We hebben een maand geleden al 5 gratis tools voor Windows behandeld, maar er zijn natuurlijk meer dan 5 goede gereedschappen om Windowsproblematiek te lijf te gaan. Om die reden deze week nogmaals 5 van dit soort juweeltjes voor de systeembeheerder op het werk of natuurlijk in de privé sfeer. Deze tools kun je namelijk allemaal ook gewoon op je USB stokje zetten om huisbezoeken mee af te werken met het onzelfzuchtige doel om gebruikers in nood te redden.

Windows Installer Cleanup

Niet alleen externe ontwikkelaars kunnen goede tools maken. Microsoft zelf kan dat ook en Windows Installer Cleanup is daar een goed voorbeeld van. Oorspronkelijk was het bedoeld als een support tool, gemaakt in het tijdperk dat de .MSI installatie technologie van Microsoft nog jong was.

Windows Installer Cleanup is destijds ontwikkeld zodat mensen handmatig entries kunnen verwijderen die .MSI installaties creëren. Maar ook nu nog blijft het een handig programma als een installatie de mist ingaat en bijvoorbeeld crasht of als je problemen hebt met het de-installeren van programma’s. Niet afgemaakte installaties kun je met behulp van dit programma repareren. Het stelt je namelijk in staat om weer een geheel schone installatie te doen.

Bij het opstarten zie je een lijst met applicaties staan die geregistreerd zijn in de Windows Installer database. Om een programma te verwijderen, klik je simpelweg op ‘remove’. Die actie verwijdert niet de map waar het programma instaat, maar alleen de referenties er naartoe die in de .MSI database staan. Vervolgens kun je een installatie die mislukt was opnieuw uitvoeren, zonder dat het systeem gaat zeuren dat het programma al geïnstalleerd is.

Als er trouwens niets in Windows Installer Cleanup staat van een bepaald programma, maar het verschijnt nog wel in de ‘software’ sectie van het configuratiescherm, dan is de kans groot dat er niets van het programma meer in de .MSI database staat, maar dat er wel nog een entry in het register staat die verwijst naar het de-installeerprogramma. Die kun je handmatig verwijderen met CCleaner bijvoorbeeld.

Downloaden

AppCrashView

Van dezelfde maker als BlueScreenView en wellicht nog handiger voor dagelijks gebruik is de tool AppCrashView. Wat BlueScreenView is voor een systeem, is AppCrashView voor programma’s. Het verzamelt alle informatie over de crashes van een applicaties. Je kunt simpelweg op een applicatie klikken, waarna je in het onderste scherm details kunt inzien van een crash.

Wanneer je dubbelklikt op een applicatiecrash, komt er een dialoogvenster naar voren met nog meer details over het geselecteerde item. Zo zie je de naam en locatie van de applicatie, de tijd en datum van de crash, de crash code, de module die de crash veroorzaakt heeft en de locatie van het crashrapport zelf voor als je deze wilt opsturen naar iemand bijvoorbeeld.

Wanneer de optie “Show ReportQueue Files” is aangevinkt, zie je ook de problemen van programma’s met compatibiliteitsproblemen. Dat zijn dus geen volwaardige crashes, maar de informatie is bruikbaar als je bepaalde programma’s ervan verdenkt dat ze niet goed samenwerken.

AppCrashView werkt alleen op Windows Vista, Windows 7 en Windows Server 2008. Dat komt door de vernieuwde manier waarop de nieuwere versies van Windows met crashes omgaan. Die is verschillend van bijvoorbeeld Windows XP en gebruiken Windows Error Reporting technologie, waarmee problemen met programma’s beter worden weergegeven. Als je eenzelfde soort programma zoekt voor een oudere Windows versie, is Dr. Watson het mannetje.

Downloaden

ProcessActivityView

“Waar de #@*&%$! is dat programma mee bezig?” We vragen het ons allemaal wel eens af. Er is weinig zo frustrerend als een programma te zien draaien dat absoluut geheel en al volledig niets aan het doen is. Of dat het 99% van je dure processorkracht opvreet zonder ook maar een venster te krijgen dat reageert.

Het ergste is nog wanneer een programma ervoor zorgt dat je harddisklampje op volle zeventigerjaren discosnelheid flikkert met geen enkele reden. Het is dan niet alleen een resourcevreter, maar je vraagt je ook nog af of dat etterding niet stiekem al je data aan het versnipperen is terwijl jij geduldig wacht tot het licht gedoofd is.

In dat soort benarde situaties kan ProcessActivityView hulp bieden. Deze tool laat je de bestandsactiviteit zien van een bepaald proces en creëert een ‘live’ logbestand van alle bestanden die het programma probeert aan te spreken.

Klik op een proces en ProcessActiveView begint alles te monitoren wat dat proces doet met bestanden. Het ziet bijvoorbeeld welke bestanden door het proces geopend zijn, welke naar geschreven zijn, welke afgesloten zijn, welke module van het programma de actie uitvoerde en welke error codes er gegenereerd zijn door de aangesproken bestanden. Dat laatste is handig als je een programma hebt dat een bestand aanspreekt waar het bijvoorbeeld geen toestemming voor heeft en daardoor crasht, omdat het er niet op geprogrammeerd is om met die situatie om te gaan.

