Want hoe je het ook wendt of keert, overgaan op een VDI-omgeving is een ingrijpende operatie, en we hebben het hier over ingewikkelde technologie die pas de afgelopen paar jaar van de grond lijkt te komen. Als systeembeheerder kan jouw altijd gevraagd worden of VDI een goed idee is. Als je af moet gaan op de leveranciers, is het antwoord duidelijk: Ja, natuurlijk. Maar dat is niet altijd het beste antwoord, en ook experts beamen dat.

Daarom hier een greep uit de eventuele problemen die virtuele desktops met zich meebrengen. Uiteraard zal iedere leverancier zijn best doen op elk een pasklaar antwoord paraat te hebben, maar daar staat tegenover dat dit slechts het topje van de ijsberg is. Kun jij er meer noemen? Laat het ons weten via de reacties, of in een mail naar [email protected]

1 Virtuele desktops zijn erg generiek

Een bedrijf dat alleen Office gebruikt zal weinig problemen ondervinden met een virtuele desktop infrastructuur. Maar het wordt al ingewikkelder met die printer/faxer/kopieerder/koffiezetter die jouw bedrijf wellicht gebruikt en waar alle gebruikers vanuit hun desktop bij moeten kunnen. Ook kleinere functies als power-management zullen gedoe geven. Zelfs zoiets eenvoudigs als een scanner kan jou als beheerder flinke hoofdbrekens opleveren.

Je bent vooral het haasje als jouw bedrijf veel mobiele werkers en/of specialistische gebruikers in dienst heeft. Dingen als synchroniseren van PDA en smartphone en specialistische grafische applicaties zijn in veel gevallen domweg problematisch, en je zit er als beheerder ook niet op te wachten om iedere VDI-desktop te moeten tweaken om aan de persoonlijke eisen van iedere gebruiker te voldoen. Zoals Rick Brown van Alteritech ooit in een interview zei: het is bijna altijd onmogelijk om het volledige desktoplandschap naar VDI over te zetten. Een gemengde omgeving is iets dat je als beheerder bijna altijd probeert te voorkomen.

2 Licenties

Een gouwe ouwe: wanneer mag je welk OS gebruiken, welk besturingssysteem mag je als 'onderlaag' gebruiken, en hoeveel kost dat? Je zult niet de eerste systeembeheerder zijn die hier hoofdbrekens over te verwerken krijgt, meer dan je lief is. Al helemaal leuk wordt het als je meerdere desktop-OSen (bijvoorbeeld Windows en Mac) binnen je bedrijf draait.

Voor gevirtualiseerde desktopinstances heeft Microsoft bijvoorbeeld een aparte licentie, de VECD (Virtual Enterprise Centralized Desktop). Je kunt dus niet af met de licenties die je al in huis hebt, je zult toch echt voor een nieuw soort licentie moeten gaan. En dat is niet goedkoop. Gelukkig is het niet langer noodzakelijk dat je Software Assurance erbij aanschaft, maar het kan je wel een fikse korting opleveren.

3 Eindgebruikerservaring

In goed ABN: snelheid. Met een VDI-infrastructuur heb je hoe dan ook met meer bottlenecks te maken dan met een traditionele desktopomgeving. Je zult voor elk van deze bottlenecks (Server, netwerk, I/O, storage en ga maar door) een oplossing moeten vinden. Je weet van tevoren vaak niet wat je kunt verwachten en waar de klappen gaan vallen. Ja, een goede systeembeheerder kan een inschatting maken van waar de zwakke punten binnen zijn omgeving zitten, maar er zijn veel factoren die in de weg kunnen zitten. En laten we niet vergeten: traditionele desktops werken gewoon door als het netwerk eruit ligt.

4 Ingewikkelde migratie

Als je afkunt met verse Windowsinstalls voor al je werknemers, dan zit je gebakken. Helaas is dat voor de meesten een droombeeld, en zul je toch echt aan de bak moeten met het 1-op-1 'vertalen' van de bestaande desktops naar hun virtuele varianten. Het voordeel: alle voorgaande punten krijg je mooi op een rijtje te verwerken. Maar je moet je hele infrastructuur genadeloos omgooien, en heel vaak rijmt dat niet met wat je al hebt.

5 Beveiliging wordt niet per se beter

Ja, VDI brengt voordelen op het gebied van beveiliging, maar voor een deel is het niet meer dan een verschuiving van de problemen. Virtual Strategy Magazine heeft er al eens een kort artikeltje aan gewijd: wie overstapt op VDI moet ook zijn gehele beveiliging opnieuw goed tegen het licht houden. Zo moet je nog meer nog dan voorheen rekening houden met de thuisnetwerken van gebruikers, omdat de scheiding tussen de gebruiker en de centrale server flink is afgezwakt in VDI. Bedenk bijvoorbeeld dat veel gebruikers thuis als admin ingelogd zijn.

Bron: Techworld