Hoewel het algemene gevoel het uiterlijk gelijk gebleven is met de vorige versie, heeft Apple stevige en solide verbeteringen doorgevoerd en er zijn functies toegevoegd waar gebruikers ook echt op zaten te wachten sinds de laatste update van een jaar geleden. Apple richt zich dan ook erg sterk op een paar goed geïmplementeerde functies. De release van dit jaar (iPad gebruikers krijgen hem trouwens in het najaar) heeft begrensde multitasking, de mogelijkheid om je apps te sorteren en te beheren en verbeterde e-mail functionaliteit naar de iPhone gebracht. Het eindresultaat is een veel strakkere gebruikerservaring, zonder in te leveren op de levensduur van de batterij.

De vierde generatie van het iPhone OS zal ook op de iPhone 4 draaien die eind juni waarschijnlijk in Nederland uitkomt (als het niet net als in Groot Brittannië uitgesteld wordt). En of je de iPhone 4 wilt hebben is ook nog maar de vraag, omdat je er alleen handsfree mee kunt bellen. Maar gelukkig kan je vertrouwde iPhone 3GS ook iOS 4 draaien en de 3G versie in mindere mate. Ook recente iPod Touch versies kunnen omgaan met iOS 4. Alleen de oude iPhone uit 2007 en de eerste iPod Touch kunnen het OS niet draaien.

Features

Hoewel de website van Apple het heft over “100 nieuwe features”, zullen slechts een handjevol van die features er echt uitspringen voor de meeste gebruikers. Erg leuk dat je je wallpaper kunt veranderen en cadeau-apps kunt sturen naar vrienden, maar die horen niet bij de echt grote verbeteringen die dit jaar naar de iPhone komen. FaceTime is erg leuk, maar die hoort specifiek bij de iPhone 4 en behandelen we hier dus nog even niet.

Met de focus op iOS 4, zijn hier 5 grote verbeteringen in

Hier zijn 5 grote verbeteringen met het oog op iOS 4 die je waarschijnlijk over zullen halen om toch maar weer iTunes op te starten en het nieuwe OS op te halen.

Third party multitasking

Eindelijk is third party multitasking gearriveerd op de iPhone (voor iPhone versies 3GS en 4). De implementatie van die feature werkt erg goed. Het biedt niet dezelfde functionaliteit als bijvoorbeeld Mac OS X, maar Apple heeft 7 services uitverkoren die ook ontwikkelaars buiten Apple kunnen aanspreken met hun apps, waardoor ze op de achtergrond kunnen draaien wanneer je naar een andere applicatie gaat. De reden dat het gelimiteerd is heeft vooral te maken met de levensspanne van de batterij en om ervoor te zorgen dat het netwerk niet te veel aangesproken wordt en zou gaan vertragen.

De multitasking services zijn:

- Achtergrond audio; zodat je bijvoorbeeld je Pandora muziek op de achtergrond kunt houden, terwijl je naar andere apps gaat.

- Achtergrond VoIP; zodat je bijvoorbeeld kunt blijven Skypen als je van app wisselt.

- Achtergrond locatie; deze service zorgt ervoor dat apps kunnen zien waar je bent.

- Push berichten; berichten die apps sturen via servers van Apple.

- Lokale notificaties; berichten die apps sturen zonder tussenkomst van Apple’s servers.

- Task finishing; zodat je niet meer hoeft te wachten voordat je naar een andere app gaat wanneer je iets bijvoorbeeld aan het uploaden bent.

- Snelle app switching; slaat snel de staat van een app op wanneer je naar een andere app switcht en tovert die staat van de app weer tevoorschijn als je hem opnieuw opstart.

Om snel naar andere apps te kunnen switchen, kun je twee keer op de Home knop drukken, waarmee je de app-switcher oproept. Daar staan 4 meest recent gebruikte apps in. Als je naar rechts veegt op het touchscreen, ga je naar de audiobediening en een optie om de schermrotatie op slot te zetten. Als je naar links veegt, zie je meer recent gebruikt apps. Als je je vinger op een app gedrukt houdt, kun je de app handmatig afsluiten.

Met de 7 services die Apple vrij heeft gegeven voor multitasking voor third party ontwikkelaars, hebben iPhone gebruikers een goede multitask basis in handen. Nu is het aan de ontwikkelaars om hun voordeel te doen met de veranderingen.

Mappen

Het is verwonderend hoe het toevoegen van mappen in iOS 4 het verschil kan maken tussen een frustrerende en een fijne gebruikerservaring. Hoewel Apple deze optie misschien wat eerder toe had kunnen voegen, zodat gebruikers hun iPhone niet met de dag onoverzichtelijker hoefden te zien worden, is het fijn dat dit er nu is. Tot nu toe moesten veelgebruikers hele boeken aan pagina’s doorbladeren of zelfs een spotlight search toepassen om dat ene appje te vinden.

Als je 11 pagina’s aan apps hebt (het maximum van iOS 3), dan wil je apps wel groeperen. Geloof me, ik kan het weten. Soms heb je 2 apps die eigenlijk bijna hetzelfde doen, maar toch net een paar handige features hebben die de ander dan weer net niet heeft.

Met iOS 4 ben ik van 11 schermen vol naar 2 gegaan, omdat er nu 12 applicaties in een mapje kunnen. Je kunt met de mappen in totaal 2.160 apps in je iPhone hebben. Het gegeven dat de App Store 200.000 applicaties herbergt, illustreert misschien nog het beste dat deze verbetering een belangrijke is.

