Het Linux-subsysteem wordt meegeleverd met de anniversary-update die volgende week wordt uitgerold, maar insiders konden al een tijdje stoeien met Bash. De meeste trucjes in deze lijst zijn vooral proof-of-concepts, terwijl andere hacks vooral laten zien hoe creatief sommige gebruikers zijn met het (onderliggende) systeem.

Wij hebben de leukste, apartste hacks even bekeken en delen ze hier met je.

Gebruik X applicaties met dbus

Ja, je kan X-applicaties draaien in het Linux subsysteem, maar het is lastig om ze ook daadwerkelijk iets te laten weergeven in Windows. Je kan dat voor elkaar krijgen door een X server te installeren in Windows, zoals MobaXterm, Xming of VcXsrv. Je moet daarnaast wel dbus goed configureren om de boel aan de praat te krijgen. Een Reddit-lid legt hier haarfijn uit hoe je dat kan doen. De Linux-versie van Chrome werkt nog niet en de kans bestaat dat andere applicaties ook nog problemen opleveren. Toch is het al wel mogelijk de volledige Unity desktopomgeving in een venster te draaien.

Speel Quake

Quake is, net als Doom, een spel dat vaak wordt gebruikt in allerlei experimenten. Het spel wordt vaak gepoort naar verschillende apparaten en besturingssystemen. Het was dus slechts een kwestie van tijd tot iemand Quake draaiende zou krijgen op Bash in Ubuntu onder Windows. Ontwikkelaar Paul DeCarlo heeft een script gemaakt die de Linux-versie van Quake binnenhaalt, bouwt en draait binnen het Linux subsysteem.

Dit script was vooral een oefening voor de ontwikkelaar. Hij hoopt hiermee Windows 10 tot het ultieme besturingssysteem te maken voor ontwikkelaars.

Gebruik de i3 Windows Manager

Als je dan toch met het X11-systeem aan de slag gaat, kijk eens naar de i3 Windows Manager. Je zal wel even moeten rommelen om het aan de praat te krijgen onder Windows, maar het kan. En als je dat eenmaal hebt gedaan, is het puur genieten van het schone, strakke ontwerp van deze Windowmanager.

Winception

Draai Windows-programma's vanuit Linux onder Windows! Als je bij deze uitspraak moet denken aan Rapper Xibit of aan een film over dromen, zit je op de goede weg. Cbwin is een programma dat dat mogelijk maakt. De applicatie maakt het mogelijk Windows programma's aan te roepen zonder Bash te verlaten. Het werkt nog niet prefect (interactieve command-line Windows-applicaties werken bijvoorbeeld nog niet altijd zoals het hoort) maar daar wordt aan gewerkt.

Installeer Elixir, Ruby en andere talen

Ok, dit zijn niet echt hacks. Maar het geeft wel aan hoe goed het subsysteem werkt in Windows. Elixir is een functionele taal die pas geleden is uitgebracht. Het systeem is zowel op Windows als op Linux beschikbaar, maar ontwikkelaar Andrew Walton vroeg zich af of de Linux-versie niet ook gewoon onder Windows kon werken. Dat was inderdaad het geval. De ontwikkelaar hoefde daarvoor niet eens extra handelingen uit te voeren. Het systeem kon met een simpel apt-get-commando het pakket installeren. Dit is een goed teken voor ontwikkelaars die andere pakketten op dezelfde manier willen installeren.

Een andere ontwikkelaar, Tiernan OToole, probeerde het met Ruby 2.0, maar moest toch wat extra stappen ondernemen om het geheel werkend te krijgen. De meeste problemen hadden overigens niet te maken met incompatibiliteit met het Linux subsysteem maar meer met bestandslocaties.

Microsoft's trucjes

Ook Microsoft zelf heeft de nodige Linux-trucjes uit de doeken gedaan. In een blogpost kan je lezen hoe je servers op afstand kan beheren, met bestanden kan werken buiten de Linux-omgeving om en terminal-games kan spelen.

Conclusie

Het is leuk om te zien wat er allemaal mogelijk is met dit subsysteem. Microsoft laat met deze stap zien dat zij echt open staan voor andere systemen en dat ze het ontwikkelaars zo makkelijk mogelijk willen maken (je zou het ook kunnen zien als de eerste stap van de embrace, extend extinguish-strategie, maar daar gaan wij niet vanuit).

Je zou je nu nog hardop af kunnen afvragen waarom je je bezig zou willen houden met zulke (nutteloze) hacks of ├╝berhaubt Linux zou willen draaien op je Windows-systeem? Als je deze vraag stelt aan de gemiddelde hacker, modder of tweaker zal je altijd hetzelfde antwoord krijgen: "Omdat het kan!"