1. Google Reader

Wie een Google-account heeft, en dat hebben de meeste internetters tegenwoordig, kan gebruikmaken van de RSS-mogelijkheden die Google biedt met de app Reader. Wie ingelogd is bij Google klikt bovenaan op meer en kiest dan voor Reader. Gelijk surfen naar http://www.google.nl/reader kan ook.

Voordeel van Google is dat de feeds die je volgt gemakkelijk zijn te delen met andere Google-gebruikers. Ook werkt de dienst snel en zijn eenvoudig andere Google-diensten (zoals Translate) te benaderen en gebruiken.

2. Snarfer

Sinds 2005 maakt Snarfware zijn RSS-lezer Snarfer. Het Windows-programma werkt simpel en snel en is interessant voor degenen die RSS slechts op een enkele computer gebruiken en ook offline binnengehaalde feeds willen scannen. De icoontjes voor de feeds maken een duidelijk onderscheid tussen de verschillende nieuwsbronnen. Het programma biedt mogelijkheden om feeds (als OPML) te importeren en exporteren.

3. Feeddemon

Feeddemon is een RSS-lezer die het beste van twee werelden combineert. Het is een desktopprogramma, waardoor offline werken ook mogelijk wordt. Tegelijkertijd synchroniseert het programma met de online RSS-lezer Google Reader.

De lezer is volledig naar wens in te richten en is uitgebreider dan Google Reader door de toevoeging van tags. Grappig is de ingebouwde ‘panic button’ waardoor de gehele xml-database in één klap als ‘gelezen’ aangemerkt kan worden. Nadeel van deze lezer is wel dat linksonderin constant een reclamevenster zichtbaar blijft.

4. Bloglines

Webgebaseerd en een mogelijk alternatief voor gebruik van Google Reader is Bloglines. De uitstraling van Bloglines is sober, maar de app biedt wel extra mogelijkheden ten opzichte van Google’s RSS-lezer. Zo is in hetzelfde scherm een blog bij te houden en kan gekozen voor ‘Clippings’ en ‘Playlists’.

Met Clippings kunnen artikelen bewaard worden om later nog eens te bekijken. Zo kan gemakkelijk een compleet portfolio aan blogposts ingericht worden. Playlists kunnen worden gebruikt om naast categorieën ook een sortering per dagdeel mogelijk te maken. ’s Ochtends op het werk lees je wellicht andere RSS-feeds dan ’s avonds voor het slapen. Volgens Bloglines leveren playlists hetzelfde gemak op als afspeellijsten bij mp3-muziek.

5. Bottomfeeder

Bottomfeeder is een offline RSS-lezer die naast Windows ook op talloze andere platforms gebruikt kan worden. Mac, Unix, Linux, Windows CE of Solaris, noem het maar op en Bottomfeeder biedt wel een versie aan. Jammer is wel dat het programma een tikkeltje gedateerd oogt. Dit is niet vreemd, want de laatste update van het programma stamt uit december 2008. Desalniettemin bevat Bottomfeeder alle belangrijke functies die van een RSS-lezer vandaag de dag verwacht mogen worden. Ook biedt de software ondersteuning plugins, waaronder een volledig MSN Messenger-programma, een IRC-client en een blogposter.

Ondanks de old-school looks van deze lezer, werkt Bottomfeeder razendsnel. Wanneer je geen behoefte hebt aan toeters en bellen en een degelijke lezer zoekt, ben je met deze software snel tevreden.

Bron: Computerworld Bron: Techworld