Of je nu systemen en netwerken wilt monitoren en die gegevens constant in je gezichtsveld blieft, of dat je gewoon van ruimte houdt en orde in al je applicaties wilt, meerdere monitors is vaak een uitkomst. De standaard multimonitoropties onder bijvoorbeeld Windows blijven echter beperkt, ook al doet Windows 7 het inmiddels een stukje beter. Deze tools bestaan niet voor niets, ze bieden namelijk veel meer schoonheid, elegantie en functionaliteit.

Virtual Display Manager

Deze multimonitor tool voor Windows is ook te gebruiken als je maar één monitor hebt. Het basisprincipe is simpel; of je er één of meerdere hebt, je kunt ze per stuk onderverdelen in meerdere virtuele monitors. Wanneer je dus een set van drie monitors zou hebben, kan het er dus bijvoorbeeld zo uitzien als onderstaand plaatje. Je hebt dan in dit geval zes virtuele monitors verdeeld over drie schermen, die je kunt indelen zoals je wilt.

Je kunt een onbeperkte hoeveelheid fysieke monitors aansturen met het programma en elke monitor kan in 16 virtuele vensters worden verdeeld. Het hoeft daarbij ook niet in gelijke symmetrische delen opgedeeld te worden, je kunt de monitorgrenzen schuiven dat het een lieve lust is. Dat is handig als je monitoren niet allemaal dezelfde aspect ratio’s hebben bijvoorbeeld. Het programma ondersteunt verder zowel lokale logins als remote connecties. Microsoft RDP and Citrix ICA sessions, VNC and Radmin zijn enkele voorbeelden daarvan.

Virtual Display Manager is gratis uit te proberen, maar helaas is wel registratie vereist. Prijzig wordt het wanneer je de volledige versie aanschaft à $59,50.

UltraMon

Deze tool voor Windows biedt veel uitbreiding van functionaliteit wanneer je meerdere monitors gebruikt. Je kunt 10 monitors aansluiten met het programma.

Een handige feature is dat er twee extra knoppen toegevoegd worden naast de ‘minimaliseren’, ‘verkleinen’ en ‘ sluiten’ knoppen. Met deze knoppen kun je met een enkele klik ofwel een venster in de breedte over alle monitoren uitsmeren, ofwel het gemaximaliseerde programma direct een monitor op laten schuiven. Een andere mooie feature is dat je meerdere taakbalken kunt hebben over de verschillende monitors, in plaats van één enkele slechts op je hoofdbeeldscherm. De programma’s die op een bepaalde monitor te zien zijn, worden alleen getoond in de taakbalk op die specifieke monitor.

Op iedere monitor kun je een andere achtergrond en screensaver instellen. Ook kun je het beeld op de primaire monitor op alle overige monitoren tegelijk tonen met elk hun eigen resolutie. Verder kun je instellen dat een bepaald programma standaard op een specifieke monitor geopend wordt, waardoor je dus niet als je je werkdag begint eerst een kwartier hoeft te puzzelen voordat je alles in de door jou gewenste indeling hebt staan. Ook kun je je beeldschermprofiel opslaan om elders te gebruiken en zijn er sneltoetsen om alles naar believen om te gooien.

Uitproberen kan hier, maar de licentie kost je $39,95.

DisplayFusion

Deze applicatie is een management tool voor Windows die per monitor een taakbalk toevoegt. Het programma reageert lekker snel en voelt dus soepel aan. Je kunt bij deze tool ook sneltoetsen instellen voor bepaalde acties. Zo kun je daarmee bijvoorbeeld een venster in het midden van je monitor positioneren, over meerdere monitoren spreiden of de grootte van een venster wijzigen.

Verder kun je met het programma fijn customizen. Zo kun je de manier waarop items van het ene scherm naar het andere gesleept worden naar je eigen smaak aanpassen. Ook het synchroniseren van je bureaubladbehangetje is een optie die prettig werkt.

Het menu waar je de tool kunt configureren ziet er overzichtelijk uit. Alle opties zijn lekker toegankelijk en in overvloed aanwezig. Dit tooltje maakt iets dat niet moeilijk hoeft te zijn, namelijk toegang hebben tot de functies die je wilt hebben als je meerdere monitors gebruikt, niet nodeloos ingewikkeld.

Alle grote features zijn aanwezig in de gratis versie van DisplayFusion, maar mocht je meer functionaliteit willen, grijp dan naar de Pro versie voor $25.

MultiMon

Bij deze Windows tool ligt de focus simpelweg op het spreiden van de taakbalk over meerdere beeldschermen. Het programma ondersteunt ‘slechts’ 3 monitoren, maar als je er niet meer dan 3 hebt is dat natuurlijk geen probleem.

In de gratis versie is er geen ondersteuning voor themes en wanneer je een gelikte Windowstaakbalk hebt, krijg je op de andere monitor de klassieke taakbalk voor je kiezen. In de Pro versie is zijn dit geen problemen.

Een erg handige feature is dat de synchronisatie van clipboards over meerdere displays, waardoor je op eenvoudige wijze kunt ‘copy-pasten’ tussen computers die aan elkaar verbonden zijn via een netwerk. Als je niet zoveel opties nodig hebt, is MultiMon wellicht je ding.

Gratis proberen en bij happen natuurlijk lappen ($28)

Synergy

Een tool van een volledig andere orde en dan ook niet ‘slechts’ een multimonitor tool, is Synergy. Dit programma gaat niet over het mooi, handig of efficiënt maken van een multimonitorsysteem op één enkel besturingssysteem, maar focust zich op het verbinden van de multimonitorervaring tussen meerdere OSsen. Als je veel werkt met meerdere monitoren tegelijk, waar verschillende OSsen achter zitten zoals één voor je Windowssysteem, één voor je Mac en één voor je Linuxbak, kun je met Synergy één muis en toetsenboard gebruiken.

In essentie voelt dit uiteindelijk aan als een multimonitorsysteem, waardoor het progje dit artikel heeft gehaald. Wanneer je bijvoorbeeld op je Linuxbak namelijk rechtsaf het beeld uitvliegt met je muis, zoeft je aanwijzer zomaar van links je Mac-scherm binnen. Alle systemen dienen overigens wel TCP/IP netwerken te ondersteunen of ingeschakeld hebben.

Deze tool is gratis te downloaden.

Bron: Techworld