ProcessActivityView is er in twee versies: x86 en x64. De 64-bits versie is bedoeld voor het inspecteren van 64-bits applicaties en hoef je dus niet perse te hebben als je 64-bits Windows draait. Dit programma is overigens bedoeld om één specifiek programma per keer te inspecteren en kan geen tabellen tonen voor meerdere applicaties tegelijkertijd bijvoorbeeld.

Downloaden

Resource Monitor

Dit is er weer eentje van Microsoft zelf. Resource Monitor brengt de manier waarop resources in je systeem worden gebruikt in kaart. Het laat duidelijk zien wat precies wat gebruikt, zogezegd. Als je je afvraagt waarom je harde schijf zo lang blijft doorreutelen, vind je waarschijnlijk het antwoord met Resource Monitor.

Waar Process Explorer gedetailleerde informatie weergeeft over van alles en nog wat van een proces, focust Resource Monitor op prestaties en gebruik van je resources. Dat maakt het een uitstekende complementaire tool naast Process Explorer.

Het venster van Resource Monitor is verdeeld in 5 tabbladen: Overview, CPU, Memory, Disk en Netwerk. De Overview geeft je een overzicht van de andere 4 tabbladen en de andere 4 een gedetailleerder overzicht van een specifieke resource. Als er iets is wat vast hangt of je systeem ophoudt, dan kun je het beëindigen, uitsluiten of gewoon zien wat het eventueel nog meer aan het ophouden is.

In de Disk tab kun je zien welke processen de harddisk aanspreken, welke bestanden aangesproken worden en welk percentage van de queue opgebruikt wordt voor een specifieke schijf. Des te groter het deel van de queue namelijk is dat opgebruikt wordt op een disk, des te meer vertraging zal een individuele applicatie oplopen voordat het de disk kan aanspreken. De Disk tab laat verder ook zien hoeveel responstijd een applicatie heeft en de I/O prioriteit die eraan gegeven is.

Het CPU tabblad kun je vergelijken met die van de Task Manager of Process Explorer. Het geeft ook bijna dezelfde informatie, waardoor het vooral een andere manier is om de informatie te tonen. Voor de één zal het overzichtelijker zijn, voor de ander minder overzichtelijk dan Process Explorer bijvoorbeeld.

Het Network tabblad laat zien wat er allemaal door het netwerk heengaat en je kunt ermee vaststellen welke TCP connecties, remost hosts of poorten een bepaald programma gebruikt.

Het Memory tabblad bevat net als het CPU tabblad veel van dezelfde gegevens als Task Manager of Process Explorer. Ze zijn alleen op een andere manier gerangschikt. Zo is er een overzichtelijk grafiekje dat laat zien hoe het fysieke geheugen gebruikt wordt. De kolommen waar het geheugengebruik in is weergegeven per proces zijn iets minder uitgebreid dan Process Explorer, maar des te overzichtelijker. Als een proces vast lijkt te zitten, kun je uit het rechtermuisknopmenu “Analyze Wait Chain” kiezen. Je krijgt dan een lijst met alle processen waar een bepaald programma op wacht en je kunt ze beëindigen om een vastgelopen applicatie te ‘bevrijden’.

Je vindt Resource Monitor terug in Windows Vista en Windows 7

Control Content Saver

De meeste probleemoplossingsgerichte tools verzamelen linksom of rechtsom informatie. Soms is die informatie echter niet te kopiëren en plakken (naar een tekstdocument of e-mail bijvoorbeeld).

De opties die je dan hebt om de diagnostiek toch te bewaren zijn normaal:

• Pen en papier en schrijven maar

• Rabiaat overtikken in een kladblok .txttje

• Screenshots maken

De eerste twee opties zijn niet waterdicht vanwege potentiële menselijke fouten en zijn verder natuurlijk gruwelijk 1.0. De derde is vaak niet handig om te delen of om er informatie uit te filteren. Omdat je het eigenlijk gewoon lekker wilt kopiëren en plakken, is er Control Content Saver.

Met Control Content Saver kun je een icoontje naar een willekeurig vlak in een programma slepen. Alle tekst die daar aanwezig is wordt vervolgens op het klembord geplaatst. Klinkt simpel, is het ook. Het programma kan dat zelfs bij:

• Wachtwoordvelden

ListView controls, waar je een selectie kunt maken

ListBox controls, waar je ook weer een selectie kunt maken

• In een boomstructuurweergave kun je de gehele boom, alleen de geselecteerde delen van de boom of alleen de uitgeklapte ‘takken’ van de boom kopiëren.

Control Content Saver kan echter niet alles. Content uit programma’s die geschreven zijn in Java is namelijk niet te gappen. Verder zullen Windows Vista en Windows 7 applicaties die de nieuwe Windows Presentation Foundation (WPF) stijl hebben soms onbruikbare meuk retourneren. Maar voor de rest is het programma in staat om tekst uit alle klassieke Windows applicaties zonder problemen te plagiëren.

Downloaden Bron: Techworld