Als je op iets als 'massa-opslag' of 'gegevensoverdracht' hebt geklikt, maar je nog steeds geen toegang krijgt tot het toestel, ga dan verder met de volgende stappen. We beginnen met het aloude IT-advies dat 90 procent van de problemen oplost:

1. Start hem opnieuw op

Als er ergens iets in de soep is gelopen, is een herstart vaak een goed idee omdat dan bijvoorbeeld het werkgeheugen weer wordt geleegd waar mogelijk iets niet helemaal lekker is gelopen. Opnieuw starten is beginnen met een schone lei wat werkgeheugen betreft. Ontkoppel het apparaat van de pc en start hem opnieuw op.

2. Probeer een andere poort

Het kan zijn dat er problemen zijn met de specifieke poort op je pc of laptop die je gebruikt om de smartphone aan te sluiten. Dit kun je vrij snel uitsluiten door een tweede te gebruiken. Als dat ook niet werkt, probeer dan een andere pc om te zien of er geen problemen zijn met je usb-controller. Als dat ook niet werkt, ligt draadbreuk redelijk voor de hand:

3. Vervang de usb-kabel

Na jarenlang gebruik kan er door knikjes en scheurtjes draadbreuk ontstaan. Dat hoeft niet eens zo opvallend te zijn, en dat hij nog wel stroom overdraagt betekent niet automatisch dat hij ook nog data kan transporteren. Kabeltjes zijn gelukkig niet zo duur, voor een eurootje of zeven moet je al een redelijke usb-c kabel hebben.

4. Installeer drivers van de telefoon opnieuw

Als de pc dan nog steeds geen smartphone weergeeft, of hij ziet 'm wel, maar weigert bestanden weer te geven, kan het zijn dat er stuurprogramma's ontbreken, zijn verouderd of simpelweg niet meer werken. Verwijder de driver op de volgende manier: Open bureaublad-app Configuratiescherm, ga naar Apparaatbeheer en zoek naar het gekoppelde Android-apparaat. Klink met de rechtermuisknop hierop en kies voor Apparaat verwijderen. Start de pc opnieuw op en als je daarna de smartphone aansluit, installeert het systeem de nieuwste en correcte driver.

5. Reset je smartphone

Als alles is mislukt, is het een optie het apparaat terug te brengen naar de fabrieksinstellingen. Dit verwijdert alle gegevens, dus maak een back-up van je gegevens. Het is alsof je qua software met een nieuwe smartphone begint, met alle voordelen en nadelen van dien. Apps en opslaggegevens zijn weg, maar ook botsende software-onderdelen en vage instellingen.

Als niets werkt: de professional

Als zelfs dan de pc je smartphone nog niet herkent, is het tijd om professionele hulp in te zoeken in de vorm van de fabrikant of een erkende reparateur. De kans is namelijk groot dat de usb-poort van de smartphone defect is en om dat op te lossen heb je in de meeste gevallen de fabrikant nodig.