Google Keep is niet standaard (voor)geïnstalleerd op de gemiddelde Android smartphone en dat is erg jammer. Ook veel bedrijven die gebruik maken van de Google cloud willen deze app nog wel eens over het hoofd zien. Het is een van de bruikbaarste apps die je maar kan vinden. In de eerste oogopslag lijkt de app op een simpele, doch stijlvolle notitie-app, eentje die het niet zou kunnen winnen van bijvoorbeeld Evernote. Maar als je wat dieper graaft zie je dat deze app naadloos integreert met verschillende andere Google diensten waardoor je makkelijker dingen voor elkaar krijgt. Wij bekijken vijf manieren waarmee je de kracht van deze app kan ontketenen.

Stem gestuurde (boodschappen)lijst

Keep is een geweldige applicatie voor het maken van lijsten, bijvoorbeeld, een boodschappenlijst. Als je een van je lijsten ook daadwerkelijk de titel: "shopping list" meegeeft kan je nieuwe items toevoegen zonder de app te openen. Het enige dat je hoeft te doen is gebruik maken van Google voice search door op het microfoontje te tikken in de zoekbalk en je opdracht te beginnen met "OK Google".

Zeg: "add to shopping list" en je krijgt een mooie Google Now-kaart die netjes een lijstje maakt van alle items die je dan noemt. Als je klaar bent zeg je: "finished" of "that's it" en je boodschappenlijst wordt netjes afgesloten. Je kan ook aparte items toevoegen aan je lijst door: "add [item] to my shopping list" te zeggen. Het is een zeer goed werkende feature.

Hoewel Google Assistant sinds kort ook in het Nederlands werkt, lukte het ons nog niet om automatisch de shopping list te openen met Nederlandse commando's, zelfs als wij onze lijst "boodschappenlijst" noemde opende de assistent liever de webbrowser met informatie over boodschappenlijsten. Deze feature zal je dus nog even in het Engels moeten gebruiken.


Op de volgende pagina: Herinneringen

Herinneringen

Onder elke Keep-notitie vind je een "herinner mij"-knop. Je zal er in eerste instantie wellicht niet op gelet hebben omdat je al herinneringen krijgt via Google Now of de agenda-app. Deze feature is echter ook zeer goed geïntegreerd met Google Keep.

Als je op de "herinner mij"-knop drukt (het icoontje van het vingertje met de strik erom, rechtsboven) krijg je de optie om de tijd of locatie in te stellen. Als je de tijd instelt, kan je kiezen wanneer je herinnerd wordt. Als je een op locatie gebaseerde herinnering wil hebben vul je een adres of de naam van een locatie in. Je apparaat zal je dan een herinnering sturen zodra je daar in de buurt bent. Alle herinneringen die je instelt in Keep kunnen worden bereikt in Google Now, niet zo gek natuurlijk aangezien het 't zelfde systeem is. Je notitieteksten worden ook netjes weergegeven in Google now. Een mooie bonus.


Op de volgende pagina: Het delen van lijsten

Het delen van lijsten

De meeste apps gebruiken dezelfde terminologie en iconen voor het delen van content op Android. Keep doet dat net even anders en heeft zowel een delen als (ver)stuur-mogelijkheid aan boord. De optie "versturen" doet wat de "delen"-knop doet in andere apps. Het pakken van de content in je notitie en deze pushen naar een andere app. De "delen"-knop zorgt ervoor dat jouw notities worden gedeeld met andere mensen die Google Keep gebruiken.

Het delen van een lijst zorgt ervoor dat een van jouw contacten een notitie kunnen lezen en bewerken. Het is een geweldige manier om taken (of boodschappen) onderling bij te houden. Zeker in combinatie met de stem gestuurde features is dit een zeer krachtige functie. Als je een lijst wilt delen druk dan op de contact plus-knop en vul de naam of het e-mail adres in van de persoon met wie je de notitie wilt delen. Er wordt vervolgens een e-mail gestuurd naar de persoon met wie je de notitie gedeeld hebt waarin een uitnodiging staat de notitie te beheren. Je kan het "delen"-menu wederom openen als je de persoon wilt verwijderen.


Op de volgende pagina: OCR?

Haal tekst uit afbeeldingen

Wist je dat er afbeeldingen kunnen worden toegevoegd aan Keep notities? Er zijn natuurlijk zat andere notitie-apps die dat ook kunnen maar wist je dat je in Keep ook de teksten in die afbeeldingen kan extraheren? Dat is een zeer makkelijke feature. Je kan bijvoorbeeld een foto maken van iemands visitekaartje en de tekst later bewerken.

De eerste stap is het toevoegen van een afbeelding in Keep. Je kan een foto aan een nieuwe notitie toevoegen met de camera knop. Je kan een nieuwe foto maken of een bestaande foto importeren (dat kunnen uiteraard ook screenshots zijn.) Als je een afbeelding wilt toevoegen aan een bestaande notitie kan de afbeelding-optie in het overflow-menu gebruikt worden.

Heb je het plaatje in je notitie zitten? Selecteer de afbeelding dan en open het overflow-menu en kies voor "Afbeeldingstekst ophalen". Google Keep heeft een OCR-functie aan boord en leest op deze manier de tekst in. De ingelezen tekst wordt onder de afbeelding geplaatst.


Op de volgende pagina: Verstuur het allemaal naar Google Docs

Verstuur het allemaal naar Google Docs

Keep is niet de beste app om te gebruiken voor ingewikkeldere of langere teksten. Gelukkig kan je al je teksten en notities overhevelen naar een Google Drive-document.

Open de notitie die je naar Docs wilt sturen en open het overflow-menu. Onderaan zie je de optie "Kopieren naar Documenten" Staan. Deze optie zorgt ervoor dat alle teksten en afbeeldingen worden doorgestuurd naar een nieuw Google document. De originele notitie zal ook gewoon onbewerkt blijven bestaan en je kan dan met een gerust hart zeggen dat je Google Keep onder de knie hebt.

Later lezen

Je kent het vast wel. Je komt een interessant artikel tegen terwijl je op je mobiel of tablet aan het browsen bent, maar je kan het niet lezen omdat je iets anders moet doen. Je kan de website natuurlijk bookmarken, maar het is wellicht sneller als je er direct een aantekening van maakt. Druk op de menu-knop in je webbrowser en druk op "Delen" In het menu verschijnen verschillende opties waaronder Google Keep. Kies deze optie en er verschijnt een schermpje waarin je de URL ziet en een beschrijving mee kan geven. Wij raden je aan een "later lezen"-label mee te geven. Als je dit label gebruikt voor elke website die je op die manier wilt opslaan, krijg je in Keep een mooi overzicht van alles artikelen en websites die je nog wilt bekijken.

Deze feature werkt ook op de desktop, maar je zal dan wel de Google Keep-extensie moeten installeren. Deze extensie geeft je de mogelijkheid rechtsboven op de "Opslaan naar Keep"-knop te drukken zodat websites daar kunnen worden opgeslagen.