Voor het draaien van verschillende besturingssystemen op één machine kunnen mensen deze vijf tools goed gebruiken. U kunt uw infrastructuur ermee behouden en tegelijkertijd geld besparen.

1. KVM

KVM, een afkorting van Kernel-based Virtual Machine, wordt nog altijd minder gebruikt dan andere open source hypervisors, maar het krijgt een steeds betere reputatie. KVM is een volwassen virtualisatie hypervisor, die zowel Windows als op Linux gastsystemen kan draaien.

Aangezien componenten van KVM standaard in de Linuxkernel zitten, sinds kernel 2.6.20, is KVM goed geïntegreerd met dit besturingssysteem. Eind 2008 is de ontwikkelaar van KVM, Qumranet, overgenomen door Linux-distributeur Red Hat. Tegenwoordig is de virtualisatieserver voor bedrijven van Red Hat gebaseerd op de KVM hypervisor.

Website: KVM

Licentie: GPL

2. Xen

Ooit begonnen als een door Microsoft gefinancierde starter aan de Universiteit van Cambridge, is Xen uitgegroeid tot het 'de facto standaardysteem' van Linux hypervisors. Alleen Red Hat heeft de banden met Xen definitief doorgesneden toen het bedrijf koos voor KVM.

Xen ondersteunt zowel paravirtualisatie als virtualisatie met behulp van hardware voor respectievelijk gemodificeerde en ongemodificeerde gastensystemen. Die systemen kunnen Linux of Windows zijn, maar de meeste gastbesturingssystemen zijn Linux-varianten.

Enkele jaren geleden hebben commerciële softwareleveranciers als Novell en Oracle zich op Xen gestort, waarna de commerciële partij achter de software - XenSource - plotseling werd overgenomen door Citrix. Citrix heeft XenServer van XenSource vervolgens open source gemaakt.

Website: Xen

Licentie: GPL

3. OpenVZ

OpenVZ is als 'container-based' virtualisatietool voor Linux bijzonder in trek bij talloze Linux hostingproviders. Zij gebruiken het OS-programma als goedkope oplossing voor het inzetten van virtuele private servers.

De OpenVZ containers bieden dezelfde soort diensten als een afzonderlijke host en de prestaties zijn bijna van hetzelfde niveau.

OpenVZ wordt gebruikt als kern van Parallels Virtuozzo Containers, een commerciële virtualisatieoplossing van het Zwitserse bedrijf Parallels. Hier is ook commerciële ondersteuning te krijgen. Hoewel er nog weinig is geschreven over het gebruik van OpenVZ/Parallels in bedrijfsomgevingen, kun je op de site een paar opgewekte testimonials over het product lezen.

Website: OpenVZ

Licentie: GPL

4. VirtualBox

Deze open source tool voor desktopvirtualisatie is oorspronkelijk ontwikkeld door het Duitse Innotek, dat in februari 2008 is overgenomen door Sun Microsystems. Sinds de overname door Oracle heeft dit bedrijf VirtualBox verder ontwikkeld. De meest recente versie, 4.0, dateert van december 2010.

VirtualBox draait op Windows, Linux, Solaris en Mac OS X en kan al die systemen ondersteunen als gasten. Hoewel de tool vooral wordt gebruikt voor desktops, is VirtualBox een volwaardig virtualisatieprogramma dat ook op servers kan worden toegepast.

De closed-source versie van VirtualBox wordt momenteel verspreid als uitbreidingspakket, inclusief onderdelen als RDP- en USB-ondersteuning.

Website: VirtualBox

Licenties: GPL & CDDL

5. Lguest

Bedenker van dit interessante virtualisatieproject is de Australische ontwikkelaar Paul 'Rusty' Russell.

Lguest is ontwikkeld met Linux in het achterhoofd en kan verschillende kopieën van dezelfde kernel gelijktijdig laten draaien.

Het is geen volledige virtualisatie hypervisor, maar lguest is eenvoudig te bedienen en gebruikt hetzelfde kernel image voor host- en gastsystemen.

Het is echter onbekend of lguest vaak wordt gebruikt in bedrijfsomgevingen, maar dat zou zeker interessant kunnen zijn.

Website: Lguest

Licentie: GPL