Als je bepaalde wensen of eisen hebt met betrekking tot het internet kan je natuurlijk Chrome, Mozilla of Edge verbouwen met plug-ins en add-ons. Maar het is veel makkelijker een browser te nemen die out of the box al doet wat jij wil. Wij keken eerder al naar op Chromium-gebaseerde browsers maar de wereld is groter dan Chromium (en z'n spinoffs). Ook andere browser-engines als Trident (Internet Explorer/Edge) Gecko (Firefox) en WebKit (Konqueror/Safari) hebben een spinoff en wij bekijken er zes.

Lunascape

Deze browser is lekker veelzijdig en is geknipt voor de persoon die maar niet kan kiezen. Lunascape kan overweg met de Trident, Gecko en WebKit-engine. Gebruikers kunnen makkelijk switchen tussen Trident en WebKit. Voor Gecko zullen gebruikers een plug-in moeten downloaden.

Daarnaast zit deze veelzijdige browser ook nog vol met allerlei handige functies. Lunascape heeft bijvoorbeeld standaard ondersteuning voor verschillende scrollende nieuwsfeeds en een ingebouwde RSS-lezer.

Comodo IceDragon

Deze browser is ontwikkeld door beveiligingsbedrijf Comodo en zet in op verbeterde beveiliging. De op Gecko-engine gebaseerde browser scant webpagina's voor malware, gebruikt Comodo's beveiligde DNS dienst en blokkeert automatisch bekende phishing en spyware sites. Daarnaast kan deze browser net als Torch heel makkelijk content delen op sociale netwerken en kan het deze content ook gebruiken als basis voor een zoekopdracht.

Je zal misschien wat terughoudend zijn een Comodo product te gebruiken na het PrivDog-debacle. Deze software bleek de gevaarlijke Superfish-malware aan boord te hebben, maar geen zorgen, IceDragon heeft geen Superfish aan boord (tenminste, niet de versie die wij hebben getest).

SeaMonkey

SeaMonkey is al bijna tien jaar actief in browserland en het is nog steeds een fantastische browser. Het is de ideale keuze voor hardcore webgebruikers die een alles-in-een-pakket willen. Seamonkey is ontwikkeld door Mozilla en bestaat al langer dan Firefox (en draait op de zelfde Gecko-engine).

Deze suite heeft een webbrowser, e-mail client, RSS client, nkieuwsgroep client, HTML-editor en IRC client aan boord. Het enige dat deze suit7e nog mist is de mogelijkheid om torrents te downloaden, maar dat is makkelijk opgeslot met een add-on.

Midori

Midori is lang een populaire keuze geweest voor zwakke Linux-systemen maar ook Windows-gebruikers kunnen aan de slag met deze op Webkit gebaseerde lichtgewicht browser.

Midori is een erg simpele no-nonsense browser en oogt bijna Windows-XP-achtig. Dat maakt hem gelukkig wel supersnel en makkelijk te gebruiken. Ook is de browser in een portable-smaakje te krijgen waardoor deze zonder installatie vanaf een USB-stick kan worden gedraaid.

Maxthon Cloud Browser

Ook deze webbrowser bestaat al een behoorlijke tijd. De Cloud-Browser geeft gebruikers de mogelijkheid te kunnen internetten via een op cloud gebaseerd account genaamd Passport. Er zijn meedere webbrowsers die op deze manier werken en gegevens, waaronder bookmarks, kunnen synchroniseren. Maar het is niet zo gebruikelijk in de alternatieve browserwereld.

De browser heeft ook een feature aan boord genaamd cloud push. Gebruikers kunnen via deze feature makkelijk content delen via e-mail of een sms. Daarnaast heeft Maxthon ook een eigen RSS feed-lezer, notepad, adblocker en een link naar Maxthon's gamesite aan boord.

Net als Lunascape heeft Maxthon meerdere browser-engines aan boord. Gebruikers kunnen website zowel door een Trident- als Webkit-bril bekijken. Maxthon kan daarnaast zelf on the fly bepalen welke engine er voor welke site gebruikt moet worden.

Browzar

Deze browser zet hoog in op "anonimiteit" maar dan wel aan de client-kant. Je kan met deze browser rustig internetten op je pc zonder sporen achter te laten op de computer. De browser heeft verschillende skin-opties aan boord en hoeft niet geïnstalleerd te worden op de computer. Je zou deze browser kunnen zien als een portable versie van Internet Explorer. Dat komt omdat Browsar eigenlijk geen echte webbrowser is, maar een speciale executable (van slechts 222 KB groot) die gebruik maakt van de op Windows aanwezige Internet Explorer-bestanden.

Om de boel lokaal zo anoniem mogelijk te houden verwijdert de browser web, flash en java cache on-the-fly. Daarnaast wordt er geen browsergeschiedenis opgeslagen en wordt auto-completion geblokkeerd.