De eerste laptop

In 1982 kwam dit apparaat op de markt. Het heet de GRiD Compass en is ontworpen door ene Bill Moggridge. Zijn opdracht was om een krachtige computer te ontwerpen met een elektronisch scherm. Waar hij mee kwam was een prototype dat een mossel-achtige vormgeving had. Eigenlijk net zoals onze huidige laptops.

Toen de computer eenmaal gebouwd, goedgekeurd en in productie was genomen, had het een 8086 CPU, 256K DRAM, een floppy drive en een eigen OS, genaamd Grid OS. Deze eerste laptop was nog een hit ook. NASA astronauten namen hem zelfs mee de ruimte in. Heel portable was de eerste laptop niet, maar het was mogelijk om hem mee te nemen met zijn 4,6 kg. Verder heeft Bill Moggridge dit jaar de Prince Philip Designers prijs gewonnen voor zijn toenmalige idee.

Eerste PC zoals we hem nu kennen

Deze computer is in prijs gestegen van $666,66 1976 naar tussen de $159,800 en $239,700 nu. Hij wordt geveild bij veilinghuis Christie’s en de eigenaar heeft dat laatste bedrag in zijn hoofd. Maar voor dat geld krijg je dan ook echt waar voor je geld. Er zitten drie capacitors in, 8 kilobytes RAM geheugen en een Apple-1 moederbord.

Het speciale aan het systeem was destijds dat het moederbord al voorgeassembleerd was. Dat was namelijk geenszins standaard. Maar toch, waarom een systeem dat het moeilijk zou hebben met het spel Pong voor bovenstaand astronomisch bedrag onder de hamer terecht zou moeten komen?

De reden is dat dit één van de allereerste Apple computers ooit is en wordt door velen beschouwd als de eerste echte personal computer. De Apple-1 werd handgemaakt door Steve Jobs en Steve Wozniak, de oprichters van Apple.

Mocht je een ontzettende nerd zijn en wat flappen over hebben… Op 23 november wordt hij samen met vele andere geekspullen geveild in London. De originele doos, handleidingen en een zeldzame commerciële brief van de hand van Steve Jobs zitten er allemaal nog bij.

Stiekem de echte eerste PC

Dit bakbeest wordt beschouwd als het begin van de thuiscomputer. De discussie is of de Altair 8800 beschouwd mag worden als de eerste PC, of dat dit toch de Apple-1 is. Dat is omdat de input apparaten van de Altair nogal verschillen van degene waar we standaard aan denken bij een PC. In plaats van een muis en een toetsenbord had de Altair 8800 namelijk alleen maar schakelaartjes.

Microsoft heeft wellicht zijn bestaansrecht aan de Altair 8800 te danken. Bill Gates Paul Allen hadden een programmeertaal geschreven die in de Altair 8800 zou moeten werken. Vervolgens zijn de twee computerentrepreneurs naar de fabrikant gegaan met het verhaal dat ze het zogenaamde BASIC hadden ontwikkeld voor de Altair 8800 en tot hun verbazing werkte het. Dit heeft vervolgens geleid naar Microsoft Basic en uiteindelijk naar wat Microsoft nu is.

De computer zelf had één input poort, waar verschillende apparaten voor zijn ontwikkeld. Zo is er een seriële kaart voor connectie met een terminal, een videokaart, een RAM expansiekaart, een 8 inch floppy drive met een capaciteit van 300 kb.

Sleurtop

Weer van Apple makelij, is de laptop genaamd Macintosh Portable. Hij werd in 1989 de markt op geslingerd. En dat kostte nog best wat moeite, want het ding woog 7,2 kg. Om hem dus draagbaar te noemen gaat wat ver, maar ‘sleurbaar’ zou nog wel kunnen. Ter vergelijking; het gewicht van één Macintosh Portable staat gelijk aan elf MacBook Airs.

Deze uitvinding van Apple wordt algemeen gezien als één van de vreemdste Apple computers ooit. De reden daarvoor is niet alleen de schier ondraagbaarheid, maar ook bijvoorbeeld het feit dat hij meer dan 10 centimeter dik is.

Toch was het apparaat erg capabel en uitgebreid in zijn tijd. Zo had het een active-matrix scherm Daar tegenover stond echter wel de prijs van $6.500.

Ik zou hierbij overigens graag de bijnaam ‘tosti-ijzer’ willen poneren.

Toen zwart juist hip was

Toen Steve Jobs eind jaren tachtig zijn eigen bedrijf was uitgeknikkerd, startte hij een bedrijfje op dat NeXT heette. De computer die door dit bedrijfje werd ontwikkeld heette NeXT Computer System en draaide het NeXTSTEP OS. Hij kreeg de bijnaam ‘The Cube’, omdat het apparaat een redelijk klein vierkant doosje was.

De NeXT had een object georiënteerd OS en een GUI, wat in die tijd bijzonder was. Verder waren er niet veel computers in die tijd die zwart van kleur waren. Er zat een 400 dpi laserprinter bij, die voor het eerst alles echt printte zoals het op het scherm stond.

Toentertijd herkenden printers vaak een lettertype niet, waardoor een zorgvuldig uitgemeten kop bestaande uit één regel op papier opeens over twee regels uitgesmeerd kon worden.

Tim Berners-Lee heeft op een NeXT min of meer het internet uitgevonden, door de eerste webserver software op het apparaat te ontwikkelen. Daarmee werd het dan ook de eerste webserver.

De NeXT is nooit een groot succes geworden. Dat is vooral te wijten aan het hoge prijskaartje van $6.500. Het bedrijf NeXT, Inc. werd eind 1996 overgenomen door Apple. Naar verluidt was dat meer om Jobs terug te halen dan dat het bedrijf nou zo interessant was voor Apple.

De eerste webserver, door Tim Berners-Lee Volg Chris Broesder op Twitter via @ChrisBroesder Bron: Techworld