Weet je nog dat je met je 14k4 modempje en je 386 SX het net op kroop met het bijbehorende gekraak en gepiep? En dat je dan je tijd goed moest gebruiken, want die telefoontikken liepen aardig op als je lang online zat. Bovendien zat je de helft van de tijd natuurlijk te wachten op dat ene plaatje dat pixel voor pixel op je beeldscherm verscheen.

De sites die hier besproken worden komen uit de tijd dat het internet langzamerhand steeds populairder begon te worden. Sommige websites zijn een langzame dood gestorven. Herinnert iemand zich Freemail bijvoorbeeld nog? Maar andere webpagina’s van het stenen internettijdperk bestaan nu nog en zijn bijna niet meer weg te denken. Hoe zagen die sites er ook alweer uit eigenlijk?

mIRC

mIRC is natuurlijk in eerste instantie geen website, maar eerder een programma. Toch heeft menig internetpionier de site meermalen bezocht, met als gevolg het bijbehorende chatten op IRC (Internet Relay Chat). Bij veel mensen staat de eerste ervaring met dit fenomeen nog diep in het geheugen gegrift.

Het was dan ook een aparte gewaarwording om opeens met iemand van de andere kant van de wereld te communiceren die toevallig op hetzelfde ‘kanaal’ zat. Dat was toch een ander slag chatten als instant messaging met het latere ICQ en MSN, waarbij veel meer met specifieke mensen gecommuniceerd werd in plaats van met z'n allen gezellig onoverzichtelijk door elkaar heen zwetsen in een chatroom.

mIRC werkte met verschillende kanalen die begonnen met ‘#’. Zo had je #Holland, waar veel Nederlanders te vinden waren. Maar je kon ook gewoon je eigen kanaaltje beginnen. In een kanaal zat altijd minstens één iemand met een doorgaans felbegeerd ‘opje’ (operator afgekort). Daarmee had je de macht om vervelende mensen van het kanaal te schoppen of voorgoed te verbannen.

Met mIRC was het ook mogelijk om je eigen script voor het programma te schrijven. En dat was gelukkig helemaal niet zo moeilijk. Zo kon je alle kleuren veranderen naar je eigen stijl en standaard begroetingen en complete ascii tekeningen met een simpel commando tevoorschijn toveren.

Kwaadwillenden konden ook scripts maken of downloaden waarmee ze een kanaal kon ‘flooden’, door zoveel troep te sturen dat het kanaal op tilt ging en iedereen eraf gooide. Vervolgens konden deze ‘slechteriken’ dan een ‘takeover’ plegen op het kanaal door er zelf als eerste weer op te komen en zo het enige opje te verwerven. Romantisch was die tijd…

mIRC bestaat nog steeds. Maar zo populair als het programma eind jaren ’90 was, zal het waarschijnlijk niet meer worden.

De mIRC website van 1998

Startpagina

Dat het concept van Startpagina het goed deed staat als een paal boven water. Dat het de laatste jaren bergafwaarts gegaan is, zal weinig mensen verbazen. De dochterpagina’s werden immers slecht beheerd en stonden vol met dode links. In de glorietijd van Startpagina waren echter vooral de mensen die nog niet heel veel van het internet snapten erg blij met het fenomeen.

Je kon er direct zoeken via allerlei search engines, naar vele populaire sites surfen met een enkele klik en zowel serieuze als hobbymatige sites stonden overzichtelijk op een rijtje. Tsjah… wat valt er verder over te zeggen. Startpagina is Startpagina. En eigenlijk is er sinds eind jaren ’90 dan ook bepaald niet veel veranderd!

De Startpagina website van 2000

Nedstat

Wie eind jaren ’90 een eigen website had, kent Nedstat gegarandeerd. Nedstat basic had in de hoogtijdagen 1.6 miljoen gebruikers. Het was een dan ook een kleine revolutie, toen het opeens mogelijk was om te zien hoeveel mensen er daadwerkelijk op je ‘my first website’ kwamen. Sterker nog, je kon zelfs zien waar ze vandaan kwamen. Uiteindelijk spaarde je dan natuurlijk alle landen en was het een hoogtepunt wanneer je voor het eerst een hit had van een bezoeker uit Frans Polynesië!

Nedstat is verzonnen door ene Michiel Berger. Hij kreeg de behoefte om het aantal bezoekers te meten die op websites kwamen die hij zelf niet hostte. Daarop verzon hij het simpele trucje van het linken naar een plaatje dat op zijn eigen server stond, waardoor simpelweg geteld werd hoeveel keer het plaatje gedownload werd.

Nedstat zoals we het allen kennen van vroeger is helaas niet meer. De basic versie is op een gegeven moment overgenomen en veranderd in WebStats4U. Daarbij kregen bezoekers van je site opeens pop-up reclames met onder andere pornografisch materiaal. Verrassend genoeg wilden opeens wel héél weinig mensen de teller op hun site houden. Nedstat is er wel nog altijd voor de zakelijke markt.

De Nedstat website van 1996 En natuurlijk de 'oh zo nostalgische' statistieken site

Tweakers

De ontwikkelingen in ICT zijn natuurlijk erg snel gegaan in de afgelopen 10 tot 15 jaar en Tweakers was er vroeg bij om dat alles in de gaten te houden. Daarom is het toch wel erg grappig om even terug te kijken naar wat oude pagina’s van ze uit de tijd dat 256 Mb geheugen toch wel het allerhoogst denkbare was.

Alleen al de polls zijn hilarisch. Zoals "Wat verwacht je van ADSL” en “Wat vind je van de continue stortvloed aan Compuserve cd’s?” met daarbij een ludieke actie om de ‘onderzetters’ massaal tegelijkertijd terug te sturen naar het Compuserve hoofdkantoor.

De Ontstaansgeschiedenis van Tweakers is erg de moeite waard om te lezen. Oprichter Femme Taken beschrijft uitgebreid hoe zijn jongensdroom uitkwam na het verkennende ‘gestuntel’ die de beginfase van menig computer- en internetgebruiker van het eerste uur kenmerkte. Op 6 februari 1999 ging Tweakers.net live nadat Taken met het eerdere World of Tweaking de doelstelling had gesteld om een ‘leuke site voor tweakers te bouwen en het woord onder zoveel mogelijk nerd-achtigen te verspreiden’.

Tweakers bestaat vandaag de dag natuurlijk nog steeds en behelst inmiddels heel wat meer dan tweaken alleen.

De Tweakers website van 1999

Marktplaats

Oer-Hollandser dan Marktplaats wordt het niet. Marktplaats is op dit moment de op twee na best bezochte website van Nederland en er worden dagelijks zo’n 165.000 advertenties op geplaatst. In 1999 begon internetondernemer Rene van Mullem de website en aan het eind van het jaar verkocht hij het alweer aan een kringloopwinkelketen. Gelukkig voor hem hield hij toch een kleine 5% van de aandelen, die hij voor aardig wat geld kon verkopen toen eBay Marktplaats overnam.

Marktplaats vulde de levensgrote Nederlandse behoefte om goedkope tweedehands goederen te kopen en oude troep weer kwijt te raken via internet. Dat werkte een stuk overzichtelijker dan een krant, zoals de gele ViaVia, waarbij je alle advertenties moest scannen op wat je zocht in een rubriek. Zoeken op een trefwoord gaat immers een stuk sneller en zo heb je binnen no time op je scherm wat je zoekt. De website zag er echter niet altijd zo gelikt uit zoals die van vandaag.

De Marktplaats website van 2000 Bron: Techworld