shift en A indrukken. Onder het tabje Extensies aan de linkerzijde zie je welke add-ons je hebt toegevoegd. Sommige daarvan zijn wellicht achterhaald omdat je een andere extensie gebruikt of helemaal niet meer gebruikt.

Een bijkomend voordeel van het verwijderen van add-ons is dat de extensies ook updates krijgen: minder extensies = minder updates = minder vaak herstarten van de browser. Kijk behalve onder Extensies ook naar Plug-ins waar hetzelfde voor geldt. Als laatste verdient het aanbeveling om de actueelste versie van de browser te gebruiken. Om te updaten klik je op het hamburgerpictogram Help > Over Firefox. De browser begint dan automatisch met versiecontrole en voert een update uit wanneer nodig.

2. Hardwareversnelling

Als je video's, games en andere grafisch intensieve toepassingen bekijkt, kan de browser daar mee worstelen. Daarom gebruiken moderne browsers vaak de GPU voor zulke componenten om de processor te ontlasten en vrij te spelen voor andere processen. Als het goed is, gebruikt jouw editie van Firefox standaard deze methode, maar het kan voorkomen dat je systeem wel geschikt is, maar de GPU niet wordt aangesproken.

Onder Opties in het hamburgermenu vind je de hardwareversnelling onder het tabblad Algemeen als je Aanbevolen prestatie-instellingen gebruiken uitvinkt. Standaard gebruikt Firefox Quantum de hardwareversnelling als je systeem daar geschikt voor wordt bevonden, maar bij problemen kun je hier de optie zelf in- en uitschakelen.

3. 64 bit-versie

Onder Windows is het aan te raden om de 64-bit versie te gebruiken om de snelste editie te hebben. Meestal ontvang je deze versie automatisch de eerste keer dat je Firefox installeert. Onder Help > Over Firefox zie je niet alleen welke versie je momenteel gebruikt, maar ook of het de 32- of 64-bits versie is. Kijk regelmatig in dit venster of je nog een actuele versie van de browser gebruikt.

4. Opschonen

Als niets hiervan heeft gebaat, raden ontwikkelaars aan om de ingebouwde opschoonfunctie van Firefox te gebruiken in plaats van te blijven hangen op troubleshooten wat uiteindelijk wellicht niets oplevert. De opschoonfunctie maakt een back-up van al je gebruikersgegevens, verwijdert daarna alle extensies en andere aanpassingen en zet alle instellingen terug naar de standaardwaarden. Daarna worden persoonlijke gegevens weer teruggezet.

Als je liever zelf de controle houdt over back-ups kun je zelf bladwijzers opslaan door de bladwijzerbibliotheek te openen met Ctrl, Shift en B en ze te exporteren. Naderhand kun je op dezelfde manier bladwijzers weer importeren. Vervolgens start je de opschoonfunctie door in de adresbalk about:support te tikken.

De pagina Probleemoplossingsinformatie bevat een hoop informatie over de browser, waaronder diagnostische gegevens van grafische rendering, flags die je hebt aangepast in about:config, crashrapporten en meer. Maar bovenaan staan twee grote knoppen, eentje voor de veilige modus en eentje om Firefox op te frissen. Klik op deze knop en volg de instructies. De volgende gegevens worden automatisch geback-upt:

  • Bladwijzer
  • Geschiedenis
  • Wachtwoorden
  • Geopende tabbladen en vensters
  • Cookies
  • Formuliergegevens voor automatisch aanvullen
  • Persoonlijke woordenboek

Als het opfrisproces is afgerond, worden deze gegevens weer teruggezet in het nieuw aangemaakte gebruikersprofiel.

5. Defragmenteren met SpeedyFox

Als laatste de gratis third party-tool SpeedyFox die belooft Firefox tot aan drie keer sneller te maken dan de huidige installatie. Volgens de makers worden de SQLite-databases in de loop der tijd trager omdat ze gefragmenteerd raken. Apps hebben daardoor meer tijd nodig om hun gegevens aan te spreken en SpeedyFox wil dit probleem oplossen door de profieldatabases te defragmenteren.

Verschillende browsers worden door de tool ondersteund, zoals je kunt zien in het screenshot hieronder, waar onze verschillende browsers allemaal werden gedetecteerd. De software vindt het pad naar de gebruikersdatabase van elke browser die je vervolgens een voor een of allemaal tegelijk kunt optimaliseren met de knop 'Optimize!'

[urlx=https://webwereld.nl/uploads/5/p/5pj4w00cy0cwgk6u.png]

Verwacht hier geen wonderen van: de beloofde drievoudige versnelling hebben we in ieder geval niet bemerkt. We meenden een lichte versoepeling te detecteren, maar zonder benchmarks weten we niet zeker hoe serieus die is. Als je duidelijk verbeterde prestaties bemerkt, raadt SpeedyFox aan dit proces elke week á twee weken te herhalen, omdat de profielendatabase steeds weer opnieuw chaotischer raakt bij het surfen.