De uitrol van Android 7 is al een tijdje gaande en wij keken vorige week al even naar de grootste nieuwe features en veranderingen die het systeem met zich meebracht. Maar er zijn, zoals bij elk groot besturingssysteem, ook een aantal prachtige 'verborgen' features te vinden in het besturingssysteem. Wij bekijken er vijf.

Maak elke app compatible met Multi-window

De Multi-window-feature is een hele handige tool die goed van pas komt op apparaten met grote schermen. Jammer genoeg zijn niet alle apps compatible met deze nieuwe functie, maar gelukkig bestaat er een ontwikkelaarsoptie om apps te resizen. Als deze optie aan staat maakt het niet uit of een app compatible is met deze functie. Het is echter geen garantie dat deze apps allemaal goed zullen werken als deze optie wordt ingeschakeld.

Als allereerst moet je opties voor ontwikkelaars openen. Als deze optie niet zichtbaar is in het instellingen menu zal je deze moeten activeren. Dat kan je voor elkaar krijgen door naar het instellingen-menu te gaan, en de optie over deze software te selecteren (of te kijken naar de items onder de kop met dezelfde naam) en zeven keer te tappen op het build-nummer. Na zeven keer verschijnt het bericht: "U bent nu ontwikkelaar".

Na het selecteren van de opties voor ontwikkelaars/developer options, schakel de "force activities tob e resizable"-opties in.

Schakel de System UI Tuner in

De Tuner zorgt ervoor dat je ontwerpelementen en gestures in Nougat kan aanpassen. Deze kan je activeren door het instellingen-icoon ingedrukt te houden in het Quick Settings menu en wacht tot deze begint te draaien. Als je dit lang genoeg doet, verschijnt de volgende melding:

Toegegeven, de System UI Tuner was ook een verborgen feature in de vorige versie van Android maar de Nougat-versie heeft een aantal nieuwe tools. Deze tools geven je onder andere meer controle over individuele app-notificaties en het uitschakelen van "snelle instellingen"/Quick settings. Deze functies zijn allemaal experimenteel en, zoals de melding al doet vermoeden, er bestaat een kans dat deze functies uiteindelijk zullen verdwijnen. Speel dus lekker met deze instellingen en geniet ervan zolang het kan.

Fonts vergroten

Sommige Android-varianten hebben deze mogelijkheid al sinds jaar en dag aan boord en inmiddels zit deze functie ook in Android Nougat. De maat van de Android-interface kan je wijzigen onder Display > Display size. Swipe het preview-paneel naar links om verschillende voorbeelden te bekijken zodat je weet hoe het er uiteindelijk uit gaat zien in verschillende apps. Je hoeft je keuze niet te bevestigen. Zodra je de instelling sluit zal je dien dat je gekozen lettergrootte direct wordt toegepast in de interface.

"Niet storen" uitschakelen nadat de wekker is gegaan

Vergeet jij ook wel eens de "niet storen"-modus uit te schakelen nadat de wekker is gegaan? Is het daardoor wel eens voorgekomen dat je een belangrijk telefoontje hebt gemist? Gelukkig kan je daar nu wat aan doen in Android 7.

Nougat heeft een optie die "niet storen" uitschakelt nadat de wekker is gegaan. Ga naar Settings kies Sound, selecteer Do not disturb, tap Automatic rules, kies Add rule en geef je nieuwe regel een naam. Op het volgende scherm kan je invullen op welke dagen je gebruik maakt van je wekker en selecteer de optie "Alarm can override end time"-optie onderaan. Zodra deze optie is geselecteerd, heb je weer een zorg minder.

De zwarte lijst

Ook deze optie was al een tijd te vinden in verschillende (custom)-Android-varianten. En ook deze optie is nu gelukkig beschikbaar voor alle Android 7-gebruikers. Het blokkeren van telefoonnummers kan je nu makkelijk activeren via de Bel-app. Druk op de menu-knop en navigeer naar Settings > Call Blocking. Vul het telefoonnummer in dat je wil blokkeren en je wordt niet langer lastig gevallen.

Je kan ook de optie "Caller ID & spam"-feature inschakelen vanuit dat instellingenscherm zodat Google je kan vertellen of je contact hebt met een nummer dat bekend staat als spammer.