De implementatie is weer strak en simpel. Om een map aan te maken druk je op een app en wacht je tot hij gaat wiebelen. Als dat gebeurt, sleep je de app op een andere app en de map is aangemaakt. De mappen worden automatisch genoemd naar het genre waar de app deel van uitmaakt, maar je kunt het zelf aanpassen.

Er is één ding dat het beter kan maken en dat is de mogelijkheid om wachtwoorden in te stellen voor bepaalde mappen. Het is leuk om je iPhone af en toe te delen met partner of vrienden om wat leuke 'apps te checken', maar je pornocollectie privacygevoelige data mag best achter slot en grendel.

Beter te beheren voor bedrijven

Apple timmert verder aan de weg wat betreft bedrijfstoepassingen. Exchange werkt nu samen met iOS 4 en de iPhone kan de kalender, contacten en e-mail syncen met meer dan één Exchange account.

De beveiliging is ook een stuk beter geworden; iPhones kunnen nu hun passcodes gebruiken als encryptiesleutels en Apple heeft nieuwe API’s geïntroduceerd waarmee ontwikkelaars ervoor kunnen zorgen dat privédata privé blijft.

Ook niet onbelangrijk is het feit dat iOS 4 bedrijven in staat stelt om bedrijfsspecifieke applicaties te hosten en distribueren zonder dat gebruikers perse met iTunes hoeven te verbinden op hun host computers. Ook zullen zakelijke gebruikers blij zijn dat iOS 4 SSL VPN beveiliging ondersteunt.

Hoewel iOS 4 nog steeds geen draadloze software updates mogelijk maakt (wat handiger zou zijn voor het beheer), zal de systeembeheerder de nieuwe features waarschijnlijk wel kunnen waarderen. De verbeteringen zijn de volgende stap van Apple om de met BlackBerries gefortificeerde bedrijven over te halen om hun systemen open te zetten voor de iPhone.

Wie het kleine niet eert

iOS 4 is tot de rand gevuld met kleine verbeteringen aan de interface en de ingebouwde applicaties die gebruikers als erg prettig zullen ervaren. Met iOS 4 kan de iPhone 3GS nu bijvoorbeeld focussen bij video opnames met een simpele tap op het scherm. Dat had de foto modus al wel, maar de video modus niet.

Over cameraverbeteringen gesproken, je kunt nu digitaal zoomen met de 3GS. Hoewel het natuurlijk geen fijn substituut is voor optisch zoomen, omdat de kwaliteit er niet bepaald beter op wordt, zullen er zeker een aantal mensen zijn die het handig vinden.

De Photos app ondersteunt nu Faces en Places. Dat zijn twee functies die in het programma iPhoto van Apple zitten. Met Faces kun je foto’s opsporen met behulp van gezichtsherkenning. Met Places kun je geo-taggen. Dat houdt in dat je foto’s kunt sorteren op locatie op een kaart. Met beide functies kunnen iPhone gebruikers handiger hun foto’s organiseren.

Ook de iPod software heeft wat tweaks gekregen. In iOS 4 worden er meer dingen weergegeven bij de Album view, zoals album art, release datum en totale lengte. Verder zijn er nog wat kleine toevoegingen in de iPod applicatie, zowel cosmetisch als op het gebied van metadata.

Mail ondersteunt nu e-mail threads, zodat e-mail met hetzelfde onderwerp onder elkaar worden weergegeven zoals bij Gmail. Ook kun je al je inboxen van verschillende mailadressen nu combineren en als één inbox bekijken.

Andere verbeteringen zijn bijvoorbeeld het on-the-fly aanmaken van een playlist, extern bluetooth toetsenbord ondersteunung, Game Center voor de gamers onder ons, je kunt met Bing gaan zoeken in plaats van Google, kalender ondersteuning voor iCal verjaardagen, ondersteuning voor iBooks en voor als je meerdere Apple speeltuigen bezit kan je positie van tijdsstip tot tijdsstip automatisch bijgehouden worden, ook al gebruik je de speeltjes door elkaar heen. En dan zijn er nog de mogelijkheid om een wallpaper op je achtergrond te plakken en wordt het aantal karakters geteld als je een sms tikt.

Honderden nieuwe API’s voor ontwikkelaars

Hoewel we tot nu toe gefocust hebben op functies die op de gebruikers gericht zijn, zijn er honderden verbeteringen doorgevoerd die ontwikkelaars in staat zullen stellen om betere apps te maken voor iPhone en iPad. Een aantal daarvan zijn: iPod remote control, de mogelijkheid om binnen een app te kunnen sms-en, spellingscontrole, Quick Look voor het bekijken van documenten, toegang tot foto- en videocamera data en toegang tot de kalenderdata.

Met andere woorden, als je de breedte en diepte van het nog altijd groeiende aantal apps kunt waarderen, kun je verwachten dat ze nog beter worden wanneer ontwikkelaars goed gebruik maken van de extra aangereikte mogelijkheden.

Conclusie

Er zijn genoeg redenen om te upgraden naar Apple’s iOS 4. Het nieuwe OS biedt op veel vlakken verbeteringen die het zeer de moeite waard maken. En het mooiste is natuurlijk nog dat het gratis is. Het enige dat je hoeft te doen, is je iPhone of iPod Touch in je Mac of PC te duwen, iTunes op te starten en op nieuwe software controleren.

Mij zal je niet horen zeggen dat iOS 4 het hoogtepunt is van smartphone-technologie. Maar het grote aantal features en en tweaks in combinatie met het feit dat Apple de software gratis weggeeft maakt de keuze om te upgraden of niet geen reden tot neurotisch gedrag.

Bron: Techworld