De voornaamste gespreksonderwerpen op de conferentie gaan over applicaties, mobiele applicaties om precies te zijn. Verschillende ontwikkelaars stonden te trappelen om hun nieuwe applicaties aan pers en durfinvesteerders te presenteren. Na een dag van pitches en demonstraties, zijn dit de meest in het oog springende apps.

1. Tango (iPhone / Android)

Tango is vandaag live gegaan in zowel Apple’s App Store en de Android Market. Deze app voor videoconferencing maakt gebruik van zowel de camera aan de voorzijde als aan de achterzijde van de telefoon. Tot zover nog niks nieuws vergeleken met Apple’s Facetime en Qik, toch?

Er zijn wel degelijk verschillen te noemen. Tango laat je videobellen met een iPhone naar een Android (en vice-versa) via wifi en 3G. Daarnaast kun je video tijdens een gesprek desgewenst uitzetten en kiezen of je jouw contact in een groot of klein venster weergeeft. Tango detecteert automatisch wie van je vrienden de app geïnstalleerd heeft staan en creëert op basis daarvan een contactenlijst binnen de app. Je hoeft geen apart profiel op je Android te maken; je installeert Tango, start de applicatie op en je bent klaar om van videoconferencing gebruik te maken.

We hebben zelf Tango mogen uitproberen en waren onder de indruk van de videokwaliteit en het gebruiksgemak.

2. Firefox 4.0 (Android)

Vorige week hebben we de alpha-versie van Firefox (codenaam Fennec) getest in onze Battle of the Android Browsers. We waren onder de indruk van zijn desktop-achtige mogelijkheden, maar hadden wat problemen met de installatie en vonden bepaalde onderdelen wat traag werken. Vandaag hebben we gekeken naar de Firefox Beta waarin de nodige snelheidsverbeteringen zijn doorgevoerd. Dit is te danken aan een nieuwe Javascript engine (dezelfde die je in de desktopversie zult vinden).

Naast dat de browser sneller is geworden, heeft Firefox Beta voor het Android platform een paar vernuftige functies. Firefox synchroniseert automatisch met de Geschiedenis, de Bladwijzers, wachtwoorden en openstaande tabbladen van je desktop. En net als bij de desktopversie kun je Firefox Mobile uitbreiden met add-ons. We kunnen trouwens de nieuwe zoekfunctie waarderen. Deze slaat je voorkeuren op en draagt favoriete sites aan hoe vaker je de functie gebruikt.

3. PhoneTell (Android)

PhoneTell is een gratis applicatie die binnen je contactenlijst van je Android-toestel wordt geïntegreerd. PhoneTell importeert contacten van Facebook, LinkedIn en andere social media en verbindt deze met bestaande contactinformatie. Het maakt een zogenaamd ‘mastercontact’ aan voor ieder persoon en verwijdert automatisch dubbele informatie.

PhoneTell leert van je belgedrag en past de manier waarop je contactinformatie gebruikt daarop aan. Als je bijvoorbeeld een vriend vooral op zijn werknummer probeert te bellen, zorgt PhoneTell ervoor dat dit zijn primaire nummer wordt. Phonetell kan ook leren dat je je vriendin voor 17.00u ’s middags op haar werktelefoon belt en na dat tijdstip liever mobiel bereikt.

Niet geheel onbelangrijk is de database van 300 miljoen contacten die PhoneTell bijhoudt om voor jou onbekende nummers te matchen. Daaronder vallen bijvoorbeeld ook de verborgen nummers van bepaalde helpdesks. Als je telefoon een nummer niet herkent, wordt dit in de PhoneTell database opgezocht.

Wanneer je via producten of diensten via PhoneTell opzoekt, krijg je resultaten die verder gaan dan je huidige locatie. Als je om 16.00u ’s middags een pizza wil bestellen, dan krijg je alleen resultaten voor bezorgservices die al actief zijn.

4. Evri (iPhone / Android)

Evri brengt op een nieuwe manier content naar de mobiele telefoon. Het bedrijf heeft een vijftal gratis applicaties ontwikkeld met ieder een andere focus (Roddels, Rock, Football, Tech en Honkbal) en blinkt uit in de manier waarop je door de content navigeert. De content komt van duizenden verschillende bronnen en bevat nieuwsverhalen, uitslagen, video’s, foto’s en tweets. Volgens CEO Will Hunsinger van Evri wordt de content gevonden via een eigen semantische zoektechnologie. Wat zo bijzonder is aan deze app is het gebruiksgemak van de navigatie op een klein mobiel scherm.

5. Micello (iPhone / iPad / Android)

Micello is een kleine startup die bezig is met het oplossen van een van de grote problemen waar locatieservices als FourSquare momenteel mee kampen. Zulke diensten werken voor buitenlocaties, maar niet voor binnen. Micello (een gratis app) bevat plattegronden van de binnenkant van openbare gebouwen, zoals winkelcentra of kantoortorens. Gebruikers kunnen op deze manier “inchecken” bij een specifiek bedrijf of een specifieke winkel in plaats van alleen bij het gebouw. Micello werkt op 10 meter nauwkeurig en bevat op dit moment de plattegronden van meer dan 215.000 gebouwen.

Bron: Techworld